Wit je tanden voordelig met baking soda

Wit je tanden voordelig met baking soda

Stralende, witte tanden, dat wilt iedereen wel. Een mooie glimlach staat mooi en kan zeker indruk maken bij je collega’s, je baas of bij het andere geslacht. Je tanden laten laseren om ze wit te krijgen is erg duur. Bij de drogist zijn veel speciale tandpasta’s te krijgen die je tanden zogenaamd witter maken. Dit werkt meestal slecht of helemaal niet, maar gelukkig is er een goedkope oplossing om je tanden witter te krijgen.

Er zijn twee manieren om je tanden witter te krijgen: je kunt ze bleken of je kunt je tanden opschuren / polijsten. Dit laatste wordt meestal ook gebruikt in de whitening-tandpasta’s die overal te koop zijn. Deze whitening-tandpasta’s zijn niets anders dan een tandpasta met een heel fijn schuurmiddel erin.

Maak je tanden witter zonder ze te bleken met  baking-soda

Je tanden zijn erg gemakkelijk witter te maken met behulp van baking soda. In Nederland staat dit bekend als zuiveringszout (natriumbicarbonaat). We raden je echter aan om baking soda te kopen. Baking soda wordt, in tegenstelling tot zuiveringszout, ontwikkeld voor gebruik bij het bereiden van bakproducten en is dus hygiënischer om in je mond te gebruiken.

 1. Maak je tandenborstel nat en druk de borstel in wat baking soda zodat alle borsteltjes wat baking soda bevatten. Je kan beter wat minder gebruiken dan teveel. Gebruik ongeveer evenveel baking soda als wanneer je zout op een eitje zou strooien.
 2. Poets je tanden zoals gewoonlijk. Baking soda smaakt erg zout, als je dit erg vies vindt kan je er voor kiezen om er wat tandpasta bij te gebruiken. Let er op dat je niet te hard drukt, je tandvlees kan er zeer van gaan doen en het is niet goed voor je tanden (belangrijk!).
 3. Spuug de soda uit en spoel je mond met water. Spoel je mond goed om alle baking soda te verwijderen. Het is niet giftig maar ook niet lekker. Het kan zijn dat het tintelt in je mond, dit is volkomen normaal, dat komt door het zout.

Als je dit een aantal keren herhaalt dan zal je zien dat je tanden echt witter worden. Het is helemaal niet nodig om dure tandpasta’s te kopen, wit je tanden voordelig met baking soda. Koop gewoon wat baking soda, een pak van 200 gram heb je al voor rond de 2 euro, hier kan je jaren mee doen. Herhaal het absoluut niet vaker dan 5 keer, want dan slijten je tanden te veel.

Let op!

 • Gebruik deze methode niet te vaak, het glazuur van je tanden kan er door beschadigen. Dit komt omdat baking soda een soort schuurmiddel is. Doe het dus niet dagelijks, maar eenmalig 2 of 3 dagen achter elkaar.
 • Baking soda lost de lijm van beugels op. Gebruik het dus niet als je een beugel hebt.
 • Poets niet te hard, hierdoor kan je glazuur beschadigen.
 • Deze methode wordt afgeraden door tandartsen.
 • Poetsen met baking soda is volledig op eigen risico. Vertrouw je het niet, koop dan gewoon de speciale tandpasta’s in de winkel.

Reacties (33)

 1. Vraagje

  waar kan ik baking soda halen??

  ik wil het ook voor mijn acne gebruiken..

  heb er al een aantal jaren last van en wil der echt vanaf. als u mij zou willen vertellen waar ik baking soda kan halen zou ik dat heel erg fijn vinden

  met vriendelijke groeten
  Karim

  • Ik haal de mijne bij De Tuinen, hier is het wel erg duur, je kan het ook online bestellen (van het merk Arm & Hammer, dit kost vaak nog niet eens €2,-), je kan ze volgens mij ook in Turkse winkels kopen.

