Crypto daytaden uitgelegd + tips!

Bij daytraden koopt en verkoopt men financiële activa zoals cryptocurrency, forex of futures binnen één dag. Daytraders profiteren van prijsbewegingen op korte termijn door binnen enkele uren of zelfs minuten een cryptomunt te kopen en te verkopen. 

Daytraders blijven op de hoogte van de markttrends en plaatsen de hele dag talrijke orders om winst te maken. Elke transactie wordt binnen dezelfde dag gekocht en verkocht.

Tips voor daytraden met crypto

In de afgelopen jaren is de handel in cryptovaluta in korte tijd enorm gegroeid. Om als beginner uit te blinken in het daytraden van cryptocurrency, geven we hieronder enkele tips om zo veel mogelijk winst te maken. Buy and hold van cryptovaluta, zoals Bitcoin, is in de loop van de jaren een winstgevende strategie gebleken, maar het is belangrijk om te begrijpen dat deze valuta speculatief zijn.

Begrijp crypto eerst

Om als daytrader het beste uit de markt te halen, moet je eerst de trend begrijpen. Daarom gebruiken daytraders een aantal op regels gebaseerde strategieën, om zo hun kans op winsten te vergroten.

Gebruik de juiste strategie

Als daytrader, kun je verschillende strategieën toepassen waaronder technische analyse. Bij technische analyse probeert men op verschillende manieren de prijsbewegingen te voorspellen aan de hand van de geschiedenis van de handelsprijs, indicatoren, of patronen. Daytraden houden ook meestal rekening met nieuwsberichten en voeren een sedimentanalyse van die market uit.

Door price action patronen, support en resistance niveaus te bepalen koopt en verkoopt men gebaseerd op het concept dat de prijzen binnen specifieke zones bewegen. Daytraders kopen wanneer de niveaus het steunniveau bereiken en verkopen wanneer de niveaus het weerstandsniveau bereiken.

Bestudeer patronen

Door gebruik van veel terugkerend patronen zoals bull of bear flags, W patronen, M patronen en trading channel kan men weten indien de prijs gaat stijgen of dalen. Meestal gebruiken daytraders speciale software zoals Tradingview om deze technische analyse uit te voeren net als indicatoren te kunnen gebruiken, deze indicatoren worden geproduceerd door computerprogramma’s die grafieken maken en gemiddelde berekenen.

Enkele bekende indicatoren zijn de RSI of relative strength index, stochastics, volume en de 20, 50 en 200 moving average. Enkele andere technieken zijn dan pivot points waarbij de daytrader inzicht krijgt in prijsniveaus waar de trend van de cryptomunt waarschijnlijk zal omslaan. Scalping waarbij zeer snel gehandeld wordt en binnen een enkele minuut of enkele minuten gekocht en verkocht wordt.

crypto daytraden

Wat is de beste crypto om te traden?

Wanneer men op zoek is naar een cryptocurrency om te daytraden, is het belangrijk om rekening te houden met de volatiliteit en liquiditeit van de cryptomunt. Hierdoor zorg je ervoor dat er altijd voldoend kopers en verkopers zijn net als de fees zijn voor deze bekendere coins meestal lager net als de leverage of hefboom is meestal hoger.

Voordat je voor een valuta kiest, is het daarom verstandig om te overwegen indien deze munt voldoende volume en volatiliteit heeft.

De 5 beste crypto om vandaag te traden

Er zijn veel verschillende cryptocurrency’s om te daytraden; we geven je hieronder de top vijf.

  1. De beste cryptocurrency om te daytraden is Bitcoin, deze munt is al sinds 2009 de meest bekende cryptocurrency’s met veel volume.
  2. Vervolgens Ethereum omdat het een groot netwerk heeft dat applicaties kan ondersteunen, net als de tweede munt met een hoog volume.
  3. De derde cryptocurrency is Ripple omdat het niet alleen een cryptocurrency is, maar ook een internationaal betalingssysteem dat het versturen van geld heel gemakkelijk maakt.
  4. Ten vierde Litecoin omdat het het zilver is voor het goud van bitcoin en een aantal interessante kenmerken heeft zoals snellere transacties en lagere transactiekosten.
  5. Ten vijfde, IOTA omdat het een van de jongste cryptocurrency’s op de markt is en dankzij zijn Tangle-technologie geen kosten heeft op transacties.

Hoe werkt daytraden?

