16 redenen om appelazijn iedere dag te gebruiken

16 redenen om appelazijn iedere dag te gebruiken

Appelazijn (ook wel appelcider azijn genoemd) is de nieuwe superfood obsessie. Iedere dag een shot appelazijn is geweldig voor je gezondheid, en nog eens relatief goedkoop ook! Wij hebben 16 redenen op een rijtje gezet om iedere dag appelazijn te gebruiken, want het is niet alleen goed voor je gezondheid, je kan het voor nog veel meer gebruiken.

Appelazijn (gemaakt van appels) is voor toepassingen effectief: voor je huid, je haar, je huis, je huisdieren en natuurlijk de doodnormale salade. Biologisch, organisch, ongefilterd en ongepasteuriseerd, appelazijn is ontzettend veelzijdig en gezond. Het is niet voor niets de nieuwste superfood rage. Lang leve de appelazijn is het motto: het simpele wondermiddel om af te vallen. Biologisch, zonder chemische toevoegingen en ontzettend veelzijdig. Appelazijn vermindert vetopname in het lichaam én zorgt voor meer energie. Het verlaagt het cholesterolgehalte en bevordert de vetafbraak. Het remt je hongergevoel en bevordert de spijsvertering/stofwisseling en kan het lichaam ontgiften/ontslakken. Ook draagt het bij aan een mooie gladde huid en maakt het je buik strakker.

Appelazijn wordt ook wel ‘appelcider azijn’, ‘appel azijn’, ‘ACA’, en ‘ACV’ genoemd. Het is voor een paar euro te koop bij de meeste supermarkten (voor ongeveer € 2-5) en bij zo goed als alle natuurwinkels en speciaalzaken op het gebied van biologische voeding. Albert Heijn verkoopt het als ‘Biologische appelcider azijn’ en het is te vinden bij de ‘Olijfolie en Azijn’.

Appelazijn

Tegenwoordig worden er ook appelazijncapsules verkocht (bijvoorbeeld van het merk Alli). De capsules zorgen ervoor dat je lichaam minder vet opneemt, waardoor je minder snel aankomt en afvalt. Het is een goedgekeurd afslankproduct waarmee je sneller af kunt vallen dan normaal. Wij zweren echter bij vloeibare appelazijn, omdat je dan zeker weet dat je geen onnodige chemische stoffen binnenkrijgt. Echter heeft afvallen met pillen zo zijn voordelen, omdat het gemakkelijker mee te nemen is naar bijvoorbeeld je werk.

1: Appelazijn kan je huis ontgiften

Het is gemaakt van appelsap en wordt gefermenteerd tot appelcider. Vervolgens wordt het een tweede keer gefermenteerd om appelazijn te worden. Je kan het gebruiken om verstandig en biologisch je huis schoon te maken, want het bevat geen onnatuurlijke chemische stoffen.

2: Het laat je haar glanzen

Verdun appelazijn met water en smeer het in je haar, nadat je je haar met shampoo hebt gewassen. Spoel vervolgens goed uit met water en je haar gaat er geweldig van glanzen. Tip: gebruik een oude shampoofles en vul het met een halve eetlepel appelazijn, vul de fles met water, even goed schudden, en je hebt je eigen haar-glansmiddel.

3: Verwijder vlekken van je tanden

Appelazijn kan vlekken verwijderen van je tanden door het puur op je tanden aan te brengen en in te wrijven, en direct weg te spoelen met water. Let op: doe dit alleen in overleg met je tandarts.

Naast appelazijn kan je met baking soda ook witte tanden krijgen.

4: Kalmeer de zonverbrande huis

Kalmeer de zonverbrande huis met appelazijn door een kopje azijn aan je bad toe te voegen. Blijf vervolgens een minuut of 10 in bad zitten om het ongemak van een verbrande huid te verminderen.

5: Appelazijn als natuurlijke aftershave

Gebruik appelazijn als aftershave door een fles te vullen met gelijke delen appelazijn en water. Schud dit mengels en breng aan op je gezicht na het scheren voor een kalmerende werking.

6: Gebruik het als massageolie

Wrijf appelazijn in je handen en op je voeten voor een massage met de natuurlijke positieve werking van appelazijn om vermoeide handen en voeten tegen te gaan.

