Profiteer van deze fiscale voordelen bij het regelen van een transitievergoeding

Een ontslag is nooit leuk. Je moet weg bij een bedrijf waar je het misschien wel heel erg naar je zin hebt en gaan solliciteren, en je zekere inkomen valt weg. Voor wat betreft dat laatste is het wel fijn dat er vangnetten zijn. Word je ontslagen, zonder dat jou iets te verwijten valt? Dan heb je voor bepaalde tijd recht op een WW-uitkering, zolang je aan solliciteren bent. Daarnaast kan het zijn dat je recht hebt op een transitievergoeding. Hoe kun je hierbij profiteren van fiscale voordelen?

Wat is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding krijg je als je arbeidscontract op initiatief van je werkgever niet voortgezet of beëindigd wordt. Of als je werkgever je ontslaat en een nieuw contract met minder werkuren aanbiedt, of als je ontslag neemt omdat je werkgever verwijtbaar heeft gehandeld. Zowel medewerkers met een tijdelijk als een vast contract kunnen er recht op hebben. Een transitievergoeding dient ter compensatie van loon dat je door het ontslag misloopt.

De Belastingdienst ziet een transitievergoeding als inkomen. Je moet er dan ook belasting over betalen in box 1. Voor 2023 geldt dat er in de eerste schijf (maximaal 73.031 euro bruto per jaar) 36,93 procent belasting dient te worden. Voor inkomsten meer dan 73.031 euro in de tweede schijf, rekent de Belastingdienst met een percentage van 49,50 procent. Welke manieren zijn er om zo weinig mogelijk belasting te moeten betalen over je transitievergoeding?

Belastingvrije transitievergoeding

Ten eerste zijn er twee slimme manieren om je transitievergoeding zodanig in te zetten dat je er geen belasting over hoeft te betalen. Dit is enerzijds mogelijk door een cursus of opleiding te gaan volgen. Over dit bedrag hoef je geen belasting te betalen. Zo vergroot je je toekomstige baankansen, en benut je de transitievergoeding maximaal. Ook kun je kiezen voor een coachingstraject. Ook hierbij geldt dat – zolang je werkgever de rekening betaalt en het bedrag aftrekt van de transitievergoeding – het uiteindelijke belastbare bedrag minder hoog is.

Middeling inkomensbelasting

Een andere ‘belastingtruc’ die je kunt toepassen is middeling. Is je inkomen al relatief hoog, of ontvang je een behoorlijke transitievergoeding? En moet je plotseling heel veel belasting betalen omdat je inkomen door de transitievergoeding in de hoogste schrijf valt? Omdat de Belastingdienst dit oneerlijk vindt, kun je middeling aanvragen. De Belastingdienst berekent nu niet de belasting voor ieder jaar apart over de afgelopen drie jaar, maar gedurende deze periode het gemiddelde.

Gespreid laten uitbetalen

Het uitbetalen van een transitievergoeding mag tot slot eventueel in overleg worden uitgespreid over maximaal zes maanden. Dit kan interessant zijn als je contract in de tweede helft van het jaar wordt beëindigd. Door de uitbetaling uit te smeren over twee jaar, voorkom je dat je in een jaar sneller in de hoogste belastingschrijf valt. Een werkgever is overigens wel verplicht rente te betalen over bedragen die hij meer dan een maand na de laatste dag van het contract betaalt. Het kan zijn dat je werkgever daarom een lager totaalbedrag wil afspreken. Dit is alleen mogelijk als het contract met wederzijds goedvinden wordt beëindigd. De vergoeding heet in dit geval een ontslagvergoeding. Alle afspraken omtrent vergoeding en voorwaarden leggen zowel jij als je werkgever dan vast in een vaststellingsovereenkomst.

Ontslag is zoals gezegd nooit leuk, maar onthoud dat een nieuwe uitdaging ook wel eens goed voor je kan uitpakken. Ga daarom zo snel mogelijk actief op zoek naar een nieuwe functie. Misschien dat iets anders gaan doen allerlei leuke ontwikkelingen brengt!

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!