Om succesvol te kunnen zijn moet een daytrader over de juiste informatie van de markt beschikken. Daytraders gebruiken technische indicatoren zoals volume, prijs trends, en candlestick patronen om te bepalen wanneer zij een munt moeten kopen en wanneer zij het zouden moeten verkopen.

Succesvolle daytraders kunnen wel tot meer dan 30 transacties in één dag maken. Daytraden vereist heel wat vastberadenheid zo kan je kiezen niet onmiddellijk echt geld te beleggen, maar in plaats daarvan, een paper trade account te openen om zo te je daytrading skills te oefenen totdat je een vaste strategie hebt.

Daytraden VS langetermijnbeleggingen

Het kopen en verkopen van aandelen in minuten of seconden gedurende één handelsdag wordt daytraden genoemd. Een langetermijnbelegging daarentegen houdt in dat het aandeel of de cryptomunt wordt gekocht en pas verkocht na enkele maanden of zelfs jaren. Als je je houdt aan je strategieën, limieten en risk to reward ratio, werken zowel Daytraden als de langetermijninvesteringen.

Daytraden vs swingtraden

Zowel daytrader als swingtraders gebruiken technische analyse en complexe grafieken en indicatoren, daytraders plaatsen meerdere transacties in één enkele dag. Daytraders hopen hun brood te verdienen met het handelen van cryptocurrency gedurende de één dag en maken meerdere kleine winsten gedurende die dag.

Swing trading daarentegen bekijken de prijsschommelingen op lange termijn, en behouden een trade gedurende enkele dagen of weken om zo een groter winst te boeken. Een swing trade kan dagen of weken duren. Door het langere tijdskader kan een swing trader misschien geen fulltime carrière maken zoals een day trader.

day trading en swing trading

Vragen over daytrading beantwoord

Welke soorten orders gebruiken daytraders?

Een daytrader kan gebruikmaken van verschillende orders om zo de winst te beschermen of een verlies te vermijden.

Wat is precies een limit orders?

Een limit order is veruit de meest gebruikte order bij daytraders, voornamelijk omdat je bij het plaatsen van een limit order een maker fee betaalt en minder zo transactiekosten betaalt.

Een kooporder is een instructie van een belegger aan een makelaar om aandelen of cryptocurrency te kopen voor een specifiek bedrag of een specifieke prijs. De kooporder geeft aan dat de handelaar bereid is aandelen tegen een specifieke prijs te kopen.

Wat is een marktorder?

Marktorders worden uitgevoerd tegen de huidige marktprijs en worden onmiddellijk uitgevoerd tegen de beste beschikbare prijs. Market orders zijn goed indien je snel in een positie wilt innemen omdat je een snelle daling of stijging van de prijs verwacht. Bij een marker order betaal je bij sommige exchange een hoger transactie fee omdat je liquiditeit uit de markt haalt.

Wat is een stop-loss order?

Wanneer een aandeel een bepaalde prijs bereikt, wordt bij een makelaar een stop-loss-order geplaatst om het te kopen of te verkopen. Het is bedoeld om het verlies van een belegger te beperken. Een daytrader kan gebruikmaken van verschillende orders om zo de winst te beschermen of een verlies te vermijden.

Platformen waar je kunt traden

Er zijn talrijke beschikbare platformen om te daytraden, elk met zijn eigen reeks eigenschappen, hulpmiddelen, en programma’s. Het is een goed idee om te kijken naar de platformen en het te selecteren die het beste bij uw behoeften past.

Bitvavo crypto exchange

Bitvavo crypto exchange is een Nederlandse exchange en is gevestigd in Amsterdam. Het platform ondersteunt meer dan honderd verschillende cryptocurrency’s en is beschikbaar in verschillende talen, waaronder Nederlands, Engels, Spaans, Italiaans, Frans en Duits.

Bitvavo is een van de beste platforms voor beginners, maar ook gevorderde daytraders kunnen er actief op traden. In Nederland is deze cryptocurrency exchange de grootste en goedkoopste; zo werd er in 2020 drie miljard euro verhandeld op het Bitvavo platform.

Deze exchange is zeker een aanrader indien je graag gebruik wilt maken van iDEAL of Bancontact stortingen of als je wenst dat je investering in Europa zit en niet in het buitenland.

Finst crypto exchange

Finst is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke crypto-uitwisseling. Met ondersteuning voor diverse digitale valuta’s biedt Finst een veilige omgeving voor het verhandelen en beheren van cryptocurrencies. 