 2. Ik heb het net bij de DA gekocht voor 2.50. Vraag het gewoon want bij mij lag het achter de balie. En het heet Zuiveringszout en zat in een groen pakje

 3. Je kan het gewoon bij de supermarkt halen,ik heb het toevallig bij Albert heijn gehaald…ben benieuwd of het gaat werken.

  ik hou jullie op de hoogte..

  MVG Marco

 4. Wat kan er gebeuren als je te hard poetst? ja, het glazuur gaat eraf, maar wat zie je dan aan je tanden? en zijn ze witter??
  Wat moet ik doen!? Ik heb hele gele tanden maar krijg ze niet wit…

 5. ABSOLUUT NIET DOEN!!!
  Het beschadigd het glazuur van je tand, dit komt nooit meer terug! Je tanden worden juist geler als je die methode gaat gebruiken omdat je tandbeen (wat van nature geel is) zichtbaarder wordt.
  Het glazuur geeft juist die witte kleur.

  gewoon 2-4 keer je tanden goed schoonmaken en bij iedere zure hap je mond spoelen met water. Maximaal 2 x je tanden poetsen per dag en geef je tanden de tijd om te herstellen van een zuuraanval, niet gelijk poetsen na het eten. Als je mond stinkt kauw dan op een neutraliserende kauwgum.

  Alleen dure bleekmethodes zijn veilig, de rest is rotzooi, het werkt even, net als deze “schuurmethode” maar je zult er echt spijt van krijgen. Je natuurlijke bescherming schuur je weg en je krijgt er gele gevoelige tanden van terug.

  • Jammer dat je zo’n waardevolle waarschuwing op deze manier probeert te ontkrachten. Ik zie het hele internet vol staan met lyrische berichten over hoe goed het is om je tanden te poetsen met zelfgemaakte tandpasta van baking soda en kokosvet en in plaats van je haar te wassen met shampoo, het slechts een keer in de week te spoelen met een baking soda oplossing. Dus zo’n week of drie geleden ben ik ook aan de slag gegaan met mijn eigen tandpasta te maken en mijn haar met baking soda te spoelen eens in de week. Van de week stuitte ik echter ineens op een blog waarin iemand waarschuwde voor wassen met baking soda, na dit drie jaar te hebben gedaan begon haar haar uit te vallen en af te breken. Nader onderzoek leerde de blogster dat baking soda zelfs in een sterk verdunde oplossing nog een ph van 9 blijft houden, terwijl dat van haar/hoofdhuid maar rond de 5.5 ligt, oftewel niet verstandig dus en daar ben ik dus maar weer snel mee gestopt. Echter, voor mijn gebit dacht ik dat ik wel gewoon door kon blijven gaan met de baking soda/cocosvet tandpasta, echter, ook dit is blijkbaar toch niet zo heel goed voor je tanden. Mijn moeder merkte vandaag op dat mijn tanden er ineens zo bruin uitzagen en na wat nadere inspectie bleken mijn voortanden inderdaad ineens vol met bruine vlekken te zitten en leek het wel alsof er een heel stuk glazuur verdwenen was, wat vrij opmerkelijk is, omdat ik eerst hele witte voortanden had ( ik heb namelijk op mijn voortanden twee kronen zitten). Ik vind het heel erg alarmerend dat al binnen drie weken poetsen met eigen gemaakte tandpasta dit al zo’n desastreus effect op mijn tanden heeft en zo’n fanatieke tandenpoetser ben ik dus niet, even snel poetsen en ik vind het meestal al wel goed, aan die twee minuten kom ik eigenlijk nooit. Dus mensen, kijk alsjeblieft uit met gewoon maar klakkeloos aan de slag te gaan met ‘natuurlijke’ producten omdat je denkt dat dit beter is voor je haar/huid/gebit etc, maar doe eerst even goed vooronderzoek. En eddy, ik ben allesbehalve tandarts, sterker nog, ik heb sinds een paar jaar zelfs tandartsvrees, dus zo heel erg blij ben ik nu niet dat ik dankzij dit experimentje van amper drie weken nu dus een hele bak met geld bij de tandarts kan gaan brengen, dat laten zetten van die twee kronen was bovendien ook niet een hele fijne ervaring, dus ja, ik baal als een stekker hiervan en kan mezelf wel voor m’n kop slaan dat ik zo makkelijk mee ben gegaan in al die lyrische berichten over het gebruiken van baking soda. Had ik maar voordat ik begon meer van die berichten gelezen zoals die van ron, dus alsjeblieft, kijk uit met wat je zegt, mensen raken zo veel verder van huis namelijk.

