Handelen in cryptocurrency

Steeds meer mensen beginnen met het handelen in cryptocurrency. De enorme koersstijgingen op de cryptomarkt hebben een aantrekkingskracht op mensen die hun geld aan het werk willen zetten. Wie tijdens de crash in maart 2020 zijn vermogen in Bitcoin had gezet, had in 2021 grofweg 20 keer zijn vermogen kunnen vermenigvuldigen.

Er zijn veel investeerders die in cryptocurrency de toekomst zien en coins vasthouden voor de lange termijn, maar ook veel handelaren zijn op zoek naar snelle manieren om geld te verdienen. Je kunt op verschillende manieren handelen in cryptomunten. Zo zijn er handelaren die dagelijks actief aan het traden zijn, maar zijn er ook andere methoden die minder tijd vergen.

Wat is handelen of traden in cryptocurrency?

Het handelen of traden in cryptocurrency kan je zien als het kopen en verkopen van cryptomunten, om meer winst te vergaren dan de koers op de lange termijn geeft. Dit kan je op verschillende manieren doen.

Wanneer je net begint met het handelen in cryptocurrency, is het handig om een strategie te vinden die bij jou past. Zeker in het begin van je crypto carrière is het verstandig om weinig risico’s te nemen.

Je kan spot traden, waarmee je investeert in crypto en winst neemt wanneer je een koersdaling verwacht. Echter is het ook mogelijk om met leverage te traden. Hierbij leen je een bepaalde hoeveelheid coins, waardoor je zelf meer coins beschikbaar houdt voor andere trades.

Veel beginnende handelaren zien leverage als een methode om met meer coins te traden, maar dit is slecht voor je risicomanagement. Verstandig gebruik maken van leverage zorgt dat je meer kansen op de cryptomarkt kunt benutten.

Door een 10 × leverage te gebruiken, zul je maar 10% van je positie nodig hebben. Hierdoor heb je 90% van je account vrij, om andere kansen op de markt te benutten. Bij een 10 × leverage wordt je trade geliquideerd wanneer de koers met 10% zakt.

Zorg daarom dat je stop loss boven de liquidatieprijs zit. Indien je op een veilige manier wil traden, is een hoge leverage nooit aan te raden. Het voordeel van leverage is dat je zowel kan profiteren van de koersstijging en de koersdaling.

cryptocurrency handelen

Handelen in cryptocurrency voor beginners: 5 tips

Om ervoor te zorgen dat jouw start op de cryptomarkt goed zal verlopen, hebben we 5 tips waarmee je uit kan groeien tot een succesvolle crypto handelaar. Deze tips kosten tijd, discipline en energie, maar maken van jou een succesvolle handelaar!

1. Vermijd FOMO

Veel beginnende traders zijn bang dat ze de grote winsten missen en stappen alsnog in wanneer de koers hard stijgt. Echter, wat stijgt, zal ook dalen, de koers kan niet alleen maar omhoog gaan. Houd daarom je emoties onder controle wanneer je een koersstijging gemist hebt en wacht op een beter instapmoment. Een terugtest van de koersuitbraak kan bijvoorbeeld een goed instapmoment zijn.

2. Neem altijd winst

Veel handelaren hebben succes op de cryptomarkt en verwachten dat de koers steeds hoger blijft gaan. Wanneer de koers in crypto daalt, is dit meestal zeer abrupt. Hierdoor heb je geen kans om alsnog je winst te nemen. Zorg daarom dat je vroegtijdig winst neemt. Je hoeft niet alles in één keer te verkopen, maar je kan het opdelen in een aantal verkoopmomenten. Hierdoor creëer je ook een buffer die je kan gebruiken om de dip te kopen.

3. Probeer niet in alle cryptocurrency te handelen

Er zijn meer dan 15.000 cryptomunten te vinden, maar je hebt ze lang niet allemaal nodig om een winstgevende handelaar te worden. Er zijn traders die bijvoorbeeld alleen handelen in Bitcoin, maar je kan ook een aantal coins in de gaten houden.

4. Bestudeer cryptocurrency en technische analyse

Wanneer je als handelaar de markt wil begrijpen, zul je een hoop nieuwe informatie tot je moeten nemen. Door technische analyse te leren, zul je patronen in de koers ontdekken en een strategie eigen kunnen maken. Door de fundamentele analyse is het begrijpen van de projecten achter de cryptomunt ook belangrijk.

