Geld verdienen met real estate crowdfunding

Real estate crowdfunding is een nieuwe manier om als particuliere belegger te investeren in commercieel onroerend goed en er passief geld mee te kunnen verdienen. Lange tijd was dit het domein waarin alleen de uitzonderlijk rijken geld konden verdienen, maar dankzij crowdfunding is real estate als investeringsoptie toegankelijk geworden voor een groter publiek. In dit artikel vind je de belangrijkste voor- en nadelen en vier sites waarop je er direct in kunt investeren.

Wat is real estate crowdfunding en hoe kun je er geld mee verdienen?

Met crowdfunding voor onroerend goed kun je als individu beleggen in commercieel onroerend goed met één activum: een ontwikkelaar of onroerend goed bedrijf (de zogenaamde “deal sponsor”) ziet een kans voor het exploiteren van commercieel onroerend goed en investeerders steken geld in het project in ruil voor een evenredig deel van het rendement.

Een voorbeeld van zo’n kans is de renovatie van een vervallen appartementencomplex. Het doel van de ontwikkelaar is in dat geval om huurinkomsten te genereren, de waarde van het onroerend goed te verhogen en het uiteindelijk te verkopen. Als investeerder profiteer je daarbij zowel van huurinkomsten als van winst bij de verkoop.

Een ander voorbeeld kan een kantoorobject met hoge leegstand zijn dat wordt opgekocht om vervolgens de lege ruimte te gaan verhuren.

Real estate crowdfunding kan hoge rendementen opleveren. Dit geldt vooral vaak voor mid-market commercieel vastgoed. Maar, zoals elke vorm van beleggen en investeren, heeft ook real estate crowdfunding zijn voor- en nadelen.

Voor- en nadelen crowdfunding commercieel vastgoed

Voordelen

Met onroerend goed crowdfunding krijg je toegang tot kansen die voorheen buiten schot bleven voor particuliere beleggers. Niet iedereen kan immers een hotel met 300 kamers kopen om vervolgens van de opbrengsten te kunnen profiteren, maar met crowdfunding kun je hier met relatief kleine hoeveelheden kapitaal toch in investeren. Op de meeste real estate platforms kun je al vanaf 50 of 100 euro per deal meedoen.

Een ander voordeel is dat crowdfunded onroerend goed deals vaak hoge rendementen hebben van soms wel 15 procent of meer per jaar. Vaak bieden ze bovendien een interessante combinatie van een vast (maandelijks) inkomen en winst bij waardestijging. Een voorbeeldproject met deze combinatie is een crowdfunded renovatie van een appartementencomplex. Hierbij kun je als investeerder een deel van de huurinkomsten als vast inkomen gaan ontvangen en daarbovenop nog extra opbrengsten wanneer het complex met winst verkocht wordt.

Ook gunstig: je investeert met real estate crowdfunding in onroerend goed zonder de hoofdpijn die vaak gepaard gaat met het beheer ervan. Als je bijvoorbeeld een appartement koopt om te verhuren, moet je ook omgaan met eventuele onderhoudsproblemen, problemen met huurders en meer. Bij een crowdfunded onroerend goed deal, hoef je alleen met het geld over de brug te komen en regelt de deal sponsor de rest.

Nadelen

Een nadeel van real estate crowdfunding is dat crowdfunded onroerend goed deals risicovoller kunnen zijn dan andere soorten beleggingen in aandelen. Dit komt doordat de meeste deals voor slechts één activum gelden en dit brengt beperkingen met zich mee:

Als een ontwikkelaar bijvoorbeeld van plan is om een ​​appartementencomplex te renoveren om de huur te kunnen verhogen, maar er zich in de tussentijd een negatieve economische ontwikkeling voltrekt of er na de renovatie sprake is van onvoorzien overaanbod (bijvoorbeeld door meerdere renovaties of nieuwbouw in dezelfde omgeving), dan kan het rendement sterk dalen.

Het is ook afhankelijk van het type project hoelang het duurt voordat er winst kan worden gemaakt in de vorm van opbrengsten uit verhuur of verkoop. Het kan even duren en onroerend goed deals zijn geen liquide investeringen. Dit betekent dat ze niet direct verkocht kunnen worden op het moment dat je het geld nodig zou hebben. Houd hier dus rekening mee bij je beslissing om te investeren en de keuze voor je project.

