Zo werken NFTs

We zien crypto NFTs steeds vaker voorkomen op het internet en in het nieuws. NFT worden voor enorme bedragen gekocht en verkocht, en dit trekt natuurlijk de aandacht van mensen, want grote bedragen zijn altijd aantrekkelijk. 

Maar wat zijn NFTs en zijn crypto NFTs ook nuttig, of is het slechts een hype? Welke NFT kopen verzamelaars? welke NFT moet je kopen om succes te hebben? En waarom zijn ze zo duur? In dit artikel zullen we alles over NFT crypto vertellen, dus blijf lezen voor een goede NFT uitleg!

Wat is NFT? Een complete NFT betekenis gids

Veel mensen verwarren crypto NFT met cryptovaluta, maar het is belangrijk om te weten dat ze niet hetzelfde zijn. Bij crypto NFT staat NFT namelijk voor ‘non-fungible token’. Dat betekent dat het onvervangbaar en uniek is, er is er dus maar één van. Dit maakt het mogelijk om eigenaarschap te koppelen aan een digitaal object.

Aan de andere kant, zijn cryptovaluta wél ‘fungible’, oftewel vervangbaar. Wanneer je bijvoorbeeld 1 BTC verkoopt, en later weer 1 BTC koopt, heb je in principe hetzelfde, omdat iedere Bitcoin dezelfde waarde heeft. Met NFTs is dit niet het geval. Het is vergelijkbaar met het kopen van een vliegticket: het geld waarmee je betaalt is niet uniek, maar je vliegticket wel.

Wat kan je met een NFT?

Hoe werkt NFT? NFTs kunnen voor veel verschillende dingen worden gebruikt. Momenteel worden ze het meest gebruikt voor het koppelen van eigenaarschap aan digitale kunstwerken, ook wel NFT art genoemd. Deze eigenaarschap wordt in de blockchain opgeslagen. Hier kan iedereen in kijken, en zo kan er gecontroleerd worden op authenticiteit van een NFT. Het is dus niet mogelijk om een vervalsing te maken van NFT art.

Ook zijn er NFT games. Dit zijn eigenlijk gewoon games, waarbij voorwerpen in het spel zeldzamer en waardevoller zijn, omdat ze op de blockchain staan, en aan spelers gekoppeld zijn. Het is ook mogelijk om crypto te verdienen door het spelen van deze spellen. Later in dit artikel zullen we hier verder op in gaan.

Bovendien kunnen NFTs ook gebruikt worden om vervalsing van belangrijke documenten te voorkomen, zoals identificaties, certificaten, medische gegevens of diploma’s. NFTs kunnen helpen om identiteitsfraude te voorkomen, omdat mensen dan meer controle hebben over hun data.

NFT art collections

NFT collections zijn verzamelingen van NFT kunstwerken. Deze zijn vaak erg populair en kosten ook heel wat. Het populairste voorbeeld is de CryptoPunks verzameling. Hieronder zullen we kijken naar de top 5 NFT artwork collections.

 1. Meebits

De Meebits verzameling is uitgebracht in mei 2021, en er zijn in totaal 20.000 unieke Meebits, gecreëerd door een groep genaamd Larva Labs. Deze Meebits worden weergegeven als 3D karakters, en hebben als doel om later als avatars gebruikt te worden in virtuele werelden en games. Er zijn veel verschillende types van Meebits, waarbij sommigen zeldzamer zijn dan anderen. De zeldzamere zijn dan ook veel meer waard.

De goedkoopste Meebit kan al ongeveer €5.000 kosten, terwijl de duurdere al tot €200.000 kunnen oplopen. Dit is nog relatief goedkoop, vergeleken met andere NFT collecties.

 1. Cryptokitties

De Cryptokitties collectie, gecreëerd door het bedrijf Axiom Zen, is één van de eerste NFT verzamelingen die op de markt kwam, in 2017. Deze NFTs worden gezien als een soort game, waarbij je digitaal katten kunt verzamelen en verhandelen. Met deze digitale katten kun je ook een kitten krijgen, en die kun je dan weer verkopen voor winst. Elke kat heeft unieke eigenschappen, en sommige eigenschappen maken een kat waardevoller.

Deze collectie kan ook relatief goedkoop zijn, waarbij de goedkoopste CryptoKitty minder dan €50 kunnen kosten. 

 1. Ether Rocks

De Ether Rocks NFT collectie was gelanceerd in 2017, en zijn geïnspireerd door de oude “Pet Rock” hype uit 1975. Er zijn in totaal 100 Ether Rocks en deze NFTs worden vertegenwoordigd door afbeeldingen van digitale stenen. Ze hebben allemaal dezelfde vorm, maar verschillen in kleur.

De allereerste Rock was verkocht voor ongeveer 0,0999 ETH, maar de prijzen zijn tegenwoordig al veel hoger, en dan moet je denken aan bedragen van meer dan €1 miljoen.

 1. Bored Ape Yacht Club

De Bored Ape Yacht Club is een NFT collectie wat bestaat uit 10.000 NFTs van ‘Bored Apes’. Dit zijn afbeeldingen van apen met ieder unieke eigenschappen. Deze collectie is in korte tijd erg populair geworden, en ze komen vaak voor op het nieuws en op social media.

