Goedkoper wassen met soda

Goedkoper wassen met soda

Wasmiddelen zijn duur. Met deze tip kan je goedkoper wassen door gebruik te maken van soda. Lees snel verder om er achter te komen hoe je veel geld kan besparen door de was te doen met soda.

Iedereen die wel eens wasmiddel koopt weet dat het veel geld kost, voor een fles wasmiddel ben je zo € 5 euro kwijt. Gelukkig is er een truc om twee keer zo lang met je wasmiddel te doen!

Als je de helft van je wasmiddel vervangt door (doodgewone) soda, doe je veel langer met je wasmiddel. Soda is ook een schoonmaakmiddel, maar veel goedkoper dan wasmiddelen. Soda wast ook super schoon, ook in combinatie met je wasmiddel. Een kilo soda kost vaak nog geen € 2 euro, veel goedkoper dan wasmiddel. Als je het uitrekent, kan je veel goedkoper wassen met soda in combinatie met wasmiddel, dan alleen met wasmiddel.

Wat is soda?

Soda is een alkalische chemische verbinding. Dat klinkt ingewikkeld, maar het belangrijkste is dat het erg goed gebruikt kan worden om wasgoed schoon te maken. Gewone wasmiddelen zijn vaak ook alkalisch. Soda kan voor allerlei huishoudtaken gebruikt worden.

De chemische formule voor soda is Na2CO3, en het is ook bekend als natriumcarbonaat. Het is een zout van koolzuur, een chemische stof. Koolzuur wordt vaak gemaakt met plantenresten. Soda kan ook worden gemaakt met natriumchloride, ook wel bekend als tafelzout.

Wat doet soda in de was?

In de was volbrengt soda verschillende dingen. De hoge alkaliteit zorgt voor het oplossen van allerlei vlekken. In tegenstelling tot bleekmiddelen, laat soda normaliter geen vlekken achter. Soda helpt ook tegen hard water: hard water verhindert het goed schoon krijgen van de was. Soda bindt aan de mineralen, zodat hard water geen probleem meer is: de was komt schoon uit de wasmachine. Ook reinigt soda de leidingen van je wasmachine.

Om te zorgen voor een lekkere geur van de was en de textielvezels te behandelen en beschermen raden wij niet aan de was volledig met soda te doen, maar de helft van je wasmiddel te vervangen door soda.

Welke soda moet ik hebben?

Soda is er in allerlei soorten. Het wordt gebruikt in de keuken (‘baking soda’) en in het huishouden (‘huishoud soda’, ‘schoonmaak soda’, etc.). Je kan je vuile was schoonmaken met keukensoda, maar dat is onnodig duur, ‘baking soda’ is duurder dan ‘huishoud soda’. Gebruik voor je was dus een goedkope zak met soda, het wordt vaak verkocht als ‘fijne soda’, in kilozakken. Een bekend merk is Driehoek.

Soda

Wat kan je nog meer met soda?

Soda kan je voor allerlei dingen gebruiken. Zo kan je je tanden wit maken met soda, je waterkoker ontkalken, je gootsteen schoonmaken, je kunstgebit schoonmaken, je tandenborstel ontsmetten, handwas schoon krijgen, je voeten desinfecteren, vergeelde meubels poetsen, etc. Kortom, met soda kan je van alles schoonmaken! Soda is een uitstekende vervanger van je wasmiddel, met soda was je goedkoper!

Let op! Hoewel wij zelf zonder problemen de was doen met soda, is het wel op eigen risico. Probeer het bijvoorbeeld zelf eerst met een paar handdoeken, voordat je de grote bonte was er mee doet.

Soda op internet bestellen

Gerelateerde berichten

 1. Wat is het EuroClix spaarprogramma?

  Wat is het EuroClix spaarprogramma?

  EuroClix is een gratis website waarbij je geld kunt verdienen door via…

 2. Tips om brandstof te besparen

  Tips om brandstof te besparen

  Brandstofprijzen blijven stijgen, terwijl autorijden al duur genoeg is. Hoewel…

 3. Verdien een fortuin: vreemde manieren om aan geld te komen

  Verdien een fortuin: vreemde manieren om aan geld te komen

  Geld hebben we allemaal wel nodig, en meer geld verdienen is sowieso prettig.…

Reacties (9)

 1. Baking soda en soda om te wassen zijn niet hetzelfde
  Lijkt op elkaar maar is het niet
  Natriumbicarbonaat (baking soda) NaHCO3
  Natriumcarbonaat (soda) Na2CO3

  het is niet omdat het op elkaar lijkt dat het hetzelfde is, Ik zou geen soda in eten doen.

 2. Wat een slecht artikel. Je moet hier heel erg mee uitkijken want je wilt niet je tanden poetsen met huishoud soda!
  wat wel weer kan met natriumbicarbonaat.
  Er staat hier een hele lijst genoemd wat je allemaal kan met ‘Soda’…
  Letten jullie wel op dat er twee soorten zijn?!

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumwaterstofcarbonaat (NatriumBicarbonaat) Baking soda, zuiveringszout koop bij de toko.
  Hiermee kan je je tandenpoetsen, broodbakken etc.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumcarbonaat = schoonmaakmiddel wat je niet in je mond wilt hebben. Chemisch product gemaakt door Solvay.
  http://www.sciencelab.com/msds.php?msdsId=9927263

 3. Ik gebruik al meer dan 40jr soda bij het wasprogramma.
  Werkt uitstekend ende was is zacht en schoon.
  Mijn vorige machine was een Siemens en is 36 jaar meegegaan.
  Nu heb ik een Miele in is al 26 jr oud en werkt nog prima.

Plaats een reactie

Plaats een reactie