Het platform heeft geavanceerde beveiligingsfuncties en een intuïtieve interface, waardoor het ideaal is voor zowel beginners als ervaren handelaren. Finst streeft ernaar om klanten een vlotte en transparante ervaring te bieden bij het betreden van de wereld van cryptocurrencies.

Kucoin crypto exchange

Kucoin is een cryptocurrency exchange waar veel daytraders gebruik van maken. Het is gevestigd in Hongkong en werd opgericht in 2017.

De Kucoin exchange is het afgelopen jaar uitgegroeid tot een van de meest populaire uitwisselingen, volgens Coinmarketcap.com.

Het biedt een interface vergelijkbaar met andere beurzen, met grafieken voor elk handelspaar, marktinformatie, handelsgeschiedenis en meer. Het biedt ook deskundige analyse van munten aan op hun platform met grafieken en technische analyse.

Hun platform is snel en eenvoudig te gebruiken. U kunt ook uw telefoon gebruiken om de Kucoin app te downloaden en zo ook onderweg traden.

Let hier op als je gaat daytraden (gevaren!)

Vroeger was daytraden voorbehouden aan makelaars en grote financiële instellingen, maar tegenwoordig kan iedereen daytraden. Daytraden kan een lucratieve business zijn voor degenen die geïnteresseerd zijn in het verhandelen van crypto, maar het komt met enkele risico’s.

Deze gevaren houden voornamelijk verband met de volatiliteit, liquiditeit en wetgeving, het is van groot belang dat men zich daarvan bewust is voordat men begint met daytraden:

Omdat cryptocurrency niet door regeringen of Centrale Banken zijn gereguleerd, kunnen de accounts van traders verloren gaan in het geval van een hack of andere onregelmatigheden in de exchange. Hierbij kan het zijn dat een deel of al je vermogen kan verdwijnen. De meeste exchange zijn wel voorzien van de meest gesofisticeerde beveiligingssystemen om ervoor te zorgen dat jouw trading account veilig is.

De cryptocurrency markt is klein, en het kan soms moeilijk zijn om je crypto te verkopen of kopen tegen de prijs die u wilt, vooral voor daytraders. Voor traders, kan het traden niet altijd gaan zoals gepland en stap je te laat in of verkoop je te laat waardoor je een deel van je winst verliest. Exchanges die niet geoptimaliseerd zijn om te daytraden.

Niet alle cryptocurrency exchanges zijn geschikt om te daytraden. Sommige exchanges kunnen de orders niet snel genoeg uitvoeren waardoor je een andere aankoop of verkoopprijs krijgt. Dit heeft te maken met het volume en liquiditeit van de cryptocurrency.

6 tips voor succes met daytraden

Als beginner in daytraden is het niet altijd duidelijk waar je op moet letten of hoe te beginnen met daytraden, daarom geven we je hieronder enkele tips om je te helpen.

Tip 1: Zorg dat je de basisprincipes van traden begrijpt zoals price action, support en resistance levels op de één uurs en vier uurs chart, alsook de basis price action patronen W, M, bull en bear flags. Ook het kunnen tekenen van trendlijnen op de grafieken is een belangrijke eigenschap.

Tip 2: Zorg dat je een strategie hebt en deze ook volgt. Dit is het belangrijkste advies voor een beginnend day trader. Voordat je beslist een trade te nemen moet je een actieplan hebben en weten waarom je deze trade neemt.

Tip 3: Zorg ervoor dat je begrijpt wat je koopt en verkoopt, ken je te traden cryptocurrency alsook het tradingplatform van je crypto exchange.

Tip 4: Blijf leren. Een succesvolle day trader zoekt altijd nieuwe manieren om slimmer te traden. Blijf je strategie testen en aanpassen om ervoor te zorgen dat u voldoende kennis hebt om de beste transacties uit te voeren.

Tip 5: Houd een trading sheet bij, in dit sheet vul je je aankoopprijs, verkoopprijs, winst en waarom je deze trade deed bij.

Tip 6: Gebruik technologie. Er zijn duizenden daytraders in de wereld, en je moet de concurrentie voor blijven door alle beschikbare middelen te gebruiken. Verschillende platformen en trading software alsook nieuwe indicatoren te gebruiken. Evalueer regelmatig uw strategieën en neem mobiele apps op die u up-to-date houden met onmiddellijke toegang tot markten. Zorg ervoor dat u een snelle internetverbinding hebt waarmee u snelle, nauwkeurige en geïnformeerde beslissingen kunt nemen.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!