Slim sparen met een spaardoel

Last Updated on 31 maart 2014 by dick

Of je nou geld wilt sparen of uitgeven, het is belangrijk om je geld onder controle te hebben en te zorgen voor een gezonde cashflow. Het is niet altijd duidelijk wat je beter kan doen: geld op je spaarrekening zetten of uitgeven. Wij bespreken een mogelijke oplossing, slim sparen!

Stel je hebt € 1000 aan spaargeld waar je niet direct iets mee wilt doen. Je zou het bedrag op je spaarrekening van je bank kunnen zetten en er een klein beetje rente mee verdienen, want de rente staat laag op dit moment. Met ‘slim sparen‘ kan je het bedrag richting de € 2000 laten oplopen, zonder al te veel risico. Met slim sparen kan je je spaarrekening laten groeien door te kiezen voor het juiste product, met de juiste rente.

Slim sparen

Om slim te sparen moet je jezelf eerst de volgende vragen stellen:

  • Wat is mijn doel van het geld sparen? Misschien heb je wel meerdere spaardoelen, dat kan ook. Wil je geld sparen voor korte termijn (onverwachte financiële tegenvallers of een wasmachine die ineens kapot gaat), of de langere termijn? Als je lange- en kortetermijndoelen voor ogen hebt, kies dan voor twee spaarrekeningen.
  • Hoeveel geld wil je sparen en voor wanneer? Als je voor jezelf vaststelt welk spaardoel je wilt bereiken, kan je ook bepalen wanneer je dat doel precies hebt bereikt en hoe lang je je geld wilt missen. Sparen om het ‘sparen’ heeft niet zoveel zin: probeer duidelijke doelen voor jezelf op te stellen, dat maakt het sparen een stuk leuker.
  • Hoeveel kan je per maand sparen? Maak een realistische inschatting van hoeveel geld je per maand opzij kunt zetten. Wees niet te overmoedig, het moet wel te doen zijn. Je kan eventueel het bedrag dat je per maand spaart altijd later aanpassen, dus begin niet overdreven. Als je het geld dat je wilt sparen direct overschrijft naar je spaarrekening zodra het binnenkomt, heb je waarschijnlijk minder problemen om je aan je spaardoel te houden.

Heb je nu precies voor ogen waarvoor en hoeveel je wilt sparen? Ga dan op zoek naar het juiste spaarproduct (type spaarrekening), die overeenkomt met jouw spaarplan.

Geld vastzetten

Wil je op ieder moment bij je geld kunnen komen of mag het ook voor langere tijd worden weggezet? Dat hangt dus af van je persoonlijke spaardoel. Als je jouw doel pas over zes jaar wilt behalen, kan je overwegen om je geld voor langere tijd apart te zetten op bijvoorbeeld een spaardeposito (of deposito genoemd), omdat je dan meestal een hogere rente ontvangt.

Wil je wel gemakkelijk bij je spaargeld kunnen, kies dan bijvoorbeeld een spaarrekening waarbij de bank een rentebonus geeft als je bijvoorbeeld geld minimaal drie maanden achtereenvolgens op je rekening laat staan. Dat is beter dan de (beroerde) standaardrente, maar als je de bonus een keer niet bereikt, dan ontvang je wel de standaardrente. Dat is natuurlijk zonde, maar je kan wel bij je geld.

Rente

“Rente, interest of intrest, is de vergoeding die iemand ontvangt voor het uitlenen van zijn of haar geld en die betaald wordt door degene die het geld leent. Een bekende vorm is de rente die consumenten ontvangen (creditrente of spaarrente) of betalen (debetrente) op een rekening bij een bank.”

Er is de laatste tijd opheft geweest over het verlagen van de spaarrentes terwijl de klanten van de bank er niet van op de hoogte waren. Tegenwoordig wordt je er van op de hoogte gesteld, maar het is evengoed belangrijk om je rente in de gaten te houden. Misschien geeft een andere bank of spaarrekening je wel een betere rente.

Let wel op, want soms is er een minimaal saldo dat je moet bereiken voordat je de beste rente ontvangt. Als je die toprente pas ontvangt bij een spaarsaldo van € 100.000 dan heeft het voor de meeste mensen geen zin en kan je beter een andere spaarrekening kiezen.

Spaarrekeningen vergelijken

Het komt er op neer dat je spaarrekeningen moet vergelijken, bij diverse banken. Zo heeft de ABN AMRO ‘Direct Sparen’, ‘Direct Kwartaal Sparen, ‘Vermogens Spaarrekening’, ‘Spaar Deposito’, etc. De ING heeft ‘Oranje Spaarrekening’, ‘Bonusrenterekening’, ‘Profijtrekening’, ‘Spaardeposito’, etc. Kortom, er is ontzettend veel keus. Gelukkig hebben de banken ook hulpmiddelen gemaakt om de juiste spaarrekening te kiezen door ze te vergelijken: