Dow Jones koersen

Als je wilt weten hoe het met de Amerikaanse economie gaat, is het belangrijk te kijken naar de beweging van de Dow Jones Industrial Average (DJIA), ook wel bekend als de Dow Jones Index. Het is één van de instrumenten ten behoeve van financiële statistieken. De op- of neergaande schommelingen van de Dow worden niet alleen gerapporteerd door investeringsnerds, maar ook door reguliere nieuwszenders. 

De Dow Jones is vernoemd naar Charles Dow, die de index in 1896 samen met zijn zakenpartner Edward Jones creëerde op de New York Stock Exchange (NYSE) en de Nasdaq. 

De bekroonde online broker van Nederland met de laagste kosten.

Dow Jones aandelen

Naam Exchange Laatste slotkoers Datum Verschil vorige slotkoers Volume Open Hoogste Laagste

Wat is de Dow Jones en waarom is het zo bekend?

De Dow volgt 30 van de grootste beursgenoteerde bedrijven op de New York Stock Exchange of de NASDAQ. Het doel is om beleggers en het grote publiek in één oogopslag een idee te geven van de algemene richting van de koers van de aandelenmarkt. De enorme omvang van de aandelenmarkt geeft je waarschijnlijk een idee waarom zo’n barometer nodig is.

Er worden momenteel circa 2.400 bedrijven gekocht en verkocht op de NYSE in een breed spectrum van industrieën en elk heeft zijn eigen uitdagingen en kansen.  Deze bedrijven verhandelen dagelijks meer dan 3 miljard aandelen aan volume. Terwijl sommigen floreren, maken anderen moeilijke tijden door. Daarom is het moeilijk om informatie te verzamelen over de toestand van de economie op basis van de prestaties van één bedrijf.  De Dow Jones Industrial Average groepeert de prijzen van 30 van de meest verhandelde aandelen van beursgenoteerde blue-chipbedrijven die handelen op de New York Stock Exchange en de NASDAQ. 

De DJIA is een prijsgewogen index, wat betekent dat aandelen met hogere aandelenkoersen een groter gewicht krijgen in de index. In plaats van te delen door het aantal aandelen om zo tot een gemiddelde uit te komen wordt de som van de samenstellende aandelenkoersen gedeeld door een speciale deler.  Tegenwoordig bestaat de Dow uit 30 grote Amerikaanse bedrijven (er zijn geen Nederlandse Dow Jones aandelen) die verschillende industrieën vertegenwoordigen, van telecommunicatie tot energieproductie.

De Dow omvat technologische bedrijven zoals Apple, Microsoft, Intel, IBM, Nike, Coca-Cola en McDonald’s en de olie-industrie met het namen als Chevron, Mobil en Exxon. Ook de farmaceutische sector is sterk vertegenwoordigt met namen als Pfizer, Procter & Gamble en Johnson & Johnson.  Disney vertegenwoordigt de entertainmentindustrie.  Andere wellicht bekend in het gehoor liggende aandelen die deel uitmaken van de DJIA zijn: American Express, Amgen, Boeing, Caterpillar, Goldman Sachs, Home Depot,  JP Morgan, Chase en Nike.

Hoe wordt de Dow Jones koers berekend?

De aandelenkoersen van deze bedrijven worden bij elkaar opgeteld en vervolgens gedeeld door wat de ‘Dow Divisor’ wordt genoemd. De Dow Divisor probeert rekening te houden met zaken als aandelensplitsingen die de prijs van een componentaandeel zouden veranderen en de waarde van de index zelf fundamenteel zouden veranderen.  Een aandelensplitsing halveert de waarde van een aandeel, maar je krijgt twee keer zoveel aandelen. Het is niet zo dat de waarde van het bedrijf met 50% is gedaald.

Zodra de aandelenkoersen zijn opgeteld en gedeeld door de Dow Divisor, blijft er een gemiddelde waarde over die dient als een barometer voor hoe de hele aandelenmarkt het doet. Als deze bedrijven het goed doen, gaat de Dow omhoog. Als de resultaten gemengd zijn zijn er geen wijzigingen in de koers. Als deze bedrijven het moeilijk hebben, zakt de Dow. 

Als de grootste bedrijven die een mix van sectoren vertegenwoordigen goede of slechte dagen hebben, is het geen moeilijke veronderstelling om te verwachten dat kleinere bedrijven in die sector waarschijnlijk hetzelfde doen. Wanneer de verandering in de Dow wordt gerapporteerd, zie je meestal een getal en een percentage. Het getal geeft de gemiddelde waarde van deze bedrijven samen, vergeleken met de openingsprijs van de dag. Het percentage geeft aan hoe groot dat aantal is in verhouding tot hun totale waarde.

Kun je Dow Jones aandelen kopen?

Je kunt geen aandelen kopen in de Dow Jones Industrial Average zelf, maar je kunt wel je portefeuille samenstellen aan de hand van prestaties van de Dow en de bedrijven die in de index zijn opgenomen.  Voor aandelen is één punt gelijk aan één dollar. Dus als je hoort dat een aandeel X aantal punten heeft verloren of gewonnen, is dat hetzelfde als zeggen dat het aandeel X aantal dollars heeft verloren of gewonnen. Het gebruik van punten om koerswinsten of dalingen te beschrijven, wordt over het algemeen gedaan om kortetermijnresultaten te beschrijven, zoals voor een dag of een week.

Aandelenkoersen veranderen elke dag. Als meer mensen een aandeel willen kopen (vraag) dan verkopen (aanbod), dan gaat de prijs omhoog. Omgekeerd, als meer mensen een aandeel zouden willen verkopen dan kopen, zou er meer aanbod dan vraag zijn en zou de prijs dalen. Vraag en aanbod begrijpen is eenvoudig. Het doel van een effectenbeurs is om de uitwisseling van effecten tussen kopers en verkopers te vergemakkelijken en zo een marktplaats te bieden. De beurzen bieden Dow Jones realtime handelsinformatie over de beursgenoteerde effecten.

Manieren om te investeren in de DJIA

Er zijn een aantal manieren om te beleggen in de Dow Jones Industrial Average. De meest voor de hand liggende is om aandelen te kopen van de bedrijven die het omvat. Maar verschillende exchange-traded funds (ETF’s) volgen ook de prijsbewegingen van de Dow, waaronder de SPDR Dow Jones Industrial Average ETF (DIA), Elements Dow Jones High Yield Select 10 Total Return Index (DOD) en ProShares Ultra Dow30 (DDM ).  Hou echter rekening ermee dat in plaats van een marktgekapitaliseerd (de werkelijke waarde van een bedrijf) gewogen systeem te zijn zoals de S&P 500, de Dow een prijsgewogen index is. Het probleem daarvan is dat duurdere aandelen niet noodzakelijkerwijs correleren met een bedrijf met een hogere waarde.

Het komt erop neer dat de Dow Jones zijn oorspronkelijke doel om te dienen als markt- en economische indicator waar maakt. Zolang het de aandelen bevat van bedrijven die de belangrijkste industriële gebieden van de Amerikaanse economie gedurende een bepaalde periode weerspiegelen, zal deze 30-aandelenindex waarschijnlijk de gouden standaard van financiële indicatoren blijven.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!