7:  Appelazijn kan helpen bij gewichtsverlies

Appelazijn is een wondermiddel voor je spijsvertering en kan dus helpen bij gewichtsverlies. Gebruik het als kuur voor je gezondheid en om af te vallen. Appelazijn zit in veel afslankproducten, capsules en tabletten. Het versnelt je stofwisseling en vermindert het hongergevoel. Gewicht verliezen op een natuurlijke manier dus!

Daarnaast heeft appelazijn een urine afdrijvende werking en helpt het te ontslakken. Voedingsvetten worden minder door je lichaam opgenomen als je (verdunde!) appelazijn inneemt en het bevordert de vetafbraak.

Het appelazijn dieet: verdun per keer 2 theelepels appelazijn met water of appelsap en neem dit maximaal 3 keer per dag in. Bij een kuur van 30 dagen kan je wel een paar kilo extra afvallen door de appel(cider)azijn. Je kan het ook innemen met de thee of gewoon via een salade als dressing.

8: Breng je innerlijke balans op orde met appelazijn

Naast afvallen met appelazijn heeft het nog meer gezondheidsvoordelen. Je lichaam streeft er naar een natuurlijk evenwicht te bereiken in de stoffen in je lichaam. Appelazijn helpt het lichaam om op een gezond pH-niveau te blijven. Onderzoek toont aan dat een hogere zuurgraad (lagere pH) leidt tot een gebrek aan energie en hogere kans op infecties.

9: Het helpt je lichaam te ontgiften (detoxen)

Onderdeel van het beheren van je pH-niveau, help appelazijn je lichaam om te ontgiften. Onderzoek heeft aangetoond dat het de bloedsomloop kan stimuleren en de lever helpt met detoxen.

10: Appelazijn is goed voor je lymfesysteem

Dit wonderazijn helpt om slijm in je lichaam op te lossen en je lymfeknopen te reinigen.  Geloof het of niet, onderzoek suggereert dat appel cider azijn kan helpen met allergieën vanwege zijn vermogen om slijm en sinus congestie te verminderen. Daarnaast helpt het bijbehorende symptomen te verminderen, zoals keelpijn en hoofdpijn.

11: Het helpt tegen candida

Dit azijn is rijk aan natuurlijke enzymen die kunnen helpen je lichaam te ontdoen van candida-gisten. Candida (schimmelinfectie) veroorzaakt symptomen van vermoeidheid, een verminderd geheugen, verlangen naar suiker en gistinfecties.

12: Verminder brandend maagzuur

Het klinkt vreemd, om een zuur te gebruiken om maagzuur te verhelpen. Uit onderzoek blijkt echter dat het azijn helpt tegen maagzuur door lage zuren te verminderen en zodoende maagzuur op te lossen. Het helpt direct nadat je 2 theelepels appelazijn hebt ingenomen met een glas water.

13: Verjaag vlooien op huisdieren

Appelazijn vermengd met een gelijk deel water kan op de vacht van huisdieren worden aangebracht om vlooien te verjagen. Wrijf het mengsel goed in op de vacht en herhaal het enkele dagen tot een week. De vlooienbesmetting zal zeker minder worden.

14: Appelazijn als kalkoplosser en luchtverfrisser

Laat toiletten en badkamers ruiken naar appels. Giet een kopje appelazijn in het toilet en laat het een uurtje intrekken, spoel het daarna weg. Het lost kalk op en geeft een appeltjesgeur.

15: Appelazijn tegen kalknagels

Nog een voorbeeld van de veelzijdigheid van appelcider azijn: het geneest kalknagels. Doe enkele dagen lang iedere dag een druppel op de kalknagel. Na enkele dagen wordt de kalknagel minder!

16: Verminder vermoeidheid en krijg extra energie

Appelazijn vermindert vermoeidheid, omdat het appelzuur je extra energie geeft. Het azijnzuur bevordert de spijsvertering en brengt je lichaam in balans.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van appelazijn per 100 ml, afgaande op de appelciderazijn van Albert Heijn:

 • energie: 5 kcal
 • eiwit: 0 g
 • koolhydraten: 1,5 g (waarvan suikers: 0,3 g)
 • vet: 0 g
 • voedingsvezels: 0 g
 • natrium: 0,04 g
 • toegevoegd zou: 0 g

Tip

Neem de appelazijn niet puur in; het is niet lekker maar ook niet goed voor je maag en slokdarm. Verdun appelazijn die je inneemt altijd met water, appelsap of thee.

Gerelateerde berichten

 1. Tips om gewicht te verliezen op een natuurlijke manier

  Tips om gewicht te verliezen op een natuurlijke manier

  De meeste mensen hebben wel ervaring met afvallen: soms lukt het en soms niet. Door verke…

Reacties (40)

 1. Één belangrijke reden om het niet te gebruiken: appelazijn werkt nogal verzurend in je lijf. Citroen bijvoorbeeld, die ook zuur is werkt juist basisch. In het moderne voedingspatroon is juist een zurenoverschot en appelazijn zou je dan niet moeten gebruiken.

  • Maar de 16 andere redenen en meer als je gaat zoeken op appelazijn, zijn juist voor mij doorslaggevend. Ook de goede stoffen in appelazijn dit i.t.t. citrien waar minder in zit, ook gezond trouwens) maken het een zeer gezond product. Ik doe een kuur van 30 dagen ( 3 x daags 3 eetlepels appelazijn op een glas water drinken met rietje voor bescherming tandglazuur) en ik voel me er zeer goed bij. Onderhoud is twee maal daags een glas water met een eetlepes appelazijn. Heerlijk fris drankje vooral bij warme dagen.

 2. Mag ik als hartpatient wel appelazijn gebruiken?
  Want ik heb ook cholesterol verlagers en medicijnen voor de bloeddruk.
  Als ik het aan de arts of apotheker vraag dan weten ze het niet,ze hebben alleen verstand van chemische producten.

   • Beste henk zelf ben ik een hartpatient en gebruik ook appelazijn . Zat ook aan de cholestrolverlagers maar nu niet meer. Je kan ook citroenwater nemen met een tl honing werkt ook heel goed

  • Vier jaar geleden kreeg ik medicijn voorgeschreven tegen verhoogde bloeddruk (onderdruk 10). Ik zou dit de rest van mijn leven moeten innemen, daar was geen ontkomen aan. Na bijna drie maanden en op het punt verlenging van het voorschrift nam ik elke dag honing met kaneel. Nu vandaag is mijn bloeddruk nog uitstekend op peil en ook andere mogelijk aan leeftijd gepaard gaande problemen blijven weg. Neem samen met honing en kaneel ook dagelijks een paar eetlepels appelazijn voor cholesterol en gewicht.

  • Vraag dit aan een homeopaat zij moeten alles weten over planten en kruiden EN reguliere medicatie voor interacties. En zoals Henk zegt een huisdokter en apotheker heeft alleen maar weet over chemische medicijnen een pilletje voor dit, een pilletje voor dat zonder de bron aan te pakken.

 3. @Henk & Manon: de dokter heeft er meer verstand van dan wij en zal je toch echt aan hun moeten vragen. Ik kan hier geen uitspraken over doen. Maar bij twijfel zou ik het niet doen.

 4. Dit is appel(azijn)s met peren vergelijken! Niet onverdund innemen maar met appelsap en dan nog afvallen? Deze bewering heeft enkel effect op mijn lachspieren.

  • Dan moeten jouw buikspieren wel heel erg veel pijn doen….lol. Appelazijn is wel degelijk effectief voor overgewicht, cholesterol, hoofdpijn en migraine, en zoveel meer. Het zuivert je lever die instaat voor de zuivering van het bloed en ook een goede darmwerking verzekert. Ook je aders worden gezuiverd en gaan verkalking tegen. Tandsteen wordt eveneens verwijderd.. er wel voor zorgen dat je de tanden een tijdje na inname poetst om het tandglazuur te beschermen dat door langdurig inwerken van de appelazijn zou kunnen aangetast worden. De jaarlijkse controle bij de tandarts is alleszins overbodig geworden.

 5. Geachte mevrouw \ heer Ik dhr franklyn Piekuer.Heef heb een totaale huep operatie gedaan. Na de operatie heb ik heel pijn onder in mijn rechter en linker buik. Ik voel een braande pijn die naar boven kom. In mij keel en riching mijn hart. Ik hoop dat uw een advies kan geven wat ik kan gebruiken om tot een oplossing te komen. Hoogachte Franklyn Piekuer.

