Geld verdienen met bitcoins

Je kunt vrijwel direct beginnen met bitcoins sparen via verschillende Bitcoin wallet-aanbieders of exchange platforms. Deze aanbieders nemen als het ware de rol van ‘bank’ op zich; je koopt er je bitcoins en vervolgens worden deze daar in jouw account opgeslagen. De platforms helpen je dus communiceren met het netwerk.

Het opzetten van een account duurt in de meeste gevallen slechts enkele minuten. Het enige dat je hier in de meeste gevallen voor nodig hebt is een creditcard, maar er zijn ook Nederlandse platforms die betalingen met iDeal accepteren.

Er zijn veel verschillende platforms die bitcoins verhandelen. Wij vergeleken er vijf die interessant voor je kunnen zijn: Coinbase, Litebit, Binance, BTC Direct en Plus500.

Coinbase

Coinbase bitcoin exchange logo

  • Aantal actieve gebruikers: 20 miljoen +
  • Aantal cryptocurrencies: 9
  • Cryptomunten kopen via creditcard
  • Portemonnee: JA
  • Gevestigd in de Verenigde Staten
  • Trading fee: 0% – 3,99%
  • Fiat / Crypto: JA

Coinbase is een bitcoin exchange/broker voor digitale valuta’s die in 2012 is opgericht. Het bedrijf is gevestigd in San Francisco, Californië (VS) en is een bekende en betrouwbare speler in de wereld van de Bitcoin. Om een Coinbase-account aan te maken en bitcoins te kopen heb je een creditcard nodig. Je betaalt wel een paar euro toeslag aan Coinbase bij je transactie, maar dat geld is verwaarloosbaar als je het afzet tegen de potentiële waardevermeerdering.

Via het platform kunnen verkopers en consumenten zakendoen door nieuwe digitale valuta’s te verhandelen. Naast bitcoins zijn dit bijvoorbeeld ethers en litecoins. Op dit moment ondersteunt Coinbase de volgende cryptomunten:

  • Bitcoin (BTC)
  • Bitcoin Cash (BCH)
  • Litecoin (LTC)
  • Ethereum (ETH)
  • Ethereum classic (ETC)
  • 0x (ZRX)
  • Basic Attention Token (BAT)
  • Ripple (XRP)
  • Zcash (ZEC)

Mede door de gebruiksvriendelijkheid en de lage handelskosten van het platform is Coinbase een van de meest gebruikte wallets voor cryptocurrency. Volgens eigen zeggen heeft Coinbase al meer dan 20 miljoen klanten verwelkomd die hier meer dan $50 miljard aan digitale valuta hebben uitgewisseld.

Een van de voordelen van Coinbase is dat het uitwisselen van cryptocurrency tussen online wallets of handelaren op het platform gratis is. Coinbase brengt voor transacties buiten het platform en conversie-services wel kosten in rekening, maar deze worden voorafgaand aan elke transactie duidelijk aangegeven.

Ook zijn beveiliging en backups er goed geregeld. Coinbase slaat 98 procent van de tegoeden van klanten offline op. Deze gegevens worden versleuteld en op USB’s en papier in kluizen over de hele wereld bewaard. De overige 2 procent is verzekerd tegen inbreuk of hacks. Bij extreem hoge tegoeden kun je ook een kluis krijgen met uitgestelde opnames en/of meerdere fiatteurs of sleutels.

Doordat je naam aan je account is gekoppeld is anonimiteit er echter niet gewaarborgd, maar dit geldt voor elk exchange platform in dit rijtje.

Litebitlogo van litebit

  • Aantal actieve gebruikers: 600.000
  • Aantal cryptocurrencies: 56
  • Cryptomunten kopen met euro via iDEAL, SEPA, creditcard en meer opties
  • Portemonnee: JA
  • Gevestigd in Nederland
  • Trading fee: €0,42 per transactie + fee (onbekend)
  • Fiat / Crypto: JA

LiteBit is een Nederlands exchange platform voor cryptocurrency, gevestigd in Rotterdam, dat is opgericht in 2013. Doordat je bij LiteBit behalve met creditcard ook met onder andere iDEAL, SEPA en Sofort kunt betalen, is het heel eenvoudig om op dit platform cryptocurrency te kopen en verkopen.