 6. Hallo is zuiveringszout het zelfde als baking soda ??.
  En hoeveel zuiveringszout gebruik je bij het mond spoelen ??

  Vr groet

 7. Nou als je mond stinkt kauw vooral geen kaugum zoals tandarts Ron zegt. Dat helpt niet. Kaugum is veeeeel slechter voor je dan baking soda hoor..hihi.. Voor slechte adem, 2 x per dag goed je tong poetsen na het tandenpoetsen en dan heb je geen kaugum of smint nodig! En flossen en prikken uiteraard. Dure bleek methodes helemaal niet beter, sterker nog mijn cosmetische tandarts raadt dat juist af! Die zou ook daarmee geld kunnen verdienen maar is eerlijk en zegt, daar worden juist je tanden zwak van! En gewone tandpasta en mondwater is ook slecht voor je tanden en tandvlees. Mondwater pakt het probleem niet aan, dus niet doen! Poets fluorvrij, paradontax blauw is het beste en voor slechte adem, tongborstels zijn in de aanbieding deze week bij de Etos Ron! 2 halen 1 betalen ;)Kan de kauwgum de prullebak in with all the chemical goop en drink veel water en poets af en toe met baking soda en zuiveringszout. En wil je een schone tong omdat deze wit is en die juist roze moet zijn 😛 druppeltje teatree doet dan ook wonderen! Succes peeps!

 8. Waar moet ik het nu halen? Bij de Etos of bij de AH? Want de een zegt dat bij de AH van dr.Oetker niet hetzelfde is als baking soda, de ander koopt het daar wel? Wat moet ik waar halen van welk merk?

 9. Beste Eva (en de rest),

  Baking Soda is de engelse benaming voor wat wij hier in NL kennen als zuiveringszout (en is dus geen bakpoeder!).
  Zuiveringszout bestaat, net als bij baking soda, uit natriumbicarbonaat (engels benaming = sodium bicarbonate) en is zéér multifunctioneel; van het neutraliseren van vervelende geurtjes in het tapijt tot aan het toevoegen aan bakpoeder voor het maken van cakejes (in plaats van gist).
  Mensen met maag/nier-problemen lossen zelfs een beetje op in een glas water om te drinken, omdat het ook verontreinigend werkt voor maag en nieren.

  Of Ron nu tandarts is of niet (ik betwijfel het), gedeeltelijk heeft hij gelijk. Ja, het klopt dat als je er TE veel en het TE vaak gebruikt voor de tanden, je tandglazuur beschadigd raakt. Maar zoals ook al in bovenstaande tekst staat beschreven, dien je zuiveringszout met mate te gebruiken als “tand-bleekmiddel”.
  En nee, het kan ABSOLUUT geen kwaad om het zo nu en dan te gebruiken voor je tanden. Alles met mate natuurlijk 😉

  Ikzelf heb zuiveringszout van het merk GIMBORN gekocht bij een drogist. Gimron levert namelijk zuiveringszout met 100% natuurlijke natriumbicarbonaat. Veiliger kun je het niet hebben.

  Dus conclusie:
  – Zuiveringszout is vrijwel overal te verkrijgen, meeste kans heb je bij een drogist en sommige supermarkten. Je hoeft dus niks te bestellen vanuit de VS (zoal baking soda van het daar bekende merk ARM & HAMMER).
  – Je kunt er echt héél veel mee, dus gebruik het ook zeker als milieuvriendelijk reinigingsmiddel voor keuken (bv. pannen, aanrecht), badkamer (badkuip, tegels etc), en nog veel meer. Ik zou zeggen, Google op de woorden zuiveringszout, natriumbicarbonaat en als je engels verstaat, baking soda.

