Een strafblad kan een uitdaging vormen bij het vinden van een nieuwe baan. Het kan leiden tot vooroordelen en obstakels tijdens het sollicitatieproces. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is, zijn er manieren om je kansen op het vinden van werk te vergroten, zelfs met een strafblad. In dit artikel delen we enkele tips en strategieën hiervoor, zodat je helemaal klaar bent voor een nieuwe werkuitdaging.

Het belang van zelfreflectie

Voordat je op zoek gaat naar werk, is het belangrijk om eerlijk naar jezelf te kijken. Denk na over je verleden, de fouten die je hebt gemaakt en wat je hebt geleerd van je ervaringen. Identificeer je sterke punten, vaardigheden en kwaliteiten die je kunt benadrukken tijdens het sollicitatieproces. Dit helpt je om een positieve mindset te ontwikkelen en zelfvertrouwen uit te stralen tijdens sollicitatiegesprekken.

Eerlijkheid en transparantie

Wanneer je solliciteert op een baan, is eerlijkheid en transparantie van essentieel belang. Dit betekent dat je eerlijk moet zijn over je strafblad. Het is beter om dit zelf aan te kaarten dan dat het later naar boven komt tijdens een achtergrondcontrole. Leg uit wat er is gebeurd, hoe je ervan hebt geleerd en welke stappen je hebt genomen om je leven in positieve zin te veranderen. Wees bereid om verantwoordelijkheid te nemen voor je daden en laat zien dat je bent gegroeid en veranderd. OM echt te bewijzen dat je verleden geen probleem meer is, kun je een VOG zelf aanvragen, zodat deze achtergrondcontrole niet meer nodig is. Bij een VOG loket kun je dit gemakkelijk doen.

Focus op vaardigheden en ervaring

Een effectieve strategie bij het zoeken naar werk met een strafblad is om je vooral te richten op je vaardigheden en ervaring. Werkgevers zijn geïnteresseerd in wat je kunt bijdragen aan hun organisatie. Denk dus aan welke ervaringen en skills je hebt opgebouwd, zowel tijdens als na je veroordeling. Dit kunnen vaardigheden zijn die je hebt opgedaan tijdens rehabilitatieprogramma’s, vrijwilligerswerk of andere kansen die je hebt benut. Door je te concentreren op je vaardigheden en ervaring, kun je werkgevers laten zien dat je waarde kunt toevoegen aan hun team.

Netwerk en contacten

Enkele sterke professionele netwerken en contacten kunnen van onschatbare waarde zijn bij het vinden van werk, vooral als je een strafblad hebt. Maak gebruik van netwerkevenementen, online platforms en professionele organisaties om contact te leggen met mensen in jouw vakgebied. Bouw relaties op en wees niet bang om openlijk te praten over je verleden en je zoektocht naar werk. Mensen kunnen je waardevolle leads, aanbevelingen en kansen bieden die anders moeilijk te vinden zouden zijn.

Vergroot je kennis en vaardigheden

Wanneer je merkt dat je wat vaardigheden mist in jouw werkgebied, kunnen opleidingen, cursussen of certificeringsprogramma’s je mogelijk helpen. Dit toont aan dat je gemotiveerd bent om te leren en te groeien, en het vergroot je waarde als potentiële werknemer. Blijf dus jezelf ontwikkelen, zelfs als je nog geen werk hebt gevonden.

Het vinden van werk met een strafblad kan een uitdaging zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Met een positieve mindset en eerlijkheid kom je al een heel eind. Wees niet ontmoedigd door tegenslagen, maar blijf volhouden en blijf positief. Het is zeker mogelijk om een goede carrière op te bouwen, ondanks je verleden.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!