Net als bij Coinbase kun je bij LiteBit een wallet aanmaken om je nieuwe cryptomunten op te slaan met uitzondering van enkele cryptovaluta die je hier wel kunt kopen, maar niet in je wallet kunt opslaan. Let hier dus op bij je aanschaf als je (nog) geen andere crypto-portemonnee hebt.

Een groot voordeel van dit platform is de grote hoeveelheid cryptocurrencies die er worden aangeboden: 56 op dit moment! Zo vind je bij LiteBit niet alleen de meest bekende crypto’s zoals bitcoin en ethereum, maar ook de wat minder bekende cryptovaluta zoals OmiseGO (OMG). Het vergt wel wat voorwerk om jezelf over de verschillende munten goed te informeren, maar dit zouden we zeker niet nalaten om een weloverwogen investering te kunnen doen.

De site biedt je een handige portfolio-pagina waarin je je investeringen eenvoudig kunt monitoren. Zo kun je op elk gewenst moment checken hoe de waarde van jouw cryptomunt(-en) zich ontwikkelt. Het gebruiksgemak van het platform wordt dan ook hoog gewaardeerd in de meeste online reviews. Ditzelfde geldt voor de klantenservice.

Ook bij LiteBit zijn veel verschillende beveiligingsmaatregelen getroffen. Je kunt er bijvoorbeeld gebruikmaken van 2FA (Two Factor Authentication), waarmee je altijd een dubbele verificatie moet uitvoeren via een ander apparaat: je telefoon. Daarnaast dien je ook je bankrekening te verifiëren voordat je een transactie kunt doen. Hoewel bij LiteBit daardoor je anonimiteit niet gewaarborgd is, maakt het je transacties wel veiliger.

Een unieke betaalmogelijkheid die het platform biedt is die met LiteBit Credits. Deze credits zal je wel eerst moeten aanschaffen of met het partnerprogramma moeten verdienen. Voordeel van de LiteBit Credit-betaling is dat je hierbij geen transactiekosten betaalt.

De kosten die LiteBit bij andere transacties in rekening brengt variëren afhankelijk van je betaalmethode en de cryptocurrency, maar zijn niet in alle gevallen duidelijk. Het platform verdient gemiddeld 2 procent per aan- of verkoop. Dit maakt het niet het meest voordelige platform.

Een ander nadeel is dat het ten opzichte van de andere platforms in dit rijtje niet over de meest geavanceerde tools beschikt om cryptomunten te verhandelen.

binance exchange Binance

  • Aantal actieve gebruikers: 8 miljoen +
  • Aantal cryptocurrencies: 120
  • Cryptomunten kopen met euro via SEPA, creditcard en meer opties
  • Portemonnee: JA
  • Gevestigd in Malta
  • Trading fee: 0,1%
  • Fiat / Crypto: NEE (wel USDT / Crypto)

Binance is een relatieve nieuwkomer die razendsnel is uitgegroeid tot een van de grootste crypto exchanges ter wereld. Het platform is opgericht in Malta in 2017 en had vorig jaar in oktober al een dagelijks handelsvolume van $ 1 miljard. Binance verwelkomt inmiddels meer dan 8 miljoen gebruikers.

Met meer dan 120 cryptomunten is Binance ook voor professionele handelaren een ideaal platform. Een van de grootste voordelen van Binance is dan ook haar hoge verwerkingssnelheid: Binance kan maar liefst 1,4 miljoen transacties per seconde verwerken. Het platform is bovendien voordeliger dan de meeste andere platforms in dit artikel, want je betaalt slechts 0,1 procent per transactie.

Binance biedt zowel voor de startende bitcoin-investeerder als voor de pro unieke opties met een basis en een geavanceerde exchange. Laatstgenoemde versie heeft vooral meer mogelijkheden op het gebied van technische analyse.