5. Maak een trading dagboek

In het dagboek noteer je elke trade die je maakt. Hierbij is het belangrijk dat je noteert waarom je de trade maakt en wat je plan is, met daarbij een screenshot van de grafiek. Door je trades te evalueren, kan je ontdekken waar je fouten maakt en hoe je met bepaalde situaties beter om kan gaan. Hierdoor wordt je een betere trader, die op de lange termijn winstgevender zal zijn.

Hoe begin ik met handelen in cryptocurrency?

Om te starten met het handelen in crypto, zul je eerst een goede voorbereiding moeten treffen. Dit begint met het aanmaken van een account op een exchange.

Er zijn veel verschillende platformen waar je kunt handelen, maar verderop de pagina kun je enkele betrouwbare platformen vinden.

Na het aanmaken van een account, zul je eerst geld moeten storten op je crypto account. In de meeste gevallen kan dit direct vanaf de bank naar je crypto account.

Er zijn echter exchanges waar dit niet mogelijk is, waardoor je eerst crypto op een ander platform moet kopen en dit door moet sturen naar het platform waar jouw keuze op is gevallen.

Nadat jouw account gebruiksklaar is en je investering op het crypto account staat, kan je aan de slag met het handelen in cryptocurrency!

De meeste platformen hebben op het dashboard een grote knop met ‘knopen’ erop, maar soms moet je eerst op de betreffende coin klikken voordat het koop-menu verschijnt.

Cryptocurrency handelen bij Bitvavo

Het grootste Nederlandse handelsplatform op het gebied van cryptocurrency is Bitvavo. Veel Nederlanders handelen op dit platform in meer dan 150 coins.

Bitvavo heeft een overzichtelijke website en app, waar je eenvoudig crypto kan kopen en verkopen. Het platform is voor zowel beginnende als ervaren traders geschikt.

Wanneer je op het platform aangeeft dat je een ervaren handelaar bent, zullen er meer mogelijkheden op het platform beschikbaar zijn.

Op Bitvavo is het ook mogelijk om een alarm in te stellen, die afgaat wanneer de koers een bepaalde prijs heeft bereikt. Deze feature is ideaal voor bijvoorbeeld swing traders, die niet de hele dag willen controleren hoe het met de trade gaat.

Cryptocurrency handelen bij Finst

Finst is een populaire en betrouwbare cryptobeurs die een breed scala aan digitale valuta’s ondersteunt. Het platform stelt gebruikers in staat om eenvoudig cryptocurrencies te kopen, verkopen en verhandelen.

Met een gebruiksvriendelijke interface en geavanceerde beveiligingsfuncties zorgt Finst voor een veilige en naadloze handelservaring. Het biedt ook handige functies zoals real-time marktgegevens, grafieken en prijswaarschuwingen om gebruikers te helpen weloverwogen beslissingen te nemen.

Bovendien streeft Finst naar transparantie en klanttevredenheid, met een responsieve klantenservice die altijd klaar staat om te helpen. Of je nu een beginnende of ervaren gebruiker bent, Finst biedt een platform dat geschikt is voor verschillende behoeften en ervaringsniveaus.

Het doel van Finst is om gebruikers een veilige, betrouwbare en gebruiksvriendelijke omgeving te bieden om te handelen en te profiteren van de groeiende wereld van cryptocurrencies.

Cryptocurrency handelen bij Coinbase

Coinbase is wereldwijd het meest gebruikte handelsplatform. Op het platform kun je handelen in meer dan 200 cryptocurrency. Om te handelen op Coinbase klik je op het account dashboard op Trade.

Hier verschijnt een enorme lijst aan coins, waar je jouw coin tussen kan vinden. Door op een coin te klikken, kom je op de pagina van de coin. Hier kan je de recente crypto koers zien en heb je de mogelijkheid om de coin te kopen.

Door weer op de blauwe kop met Trade erop te klikken, kan je de coin kopen. Hierbij geeft Coinbase de mogelijkheid om je coins te converteren of om ze te kopen. Bij het converteren ruil je de ene crypto voor de andere in.

Wanneer je deze methode kiest, kan je in het menu selecteren welke coin je wil omruilen voor een andere coin. Ook kan je hier de gewenste hoeveelheid invoeren en vervolgens de wissel bevestigen door akkoord te gaan.