4 beste sites voor crowdfunding en investeren in vastgoed

1.        Crowdestate

crowdestate.eu-afbeeldingCrowdestate is sinds 2014 een toonaangevend crowdfunding-platform voor onroerend goed in Europa. Het telt zo’n 40.000 actieve gebruikers uit 115 landen en biedt 199 investeringsmogelijkheden. Het jaarlijks rendement dat op het platform wordt behaald is maar liefst 17,64 procent.

Dankzij goede relaties met ervaren vastgoedontwikkelaars biedt Crowdestate toegang tot een groot aantal off-market vastgoedinvesteringen. Voordat een deal wordt aangeboden wordt een rigoureus due diligence-proces uitgevoerd. Hierdoor vind je op het platform uitgebreide achtergrondinformatie, bedrijfsplannen en financiële modellen. Dit maakt het beleggen hier snel en eenvoudig. Je kunt er starten met een minimale minimale investering van 100 euro.

Je kunt bij Crowdestate ook profiteren van een secundaire markt voor het kopen en verkopen van investeringen, van een functie voor geautomatiseerd investeren en van de mogelijkheid om meerdere beleggingsrekeningen op te zetten voor privé- en/of zakelijk gebruik. Het gebruik van het platform is bovendien gratis.

 • Aantal gebruikers: 40.000
 • Aantal projecten: 199
 • Gemiddeld rendement: 17,64 %
 • Minimum investeringsbedrag: € 100,-
 • Secundaire markt: JA
 • Investeringskosten: 0

Start met investeren via Crowdestate > https://crowdestate.eu/en/home

2.        Estateguru

Estateguru noemt zichzelf de “toegangspoort tot financiële vrijheid”. Het real estate crowdfunding platform biedt om dit te kunnen claimen snelle en flexibele financiering voor leners en een geweldig, stabiel rendement voor beleggers.

Meer dan 29.000 investeerders verdienen via Estateguru een rendement tot 12 procent per jaar door in vooraf zorgvuldig doorgelichte Europese leningen met onroerend goed als onderpand te investeren. Indien de verstrekte lening niet kan worden afgelost, wordt dit onderpand verkocht en het geld alsnog uitbetaald aan de investeerders. Dit maakt de kans op verlies zeer klein.

Er worden wekelijks twee tot vier nieuwe investeringskansen op dit platform gepubliceerd. Deze worden doorgaans binnen enkele minuten gefinancierd door de vele investeerders op Estateguru. Om er op tijd bij te zijn, kun je gelukkig ook gebruikmaken van een auto-invest functie.

Het platform heeft een eenvoudige gebruikersinterface, biedt goede uitleg aan beginnende investeerders en je kunt hier al vanaf 50 euro aan de slag.

Een nadeel van het platform is dat het geen secundaire markt aanbiedt, waardoor het dus niet mogelijk is om eventuele slecht presterende investeringen van de hand te doen.

Start met investeren via Estateguru > https://estateguru.co/

 • Aantal gebruikers: 29.000
 • Aantal projecten: ?
 • Gemiddeld rendement: 12 %
 • Minimum investeringsbedrag: € 50,-
 • Secundaire markt: NEE
 • Investeringskosten: ?

3.        Reinvest24

Het real estate crowfunding-platform Reinvest24 is pas in 2018 gelanceerd, maar de teamleden van deze jonge partij heeft wel veel ervaring in de vastgoedmarkt. Het hoofdkantoor is gevestigd in Estland (Estonia) en het team zorgt vanuit daar voor een complete analyse op het gebied van veiligheid, winstgevendheid, toekomstpotentieel en liquiditeit van elk aangeboden project voordat de financiering live gaat. Er wordt dus zorgvuldige due diligence op het onroerend goed uitgevoerd en je kunt bij Reinvest24 taxaties, plannen en schattingen raadplegen.

Met bedragen vanaf 100 euro kun je op dit platform in elk deel van de wereld investeren in commercieel vastgoed en winst maken uit huuropbrengsten en waardestijging van het pand of complex, zonder limieten op de investeringsperiode. Een gediversifieerde beleggingsportefeuille opbouwen is daardoor goed mogelijk bij deze aanbieder.

Als de financieringsfase van het onroerend goed voorbij is, wordt het juridische contract dat bij jouw investering hoort automatisch gegenereerd. Er wordt dan ook een SPV (Special Purpose Vehicle) bedrijf in het leven geroepen die het onroerend goed beheert en dealt met huurders, faciliteiten en de dagelijkse activiteiten. Vanaf dit moment kun je eventuele huurinkomsten gaan innen en profiteren van waardestijgingen.

Een voordeel van investeren bij Reinvest24 is dat je het project op elk gewenst moment kunt verlaten door je aandelen te verkopen op de secundaire markt. Je betaalt als investeerder wel 2 procent fee aan het platform over het geïnvesteerde bedrag.

Start met investeren via Reinvest24 > https://www.reinvest24.com/en

 • Aantal gebruikers:?
 • Aantal projecten: ?
 • Gemiddeld rendement: ?%
 • Minimum investeringsbedrag: € 100,-
 • Secundaire markt: JA
 • Investeringskosten: 2% investeringsbedrag

4.        BulkEstate

BulkEstate is een platform dat crowdfunding van investeringsprojecten voor onroerend goed en bulk-deals voor appartementen mogelijk maakt voor een lagere prijs dan de marktwaarde. Met een team van vastgoedexperts die de nieuwste trends in vastgoed volgen, streeft dit platform naar niets minder dan 100 procent klanttevredenheid.

Het platform biedt uitsluitend onroerend goed-projecten aan en de rentetarieven variëren meestal tussen de 14 en 17 procent.

Ook hier worden alle investeringsprojecten zorgvuldig geselecteerd voordat ze beschikbaar worden gesteld aan investeerders; elke BulkEstate-deal doorloopt een rigoureus, consistent en meerlagig evaluatieproces. De deals (of het nu investeringsprojecten of onroerend goed-deals zijn) zijn transparant, veilig en onderworpen aan de wettelijke vereisten. De kosten zijn inbegrepen in de deal-prijs en je hebt hierdoor geen afzonderlijke kosten bovenop je investering.

Hoewel de investeringskansenlijst wat eenvoudig is en weinig details biedt, is deze recentelijk al wel wat verbeterd met het toevoegen van enkele nieuwe functies. Zo kun je nu bijvoorbeeld het betalingsschema bekijken van een project. Het lage aantal leningen en de duidelijke aflossingsstructuur compenseert het gebrek aan details enigszins.

Met 50 euro is het minimale investeringsbedrag laag bij BulkEstate, maar er is geen secundaire markt beschikbaar.

 • Aantal gebruikers: ?
 • Aantal projecten: ?
 • Gemiddeld rendement: 14-17%
 • Minimum investeringsbedrag: 50
 • Secundaire markt: NEE
 • Investeringskosten: inclusief

Start met investeren via Bulkestate > https://www.bulkestate.com/en/

Rendement op real estate crowdfunding

Real estate crowdfunding biedt interessante kansen om online geld te verdienen, ook als je slechts kleine bedragen kunt vrijmaken. Je kunt er je beleggingsportefeuille relatief eenvoudig mee diversifiëren en in veel gevallen van combi-opbrengsten profiteren: huur en winst uit verkoop.

Als je de zekerheid wilt dat je je op elk gewenst moment uit een project kunt terugtrekken, kun je het beste kiezen voor een platform dat ook een secundaire markt aanbiedt, zoals CrowdEstate of Reinvest24. Voor toegang tot een zo groot mogelijke markt ben je met wereldwijd aanbod ook bij laatstgenoemde aan het juiste adres.

Wil je vooral een eenvoudig te gebruiken platform met niet te veel opties, dan is BulkEstate een goede optie en voor snelheid en handige auto-invest-functies is Estateguru juist ideaal.

Maar vooral een combinatie van platforms, met in het bijzonder een spreiding van je te investeren bedrag, is raadzaam.

Let wel: hoewel de real estate crowdfunding-platforms er alles aan doen om de investeringen en het rendement van hun klanten te beschermen, brengt elk investeringsproject risico’s met zich mee. Wees je hiervan bewust en laat je goed informeren over elk project alvorens te investeren.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!