Het platform heeft ook een eigen coin – of eigenlijk “cryptotoken” – die je er kunt verhandelen: de Binance Coin (BNB). Het is officieel een token in plaats van een coin, omdat het gebruikmaakt van de Ethereum blockchain. Het voordeel voor jou: als je BNB gebruikt om je handelskosten te betalen, krijg je korting.

Een ander leuk pluspunt van Binance is dat het ook een app voor iOS, Android, iMac en Windows aanbiedt. Hierin kun je dezelfde functies vinden als op de site: je kunt er cryptomunten kopen en verkopen, je portfolio bijhouden en analyses maken.

BtcdirectBTC Direct

  • Aantal actieve gebruikers: ?
  • Aantal cryptocurrencies: 5
  • Cryptomunten kopen met euro via iDEAL, SEPA, creditcard en meer opties
  • Portemonnee: NEE
  • Gevestigd in Nederland
  • Trading fee: 1-3% + €0,99 bij betaling via iDEAL
  • Fiat / Crypto: geen wallet, dus alleen fiat > crypto

BTC Direct is ook een Nederlands exchange platform, gevestigd in Nijmegen, dat sinds 2013 is uitgegroeid tot een van de grootste spelers in Europa. Dit platform maakt het investeren in cryptocurrency vooral makkelijk voor nieuwkomers doordat zij op verschillende manieren ondersteuning bieden. Zo vind je op YouTube bijvoorbeeld diverse instructievideo’s die de wereld van cryptocurrency stap voor stap uitleggen.

De site van BTC Direct is overzichtelijk en heeft een eenvoudige gebruikersinterface. Het platform staat bovendien bekend om haar uitstekende klantenservice, zowel via chat als telefoon.

BTC Direct biedt echter in tegenstelling tot de vorige drie platforms geen wallet aan voor haar gebruikers. Je zult dus een externe wallet moeten aanmaken of je cryptomunten in een wallet op een ander platform moeten bewaren. Gelukkig biedt het platform hier ook uitgebreide instructievideo’s voor.

Het aanbod van cryptocurrency is bij dit exchange platform met 5 cryptomunten aan de lage kant. De munten die hier worden aangeboden zijn wel de grootste en daarmee waarschijnlijk ook de meeste betrouwbare, namelijk bitcoin, ethereum, litecoin, bitcoin cash en ripple.

Hoewel je hier geen wallet krijgt bij je account en die dus eerst ergens anders moet aanmaken, is het proces voor het kopen en verkopen van cryptomunten op dit platform vergelijkbaar met de andere sites. In je account geef je het adres van je wallet door en vervolgens koop je je altcoins met iDEAL, Bancontact, creditcard, bankoverschrijving, SOFORT Banking of GiroPay.

Na je betaling staat het doorgaans binnen 2 minuten in je portemonnee.

Verkopen is ook eenvoudig via BTC Direct: je krijgt hiervoor een uniek ontvangstadres toegestuurd. Hier moet je vervolgens binnen 30 minuten (vanuit je externe wallet) je cryptomunten naar overmaken. Ook voor dit proces heeft het platform instructievideo’s gemaakt. Het bedrag wordt vervolgens in fiat-valuta overgeschreven via SEPA-bankoverschrijving.

De kosten voor transacties bij BTC Direct zijn relatief hoog te noemen, maar hoeveel je betaalt verschilt ook hier per currency en betaalmethode. Bij een aanschaf van bitcoins betaal je bijvoorbeeld 2 procent aan BTC Direct, bij verkoop 1 procent. Voor andere cryptocurrency betaal je respectievelijk 3 en 2 procent. Het gebruik van iDEAL kost € 0,99 per transactie.

Voor de veiligheid van je cryptocurrency ben in dit geval zelf verantwoordelijk, omdat je een externe wallet moet aanmaken. Het voordeel van een portemonnee die je buiten een platform aanmaakt is vaak dat je hier je eigen private keys hebt. Bij de wallets op de exchange platforms beheren deze bedrijven jouw private keys.