Veilig handelen in crypto

Het handelen in crypto gaat vaak om bedragen die fors kunnen zijn. Daarom wordt altijd geadviseerd om alleen te handelen met het geld wat je kan missen. Mocht er iets misgaan met bijvoorbeeld je wallet of account op de exchange, dan ben je niet je hele vermogen kwijt. Om te zorgen dat je vermogen veilig op een exchange of in een wallet staat, kan je gebruik maken van de volgende tips:

  • Zet altijd de Twee Factor Authenticatie (2FA) aan.
  • Wees voorzichtig met je wachtwoorden voor je wallet, exchange account en e-mail
  • Bewaar je wachtwoorden op een plek waar niemand bij kan
  • Pas op voor scammers

Scammers proberen via verschillende manieren om aan jouw gegevens te komen. Zo zijn er scammers actief via e-mails, controleer dus altijd het mailadres goed. Ook zijn er scam websites, die de website van een exchange namaken en zo jouw gegevens proberen te krijgen. Sla daarom de echte website van je exchange goed op, zodat je hier nooit in zal trappen.

Automatisch handelen in cryptocurrency: hoe werkt dit?

Om automatisch te handelen in cryptocurrency, kan je gebruik maken van een trading bot. Dit is een computerprogramma die gebruik maakt van bepaalde indicatoren, om de koers te lezen. Een trading bot communiceert direct met een handelsplatform en voert automatisch transacties uit wanneer de instellingen van de trading bot aangeven dat het een goed koop- of verkoopmoment is.

Er zijn bots die je zelf in kan stellen. Hierdoor kan je jouw strategie programmeren en automatisch toepassen. Aan de hand van jouw ingevoerde strategie reageert de bot op de prijsactie. Hierbij kijkt de bot ook naar bijvoorbeeld het handelsvolume en de openstaande orders op de markt. Het gebruik maken van een bot kan je een hoop tijd besparen, waardoor deze manier van traden steeds populairder wordt onder handelaren.

Verschillende strategieën voor handelen

Voor het handelen in cryptocurrency zijn er verschillende strategieën mogelijk. Als handelaar zal je zelf op zoek moeten gaan naar een strategie die bij jou past.

Wanneer je veel tijd wil besteden aan het traden van crypto, kan je kiezen voor scalpen. Dit betekent dat je strategie is afgestemd op snelle koersbewegingen en dus zeer snel in en uit de trade bent.

Daarnaast kan je ook swingtraden. Hierbij gebruik je een hoger tijdsframe op de grafiek, om een beter overzicht van de koers te krijgen. Hierbij probeer je een gehele koersbeweging mee te pakken.

De koers gaat nooit in één rechte lijn omhoog of naar beneden, maar dit verloopt met pieken en dalen. In de onderstaande afbeelding kun je hier een voorbeeld kan zien. Deze methode is minder tijdrovend, gezien het soms enkele dagen of weken duurt voordat je prijsmarges gehaald worden.

Naast de trading bots is de meest passieve methode tijdens het handelen, om tijdens een dip in te kopen en langzaam te verkopen wanneer de koers stijgt. Deze methode is het meest eenvoudig en kost weinig tijd. Ook is deze methode een stuk minder risicovol, omdat je de focus hebt op een langere termijn.

Veelgestelde vragen

Kan je 24/7 handelen in cryptocurrencies?

Ja, het is mogelijk om de hele dag door crypto te traden. Ook in het weekend kan je gewoon actief zijn op de cryptomarkt, terwijl de aandelenmarkten gesloten zijn. Voor daytraders die willen traden wanneer zij maar willen, is de cryptomarkt daarom zeer geschikt.

Wat is de meest handige strategie om te starten met crypto?

Wanneer je net begint met het handelen in crypto, is het eerst handig om een goed koopmoment te vinden. Zomaar de markt betreden kan zeer gevaarlijk zijn, zeker wanneer je hoog instapt.

Doe daarom eerst goed onderzoek naar de marktwerking en kijk daarna naar een geschikte exchange, waar je kan starten met het traden van cryptocurrency.

Welke tools kan ik gebruiken bij crypto trading?

Naast de tools die een handelsplatform aanbiedt, kan je gebruik maken van Tradingview. Tradingview is een platform waarbij je grafieken van verschillende cryptocurrency kunt bekijken. Hierbij kan je ook indicatoren gebruiken en de koers op verschillende tijdframes bekijken. Om een goed overzicht van een coin te krijgen, is deze tool zeer handig om te gebruiken.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!