Alle 10.000 Apes waren een aantal dagen nadat ze op de markt kwamen al uitverkocht voor zo’n 20 miljoen euro, wat neerkomt op ongeveer €2.000 per Ape. Vergeleken met andere NFT collecties, is deze collectie wel wat duurder. Voor de goedkoopste Ape ben je al meer dan 30 ETH kwijt.

 1. CryptoPunks

CryptoPunks is de eerste NFT collectie die op de markt kwam in 2017. Deze bestaat uit 10.000 unieke pixelfiguurtjes, en ieder figuurtje heeft zijn eigen eigenschappen en kenmerken, zoals verschillende kapsels, hoeden, kleding, en andere accessoires. Hierbij zijn er ook verschillende types, zoals bijvoorbeeld de alien-figuurtjes, waarvan er maar 9 zijn. Deze zijn dan ook veel duurder. Deze verzameling is ook bedacht door Larva Labs, dezelfde groep die de Meebits had bedacht.

Toen CryptoPunks nieuw op de markt waren, werden ze voor honderden dollars. De prijs kan tegenwoordig echter al oplopen tot een paar miljoenen.

NFT kopen: Waar koop je nft's?

Welke NFT kopen succesvolle verzamelaars? Welke NFT moet je kopen? En natuurlijk het belangrijkste, waar NFTS kopen? Indien je geïnteresseerd bent in het kopen van NFT artworks, dan kan dat via een zogenaamde NFT marketplace. NFT crypto kopen is nog nooit zo makkelijk geweest. Hieronder hebben we een top 5 van NFT marketplaces gemaakt. 
 1. Coinbase
Iedereen kent Coinbase wel: één van de grootste platforms voor het uitwisselen van cryptomunten. Vanwege de stijgende populariteit van NFTs, heeft ook Coinbase besloten een platform te openen voor het kopen en verkopen van NFTs. Deze is nog niet gelanceerd, maar wordt verwacht later dit jaar. Het is mogelijk om je hier aan te melden voor de wachtlijst.
 1. Rarible
Rarible is een grote marktplaats, gelanceerd in 2020, voor diverse soorten NFTs, zoals kunst, video’s en muziek. Deze kunnen allemaal gekocht, verkocht, en gecreëerd worden op het platform. Om dit platform te gebruiken moet je gebruik maken van Rarible’s eigen token, genaamd RARI.
 1. Nifty Gateway
Nifty Gateway staat bekend om het verkoop van NFTs van erg populaire digitale artiesten, waaronder Beeple. Wat handig is aan dit platform is dat ze gebruikers in staat stellen om aankopen te doen met fiat valuta (zoals euro’s en dollars), zonder eerst cryptomunten te moeten kopen. 
 1. OpenSea
OpenSea is zonder twijfel de leider van NFT marketplaces. Hier kun je met gemak NFTs kopen en verkopen, en NFTs die je koopt worden niet bewaard op je OpenSea account, maar in je eigen wallet. Ook is het erg makkelijk voor digitale artiesten om hun kunstwerken uit te brengen als NFTs (ook wel ‘minting’ genoemd). Dit kan je regelen via Metamask. Dit verkleint de risico’s van hackers enorm. Op OpenSea vind je alle populaire NFT collecties van CryptoKitties tot CryptoPunks, en is een zeer goede plek om te beginnen voor mensen die NFTs willen kopen.

Zijn NFTs een tijdelijke hype?

Veel mensen denken dat de hype rondom NFTs tijdelijk is. Deze hype begon toen de digitale kunstenaar Beeple een NFT artwork verkocht voor $69,3 miljoen. Er zijn veel redenen waarom mensen zich zo aangetrokken voelen tot NFTs. Het kan een investering zijn, maar ook gewoon een verzamelobject.

Vanwege deze extreem hoge prijzen, zien mensen het als een bubbel, dat wacht om te barsten. Dit is niet het geval: NFTs zullen blijven in de toekomst. NFT crypto kopen is ook gewoon super makkelijk voor iedereen. Als je erover nadenkt, is het namelijk niet per sé iets nieuws: mensen kochten fysieke kunstwerken ook voor vele miljoenen lang voordat NFTs gecreëerd waren.

NFTs gaan ook veel verder dan alleen kunst. Er zijn veel andere gebruiksgevallen voor NFTs die in het dagelijks leven kunnen voorkomen. Het is echter wel moeilijk om accuraat te voorspellen hoe de toekomst op het gebied van NFTs er precies uit gaat zien.

Er zijn al heel wat innovaties met betrekking tot NFTs in gebieden zoals gaming, sport, entertainment en kunst. In de toekomst kunnen we verwachten dat dit zelfs uitgebreid wordt tot de huizenmarkt. Dit zal bijvoorbeeld huizen en appartementen betaalbaarder kunnen maken.

Al met al, kunnen we zeker positieve invloed van NFTs verwachten in de toekomst, met of zonder hype.