Plus500

  • Aantal actieve gebruikers: ?
  • Aantal cryptocurrencies: 0, crypto CFD’s: 4
  • Crypto CFD’s kopen met euro via o.a. SEPA, Paypal, iDEAL en creditcard
  • Portemonnee: NEE
  • Gevestigd in Israël (HQ), het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Australië, Singapore en Bulgarije
  • Trading fee: N/A
  • Fiat / Crypto: N/A

Plus500 is anders dan de andere vier platforms geen cryptocurrency exchange platform, maar een online broker, gespecialiseerd in de handel in CFD’s. CFD staat voor Contract for Difference. Dit is een contract tussen een koper en een verkoper waarin je over de toekomstige waarde van een onderliggend product speculeert. Deze onderliggende producten kunnen cryptocurrencies zijn, maar ook ETF’s, edelmetalen (zoals goud en zilver), forex, opties, aandelen, indexen etc.

Bij Plus500 kun je dus geen bitcoins of andere cryptomunt kopen en verkopen, maar crypto CFD’s. Hiermee wed je als het ware dat de koers van de bitcoin omhoog of omlaag zal gaan. Schat je dit goed in, dan verdien je hier geld mee. Je kunt CFD’s kopen voor de populairste cryptomunten: bitcoin, ethereum, bitcoin cash en litecoin.

Ondanks het feit dat Plus500 geen Nederlands bedrijf is, biedt het wel een Nederlandse site aan. En handig voor nieuwkomers: je kunt er ongelimiteerd oefenen door in echte markten te beleggen met nepgeld.

Je kunt zowel via de site als hun app beleggen. Deze is overzichtelijk en intuïtief in gebruik. De demoversie met nepgeld voor beginners is bovendien ook beschikbaar in de app.

Een account is snel aangemaakt bij Plus500 en je kunt er via iDEAL, Paypal, Skrill, creditcard en bankoverschrijving geld op zetten. Het minimale bedrag dat op je dient te storten, is 100 euro, behalve bij bankoverschrijvingen; hiervoor geldt een minimum van 300 euro.

Verdien je geld op je CFD Bij Plus500 is het mogelijk om eenvoudig en snel winst uit te laten betalen. Dit kan bijvoorbeeld via bankoverschrijving. Al na 3 tot 5 dagen staat het geld op je rekening. Dit kan op ieder moment, je bent zelf de baas over het geld op je account.

Maar let op: als je 3 maanden niet actief bent op het platform wordt er 10 euro in rekening gebracht op het saldo op je account.

Hoewel CFD’s risicovolle producten zijn om te verhandelen en je bij Plus500 dus geen wallet kunt aanmaken of vullen met cryptomunten, staat de site wel bekend om haar transparante werkmethode en je kunt ervan uitgaan dat er veilig met je persoonlijke gegevens wordt omgesprongen. De site wordt door diverse financiële autoriteiten gecontroleerd.

Investeren in bitcoin en andere cryptocurrency

Geld verdienen met bitcoin

Wil je echte bitcoins of andere altcoins kopen en verkopen kun je dus het beste bij Coinbase, LiteBit, Binance of BTC Direct terecht. En als je het liefst gelijk over een portemonnee in je account wilt beschikken, kies je dus voor een van de eerste drie. BTC Direct is vooral een goede optie als je graag van een Nederlands platform gebruik wilt maken die je uitgebreide informatie kan bieden over crypto’s en alle processen binnen het verhandelen.

Vind je het interessant om meer over beleggen te leren en de wereld van de cryptocurrency middels CFD’s te verkennen? Dan is Plus500 voor jou een goed startpunt.

Het is hoe dan ook raadzaam om je portfolio te spreiden en meer dan 1 platform uit te proberen.

Heb jij zelf ervaring met een cryptocurrency exchange platform die we hier niet hebben genoemd? Laat het ons weten! We vullen de informatie graag aan.