Toen vorig jaar opeens de inflatie begon te stijgen, verwachtten veel economen nog dat dit slechts van korte duur zou zijn. Intussen zijn we echter een jaar verder, en is de inflatie eigenlijk alleen nog maar gestegen. Onder andere stijgende energie- en brandstofkosten en bedragen die we kwijt zijn aan boodschappen, zorgen voor een koopkrachtdaling. Iedere euro kun je immers maar een keer uitgeven. Hoe kun je een koopkrachtdaling (zoveel mogelijk) voorkomen?
Zo vul je je spaarpot
Het leven is het afgelopen jaar veel duurder geworden. Hoewel de lonen gemiddeld genomen ook iets zijn gestegen, is die stijging onvoldoende om de inflatie te compenseren. Steeds meer mensen zullen daarom op hun spaargeld moeten gaan interen om rond te komen iedere maand. En dat kan problemen opleveren. Waar in het verleden vooral mensen met een laag inkomen weinig tot geen financiële buffer hadden, lijkt het nu ook steeds vaker het geval bij middeninkomens. Een groeiende groep mensen is dus op zoek naar manieren om hun spaarpot te vullen. Kortgezegd hebben mensen daarbij twee opties: minder uitgeven, of zorgen voor meer inkomsten. Hieronder lees je meer over beide opties.
Besparen zonder dat het je iets kosten (en met extra voordelen)
Mensen vinden het over het algemeen niet leuk om te moeten bezuinigen. Ze associëren dit al snel met leuke of lekkere dingen niet meer kunnen doen of kopen. Toch valt het in de praktijk vaak mee hoeveel mensen nu eigenlijk ‘in moeten leveren’. Maakt het immers nu echt een groot verschil of je de thermostaat wat lager zet, wat korter doucht of wat vaker de fiets neemt in plaats van de auto? Naast dat je zelf niet echt nadelen ondervindt, heeft dergelijk gedragsverandering boven besparen ook nog andere voordelen. Denk onder meer aan een beter milieu en klimaat, of een betere gezondheid.
Investeren om te kunnen bezuinigen
Sommige besparingen – zoals wat bewuster boodschappen doen en letten op aanbiedingen – kosten je niets. Maar soms moet je wel investeren om te kunnen besparen. Wil je bijvoorbeeld je woning verduurzamen om je energiekosten te verlagen? Of een auto vervangen door een elektrische fiets? Omdat je hiermee echt een investering doet die zich terugverdient, kun je ook geld lenen ervoor. De rentes van een persoonlijke lening zijn nog steeds relatief laag, terwijl je met de investering wel fors kunt besparen.
Zorgen voor extra inkomsten
Omdat mensen gemiddeld genomen steeds meer kwijt zijn aan allerhande vaste lasten en andere uitgaven, kun je daarnaast zorgen voor meer inkomsten. Is het mogelijk om meer uur te gaan werken? Of kun je in de huidige krappe arbeidsmarkt mogelijk overstappen naar een ander bedrijf of een andere functie waar je meer verdient? Ook zijn er diverse manieren om online geld te verdienen. Bijvoorbeeld door websites te bezoeken en email te lezen. Tot slot kun je proberen extra inkomsten te vergaren door te gaan beleggen, maar dit kent wel een zeker risico op verlies.
Kijk welke mogelijkheden je allemaal hebt, en laat de koopkrachtdaling jou niet in financiële problemen brengen!