NFTs kopen & verkopen

Hoe koop je NFT? Indien je geïnteresseerd bent in het kopen van NFT crypto of NFT art, dan is het handig om te weten hoe NFT’s kopen het makkelijkst gedaan kan worden, en hoe je deze precies aanschaft. Je kunt bijvoorbeeld geen NFT kopen met Ideal, toch wel handig als je dit weet. Dit wordt allemaal ook uitgelegd in onze beginner cursus, dus zorg dat je daar ook naar kijkt.

Voordat je kunt beginnen met het kopen van NFTs, moet je eerst in bezit zijn van een wallet die de NFT coin ondersteunt waar de NFT die je wilt kopen op gebouwd is. Meestal is dit Ethereum. Daarna kun je een account aanmaken bij een NFT marketplace naar keuze. Vervolgens kun je met je gekozen munt je NFT kopen op de marktplaats. Hoe en waar koop je NFTs is zeer belangrijk te weten voor een succesvol avontuur in de NFT wereld.

NFT Tokens

NFT munten zijn cryptocurrencies die actief zijn in de NFT wereld. Hieronder zie je een lijst van deze zogenaamde NFT coins (gerangschikt op marktwaarde). Ze worden ook wel NFT tokens genoemd. Deze NFT’s kopen verzamelaars op de bekendere exchanges zoals Binance NFT.

# Naam Prijs 24h % 7d % Market Cap Volume (24h) Aantal in omloop
1 The Virtua Kolect Logo The Virtu… TVK $0,04 +3,78% +18,70% $15.349.268 $7.370.779
208.389.873 TVK
434.102.716 TVK (36%)
2 Gem Exchange and Trading Logo Gem Excha… GXT $0,13 2,23% 6,92% $11.222.783 $8.147
60.637 GXT
83.529.286 GXT (17%)
3 EthOS Logo EthOS OS $21,73 +29,62% +62,04% $13.323.716 $329.176
15.148 OS
613.027 OS (61%)
4 Keanu Inu Logo Keanu Inu KEANU $0,0000000002 +19,87% +102,36% $8.241.708 $549.454
3.477.556.962.025.316 KEANU
52.230.084.835.943.312 KEANU (52%)
5 Unicly Bored Ape Yacht Club Collection Logo Unicly Bo… UAPE $0,005 0,00% $4.532.310 1.000.000.000 UAPE (100%)
6 Unicly Hashmasks Collection Logo Unicly Ha… UMASK $0,05 0,00% $5.011.611 100.000.000 UMASK (100%)
7 Grey Token Logo Grey Token GREY $0,000001 12,91% $2.869.877 2.550.505.792.752 GREY
8 Avaxtars Token Logo Avaxtars … AVXT $35,34 21,94% +108,09% $3.267.143 $307.150
8.691 AVXT
93.074 AVXT (9%)
9 DAOfi Logo DAOfi DAOFI $0,02 90,25% 81,19% $1.169.446 $72.545
3.941.209 DAOFI
57.619.918 DAOFI (58%)
10 Citizen Finance (OLD) Logo Citizen F… CIFI $7,09 0,00% $1.101.496 $24
3 CIFI
155.350 CIFI (31%)

Zelf een NFT maken

Ben je geïnteresseerd in het maken van je eigen NFT? Dan zijn er eerst een aantal stappen die je moet volgen.

 1. Kies op welke blockchain je je NFT wilt uitgeven. De populairste keuze is Ethereum, maar er zijn ook andere keuzes die populariteit winnen, zoals Binance Smart Chain, EOS, of Polkadot.
 2. Als je Ethereum kiest, dan moet je ongeveer $100 waarde aan ETH bezitten, omdat er een fee bij komt wanneer je een NFT wilt uitgeven op de blockchain van Ethereum.
 3. Daarna kun je je aanmelden op een NFT marketplace die je in staat stellen om een digitaal bestand te uploaden om er een NFT van te maken. Bekende voorbeelden zijn OpenSea of Rarible.
 4. Ten slotte navigeer je naar je NFT en klik je op ‘Sell’, waar je zelf de prijs kunt bepalen.

Veelgestelde vragen

Waar staat NFT voor?

NFT is een afkorting voor ‘Non-fungible token’. Dat betekent dat de token uniek en onvervangbaar is.

Hoe werkt NFT?

NFTs worden opgeslagen in een blockchain. Dit wordt dan gekoppeld aan een foto, video, audioclip, of een ander digitaal object, en biedt dan de mogelijkheid voor mensen om hun eigenaarschap over deze digitale objecten aan te tonen. Het helpt dus met het voorkomen van vervalsingen.

Waar kan ik een NFT kopen?

Er zijn momenteel veel verschillende platforms die hun gebruikers de mogelijkheid bieden om NFTs te kopen en verkopen. Voor beginners wordt aangeraden om te beginnen bij OpenSea, dit is het populairste platform voor NFTs. Voor allen moet je eerst Ethereum kopen, want je kunt geen NFT kopen met Ideal of een creditcard.

Na het lezen van dit artikel zul je de basis NFT betekenis snappen en kun je zelf beginnen te handelen. Let erop dat je alleen geld spendeert wat je echt kunt missen!

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!