 10. Hallo, heb onlangs baking soda bij de toko gehaalt en me tanden gepoetst.

  Nou vraag ik me af wat is beter dit 1 x per week te herhalen (Zo ja, hoeveel weken).

  Of eenmalig 2 tot 3 x achter mekaar.

 11. Ja…het werkt echt…je tanden worden echt witter…en zeker als je flost en het vaker met soda poetst in 1x zijn ze superwit..maar is ook verslavend.
  Wie wil niet met witte tanden lopen?!
  maar voor de lange duur weet ik niet of het goed is.

 12. Hallo allemaal,
  De echte baking soda zit in een oranje kartonnen doosje. Deze kun je kopen zoals al wordt vermeld bij de toko’s. Ze zeggen dat zuiverings zout toch net iets anders is. Liefs anneke

 13. ik kon het laatst ook halen bij de jumbo! geen idee of het er nog is maar kijk dan bij de Amerikaanse spullen, het zit een oranje kartonnen doosje.

 14. Ik gebruik de oranje verpakking van baking soda ipv Deo.had altijd last van zweet oksels en soms een geur ookal was ik goed. Nu gebruik dit doormiddel van de soda in een strooibusje te doen en elke dag na het wassen iets op mijn hand te strooien en op mijn droge oksels te doen en het werkt perfect. Geen natte geur oksels meer.

 15. Baking soda krijg je ook bij Jumbo is inderdaad een oranje doosje. en niet alleen maar goed voor je tanden maar ook om mee te koken en bakken 😉

 16. Euh nee, je kunstgebit witter maken kan natuurlijk niet , dan moet je naar de tandtechnicus en een nieuwe prothese laten maken , een prothese moet je om de 5 jaar vernieuwen , ivm slinken van de kaak, dus als jou prothese 10 jaar oud is snap ik wel waarom de tanden geel bruin zijn

 17. Ik heb het zelf ook een paar dagen geprobeerd, maar ik merk geen verschil qua witheid. Wat mij wel opviel: m’n tanden ‘voelen’ schoner en gladder aan. Dus misschien dat het wel kan helpen bij tandplak? Maar eerlijk is eerlijk: er zijn genoeg tandpasta-merken die datzelfde kunnen doen. Oude wijn in nieuwe zakken, dat gezegde komt wel op.

  Een andere tip om je tanden wit te maken uit het Max-programma “Gezond Verstand”, is houtskool enorm (en dan dus écht énórm) fijn te malen en op je tanden te smeren. Dat werd niet aangeraden door de artsen in het programma. Maar ook hiervoor geldt: er zijn tandpasta-merken die datzelfde (zeggen te) doen. Dus misschien is dat de betere optie?

  Wat baking soda wél kan doen: slechte adem verhelpen. Een beetje baking soda – net als in dit artikel een snufje, zoals je op je ei zou doen – óp je tong plaatsen. De artsen in dat Max-programma hebben het getest, en het schijnt echt te werken. (zie hieronder)

  Hoe dan ook: ik persoonlijk geloof niet dat baking soda de tanden witter kan/zal maken. Maar misschien dat het wel de tandplak kan verminderen. Ik weet dat er genoeg tandpasta’s zijn met hetzelfde effect, dus ga ik ervan uit dat dit toch wel ergens een fundering moet hebben. Maar ik denk ook dat het per gebit kan verschillen, dus ik zou zeggen: gooi dat balletje eens op bij je tandarts.

  Tegelijkertijd lijkt baking soda te helpen bij een slechte adem. Ik poetste m’n tanden met baking soda om ze witter te maken, en ik vond m’n adem neutraler ruiken nadat ik dat had gedaan. En toen kwam dat programma van Max voorbij. Dus daar ben ik wel enigszins van overtuigd. Het werkt niet erg lang, maar niettemin: het werkt.

  https://www.omroepmax.nl/gezond-verstand/uitzending/tv/gezond-verstand-dinsdag-27-juni-2017/

Plaats een reactie

Plaats een reactie