Geld verdienen met p2p lending (peer to peer lenen)

Wat verdienen met je spaargeld door ermee te investeren? P2P lending of peer-to-peer-lenen kan een interessante optie zijn. Je kunt het proces volledig automatiseren en het rendement is doorgaans hoog. Aangezien er in Europa veel verschillende P2P lending-platforms zijn, vergeleken wij de vier populairste van 2020. Zo weet je precies waar je het beste van start kunt gaan.

Wat is peer to peer lenen?

P2P lending is, zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, niet meer dan een geldtransactie tussen leners en uitleners zonder tussenkomst van een bank of andere financiële instelling. Een peer-to-peer lending-platform brengt de partijen (“peers”) bij elkaar.

Zowel voor degene die de lening afneemt als voor de investeerder is deze constructie in veel gevallen interessant. De rentes op bancaire leningen zijn vaak hoog en de voorwaarden uitzonderlijk streng. Dit maakt P2P-lenen voor velen een aantrekkelijk alternatief. Tegelijkertijd is het voor kapitaalhouders momenteel niet rendabel om al hun geld op een spaarrekening te laten staan, aangezien de rentes hier historisch laag te noemen zijn.

Hoewel er uiteraard ook risico’s aan verbonden zijn, brengt peer-to-peer-lenen vraag en aanbod dichter bij elkaar. Bovendien is het rendement voor investeerders is bij veel platforms hoger dan 10 procent.

Dit zijn onze vier favoriete P2P lending-platforms in Europa:

1.      Mintos P2P platform

Het grootste peer-to-peer lending-platform in Europa is Mintos op dit moment. Het platform biedt een groot aantal leningen waarin je kunt investeren en biedt toegang tot verschillende landen met diverse opties in ieder land. Maar dat is niet het enige dat dit een interessant platform maakt; met ongeveer 12 procent rendement, biedt het een solide ROI voor investeerders.

De gebruikersinterface van Mintos is zeer intuïtief en ze bieden je ook een handige portfolio-manager tool. Hiermee kun je je wensen eenmalig instellen – de tool doet vervolgens het werk voor je.

Ook een pluspunt van Mintos: een groot deel van de leningen op dit platform is beschermd met een geld-terug-garantie. Dit betekent dat je nog steeds je geld terugkrijgt, ook als iemand zijn of haar lening niet (meer) terugbetaalt.

Zelf hebben we ook gebruikgemaakt van dit platform en over een looptijd van 4 jaar bijna 12% rendement behaald. De voornaamste reden waarom wij dit platform aanraden, is dat je hier een relatief veilige investering kunt doen dankzij de geld-terug-garantie. Wij hebben zelf ook uitsluitend in dit type leningen geïnvesteerd.

Door het gebruiksgemak is dit waarschijnlijk het meest ideale platform om een nieuw portfolio op te bouwen of een bestaand portfolio toe te voegen.

Voordelen van Mintos:

 • Geld-terug-garantie op de meeste leningen
 • Groot aantal leningen beschikbaar
 • Eenvoudig te diversifiëren
 • Auto-investeringsfunctie
 • Secundaire markt

Nadelen van Mintos:

 • Auto-investeringsfunctie reageert soms wat traag

2.      Fast Investeer

Fast Invest is ook een platform waarmee je eenvoudig en veilig kunt investeren in P2P-leningen. Hun aanbod is van hoge kwaliteit en de leningen komen hier eveneens met een geld-terug-garantie. Bovendien zijn ze al enige jaren actief én winstgevend, wat een goed teken van betrouwbaarheid en stabiliteit is.

Bijzonder aan Fast Invest is dat zij met name leningen aanbieden met een vrij hoog rendement (meer dan 14%). Dit maakt het een interessante aanvulling op je portfolio om je gemiddelde ROI te verhogen. Ook bij dit platform kun je je investeringen volledig automatiseren.

Vanwege bovengenoemde redenen, raden we dit platform dus zeker ook aan.

