Passief inkomen met beleggen

Wanneer je je stort op de wereld van beleggen, ben je natuurlijk op zoek om je portefeuille zo snel mogelijk te laten groeien. Op de internetfora gaat af en toe de strategie van het gedekt schrijven van calls rond. Het is een interessante strategie, maar word je er ook slapend rijk van?

De basis

Wanneer beleggers een calloptie verkopen op aandelen die ze bezitten, wordt dit gedekt schrijven genoemd. Er wordt geld verdiend als de prijs van de onderliggende waarde, in dit geval het aandeel, op de sluitingsdatum onder de uitoefenprijs blijft. Dus wanneer de koers onder de strike zakt, vervalt de call optie waardeloos, wordt deze van de rekening van de belegger afgeschreven en kan de belegger de eerder ontvangen premie als winst tellen.

 

Dit klinkt dus als aandelen die je al bezit, in de verkoop doen, daarna weer uit de verkoop halen, om vervolgens een premie op te strijken voor de tijd dat de aandelen in de verkoop stonden. Maar dit klinkt toch te mooi om waar te zijn, toch?

Reken mee

En dan nu een rekenvoorbeeldje. Als jij 200 aandelen bezit, met een koers die 35 euro noteert op de NASDAQ, kun je een call optie hierop schrijven. De uitoefenprijs wordt vastgesteld op 40 euro, met een premie van 1 euro. Nadat de afgesproken tijd is bereikt en jouw aandelen, en de koers van jouw aandelen de 40 euro niet hebben aangetikt, verdien jij de premie. Er is namelijk 100 keer 1 euro verdiend. Dat is dan 100 euro voor het schrijven van een call. Wil je voor zelf investeren op de beurs lees hier verder als je geïnteresseerd bent.

Slapend rijk?

Als je dit zo ziet, kan het zo lijken dat er niks mis kan gaan met deze opzet. Iedereen kan namelijk een call schrijven en lekker wachten tot de premie op hun rekening wordt gestort. Dat is 100 euro iedere maand, voor eigenlijk helemaal niks doen! Maar dan is je begrip toch te simpel. Onthoud namelijk dat de premie hoger wordt naarmate de uitoefenprijs dichterbij de actuele koers ligt. Laten we nog even kijken welke andere risico’s erbij komen kijken.

Men moet dan niet vergeten dat de premie hoger wordt naarmate de uitoefenprijs dichterbij de actuele koers ligt, dus het blijft een risico waar men goed mee om moet kunnen gaan.

Gevaar

Dan is het belangrijk om het risico van deze strategie te bespreken. Want hoewel deze strategie fool-proof lijkt, kan men zomaar zichzelf gedwongen zien die honderd aandelen te verkopen voor een prijs die misschien wel ver onder de huidige koers prijs ligt omdat de koersen maar blijven stijgen. Iets wat kan gebeuren met online giganten zoals Alibaba die tegen verwachting profiteren van een stijgende economie als een lockdown in China eraf is.

Dan moet ook worden opgemerkt dat met deze strategie niet bijster veel geld kan worden verdiend. Ervaren beleggers noemen de strategie kapitaal- en arbeidsintensief. Voor dit voorbeeld had je namelijk 7000 euro nodig. En een slimme belegger stopt natuurlijk niet al zijn kapitaal in één strategie, dus de aanname is al dat je meer dan dit bezit.

 

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!