  • Beste Biesmans, cholesterolpillen verzieken je leven. Ik ken mensen die intense bot, spier en gewrichtspijnen kregen. Appelazijn, q 10 en rodegistrijst is ook TOP tegen cholesterol. Sterkte.

 6. Mensen die beweren dat citroensap en appelcider azijn alkalisch zijn?
  Kan iemand dat uitleggen. Allebei behoorlijk zuur. Net gemeten, pH van appelcider azijn is 3. 7 is neutraal. Daarboven pas alkalisch.
  Of wordt er wat anders mee bedoeld L

  • Dit is een natuurlijk zuur. Je lichaam gaat dan automatisch meer basisch worden als tegenhanger. Wat je lichaam Zuur maakt zijn koffie, suiker, snelle koolhydraten, gefrituurde producten, frisdrank, alcohol, vlees van niet biologische oorsprong….alles wat niet gezond is zeg maar, gefabriceerde levensmiddelen uit de fabriek. Maar appelcider Absoluut Niet,

 7. Hallo, ik wil graag de appelcider azijn gaan gebruiken, voor allerlei kwaaltjes.
  Maar ik heb veel last van maagzuur en erg zure urine.
  Voor mijn artrose moet ik gaan ontharen! Mag ik dus ook geen appelcidee azijn of juist wel?? Erg verwarrend ALLEMAAL!,,

  • Tja, helaas staan huisartsen en apotheken te veel onder invloed van de pharmaceutische industrie. Het is commercieel gezien niet interessant om naar goedkope middeltjes te verwijzen. De vraag of het werkt zullen ze dan ook niet beantwoorden. Of afdoen met dat er geen wetenschappelijke grond voor is dat wijst op een helende werking. Lastig.

 8. hEB HOGE BLOEDDRUK 190/60.. bEN AAN MIJN 4e medicijn bezig . niets helpt.
  Probeer nu appel/azijn.
  Mijn vraag : hoeveel en hoe moet ik dit innemen. En na welke tijd kan ik resultaat verwachten?

 9. ik zou gewoon bio appelcider azijn nemen kost 10,50 en beginnen morgens op nuchtere maag staat precies hoe je het in moet nemen

 10. Hoe gebruik ik appeazijn en hoeveel om mijn cholesterol te verlagen. ?
  Kan je zomaar met je medicijnen stoppe.?

 11. Hoeveel mag je appeazijnl verdund gebruiken heb veel last van de darmen opstepatie of diarree daarbij last met de keel veel moet hoesten vooral ook bij het slapen en als ik ga liggen daarbij soms lagenbloed druk en te hoog gollestol.
  Hoor graag van u vriendelijke groeten johan kruft johan.kruft@gmail.com

 12. Het schijnt ook tegen genitale wratten te helpen. Je moet dan wat op een watje doen en dat een paar dagen lang laten zitten. De reacties op internet zijn zeer positief. Na een paar dagen zijn ze al bijna weg

 13. Mijn zoon kan niet tegen de honden lucht Nu smeert hij de HONDEN 1 keer per week in met Appeltjes azijn en weg is de lucht en ook de vlooien .Het zijn buiten( Waak ) honden .

 14. Hallo, eerst een reactie op een eerder bericht: Voor 3.50 haal ik in mijn Gezondheidswinkel een glazen (belangrijk, schijnt!) fles VOELKEL,(erboven staat Demeter?), ongefilterd, natuurlijke fermentatie, 5%zuurtegraad, op de achterkant staat een stukje van Stefan VOELKEL zelf. Ik VERTROUW het volkomen!
  Vraag : mag ik het vermengen in een 1,5 lr fles (tap-)water, zodat ik het de hele dag door kan drinken, ik spoel mn tanden goed na met water ivm m’n tanden.
  En, geen voetbad tegen kalknagels, elke dag 1x deppen is genoeg? Voor hoelang? IK ZOU HEEL BLIJ ZIJN MET EEN ANTWOORD, ik geef dit door aan mijn vrienden en familie!!!
  Hartstikke bedankt!
  Groetjes hanny

 15. Beste,

  Ik neem de pillekes in van het kruidvat 1 per dag maar heb toch veel last aan mijne slokdarm hoor.

  Het werk wel voor mijn artrose maar ik durf er geen meer innemen hoor, kan iemand een oplossing geven?

  Thanks Eden.

Plaats een reactie

Plaats een reactie