Voordelen van Fast Investeer:

 • Hoog rendement
 • Geld-terug-garantie op elke lening
 • Eenvoudige auto-investeringsfunctie
 • Geweldige gebruikersinterface

Nadelen van Fast Investeer:

 • Tot nu toe geen secundaire markt

3.      Grupeer

In tegenstelling tot wat je bij de andere P2P lending-platforms tegenkomt, vind je bij Grupeer ook onroerend goed-projecten om in te investeren, zoals het renoveren van een gebouw.

Hiermee biedt dit platform naast de typische P2P-leningen ook de mogelijk in onroerend goed-ontwikkeling te investeren. Deze projecten worden op een aparte pagina getoond met veel details en informatie over elk project. Je kunt je dus goed inlezen voordat je besluit te investeren.

Grupeer biedt net als de overige aanbieders in deze lijst een geld-terug-garantie op de meeste leningen op het platform. De auto-investeringsfunctie op Grupeer is bovendien makkelijk in te stellen en kan zowel ingezet worden voor de peer-to-peer-leningen als voor de onroerend goed-projecten. Zo kun je hier snel een divers portfolio opbouwen.

Ook voor deze aanbieder geldt dat de gebruikersinterface heel duidelijk is.

Net als de overige twee platforms heeft Grupeer ons de afgelopen jaren een mooi rendement opgeleverd.

Voordelen van Grupeer:

 • Hoog rendement
 • Handige auto-investeringsfunctie
 • Geld-terug-garantie op alle leningen
 • Onroerend goed-projecten

Nadelen van Grupeer:

 • Soms is het aanbod wat beperkt

Aanmelden

4.      Bondora

Bondora is een platform dat gevestigd is in Estland. Buiten het Verenigd Koninkrijk om was dit platform lange tijd de grootste in Europa. Het heeft een uitstekende gebruikersinterface, een gevarieerd aanbod en eveneens een portfolio-manager waarmee je handig je investeringen kunt automatiseren naargelang het gewenste risiconiveau. Dit maakt het een platform dat zeker een plek verdient binnen je P2P lending-activiteiten.

Een nadeel van Bondora is echter wel dat er geen geld-terug-garantie wordt geboden zoals bij de overige P2P lending-platforms in dit rijtje. Hierdoor is dit het meest risicovolle platform van de vier. Dit maakt wel dat het rendement hier gewoonlijk hoger is.

In tegenstelling tot de overige drie platforms, kun je bij Bondora ook geen handmatige selectie maken. Je kunt je portfolio uitsluitend via de portfolio-manager beheren.

Deze nadelen nemen niet weg dat onze ervaring met de portfolio-manager zeer gunstig heeft uitgepakt tot dusver. Het platform heeft ons consistente opbrengsten opgeleverd sinds wij hier voor het eerst in investeerden.

Ons advies bij dit platform is wel om de veiligste (meest conservatieve) optie te selecteren als je de portfolio-manager instelt.

Voordelen van Bondora:

 • Solide opbrengsten
 • Verschillende opties voor auto-investeringen
 • Groot aanbod van leningen

Nadelen van Bondora:

 • Geen geld-terug-garantie

Tot slot over p2p investeren

De bovengenoemde P2P-platforms zijn allemaal eenvoudig genoeg in gebruik om een P2P lending-portfolio op te kunnen bouwen, ook als je niet eerder van een dergelijk platform gebruikgemaakt hebt.Het is ons advies om niet al je geld bij 1 platform onder te brengen. Net als bij alle andere vormen van investeren doe je er verstandig aan om te diversifiëren.

Let daarnaast goed op bij het instellen van je portfolio-manager welke risiconiveaus je accepteert en kies bij voorkeur in elk geval voor een (of meerdere) van de eerste drie opties. Daar kun je altijd voor leningen met een geld-terug-garantie kiezen.

Let wel: een investering via een P2P lending-platform is net als elke kapitaalinvestering nooit geheel zonder risico is en in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie bieden voor de toekomst.

Heb jij zelf ook ervaring met P2P lending? Laat hieronder vooral een bericht achter als je andere platforms adviseert of een eigen ervaring met Mintos, Fast Investeer, Grupeer of Bondora wilt delen.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!