Bitvavo review - Zijn ze betrouwbaar?
Bitvavo is een Nederlands cryptocurrency platform opgericht in 2018. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam, maar de diensten zijn momenteel al beschikbaar in 24 landen. De visie van Bitvavo is dan ook om de grootste exchange te worden van Europa. Daarom kan je de website zowel in het Nederlands als in het Engels raadplegen.
Het platform is zowel beschikbaar voor professionele traders als het grote publiek. Het aanbod is ruim, maar niet enorm, waardoor sommige daytraders toch ook andere exchanges raadplegen. De Bitvavo exchange is zowel op je pc beschikbaar als in de vorm van een handige app. In dit artikel bespreken we uitgebreid waarom Bitvavo echt een van de beste crypto platforms is in Nederland.
Hoe betrouwbaar is Bitvavo?
Voor elke crypto-exchange geldt: “not your key is not your crypto.” Daarmee wordt bedoeld dat zolang jij niet beschikt over je private key, je afhankelijk blijft van een derde partij. Als er dus ooit iets misgaat met de exchange die jij hebt gekozen, in dit geval Bitvavo, kan je in theorie je crypto’s verliezen.
Maar dit geldt dus voor elke exchange, en Bitvavo doet er echt alles aan om de veiligheid van jouw valuta te maximaliseren. Omdat de betrouwbaarheid van een exchange erg belangrijk is, en omdat Bitvavo hier echt in uitblinkt zoomen we er graag even op in.
2FA log-in
Voor je account gelden de belangrijkste standaard veiligheidsmaatregelen. Inloggen doe je met een 2FA (twee factor authenticatie) om je identiteit te dubbelchecken.
White listing
Er is de mogelijkheid om je wallet-adres of bankrekening te whitelisten. Wanneer je jouw wallet en eigen bankrekening whitelist, kan er geen transactie gebeuren naar een rekeningnummer dat niet gewhitelist is. Hiermee voorkom je dat een derde partij, ook al komt deze in het bezit van je login gegevens, je geld kan overmaken naar zijn of haar rekening.
Anti-fishing beveiliging
Bitvavo maakt gebruik van een anti-fishingcode. Hiermee kan jij controleren of een ontvangen e-mail wel daadwerkelijk van Bitvavo afkomstig is.
Het gaat om een unieke code die wordt opgenomen in elke automatische e-mail van Bitvavo. Indien je deze code wil instellen of aanpassen ga je naar je Bitvavo-account, en klik je rechtsboven op je naam en instellingen.
IP-management
Indien iemand je wachtwoord bemachtigt en je account wil hacken via een ander IP-adres zal Bitvavo dit tegenhouden. Wanneer je wilt inloggen via een ander toestel, en dus ander IP-adres zal je eerst een extra toestemming via je e-mail moeten geven.
Apart bewaarbedrijf
Net als bij aandelenmarkt is Bitvavo veilig omdat het niet zelf in het bezit is van jouw cryptovaluta. Jouw crypto’s worden beheerd door een andere partij. Hierdoor blijf jij beschermd als bijvoorbeeld Bitvavo failliet zou gaan. Je crypto’s zijn ook extra verzekerd door Coinbase Custody International.
Regelgeving
Uiteraard voldoet Bitvavo aan alle verplichte regelgeving. Omdat het een Nederlands bedrijf is voelt het wel betrouwbaar dat het voldoet aan de Nederlandse wetgeving, en niet aan de regelgeving van een klein onbekend duister belastingsparadijs.
De regelgeving waar jij als klant mee te maken zal hebben is de KYC (know your customer). Dat betekent dat Bitvavo bij het aanmaken van jouw account je identiteit op verschillende manieren zal controleren. Zie dit dus niet als een inbreuk op jouw privacy, maar als een extra veiligheidsmaatregel.
Cold storage
De crypto’s die jij bij Bitvavo bezit worden gedeeltelijk opgeslagen op een cold wallet. Dat betekent dat ze niet verbonden zijn met het internet. Daarom kunnen ze ook niet gestolen worden door hackers. De cold wallets zitten beveiligd in kluizen met beveiligingsniveau 4+, het hoogste niveau van Nederland. Ze staan overigens ook niet op 1 locatie, maar zijn verspreid om het risico bij een al heel onwaarschijnlijk verlies te beperken.
Screening medewerkers
Zelfs de medewerkers van het bedrijf worden gescreend. Er zijn ook audits met een automatisch detectie-management dat op zoek gaat naar onregelmatige acties binnen het systeem.
Beschikbare cryptocurrencies
Bitvavo heeft een uitgebreid aanbod van ongeveer 50 tot 100 cryptocurrency’s. Dit aanbod varieert, maar is meer dan voldoende voor 90% van de standaard traders. Indien je interesse hebt om een aantal van de bekende crypto’s te kopen en deze bij te houden als langetermijninvestering zit je bij Bitvavo echt goed.
Voor geavanceerde daytraders die graag experimenteren met de kleinere munten is het aanbod mogelijk te klein. Zij kunnen beter ook gebruik maken van bijvoorbeeld Binance. Bitcoins kan je rechtstreeks aanschaffen met euro’s. En met je Bitcoins kan je alle andere beschikbare altcoins aanschaffen. Bovendien is er geen minimale inleg, waardoor je dus bijvoorbeeld kan starten met 10 euro per maand.
Internationale beschikbaarheid
Als Nederlander of Belg zit je natuurlijk goed. Bitvavo heeft ondertussen ook een Engelstalige versie van zijn website en is beschikbaar in bijna alle landen van de EU en EEG. Klanten buiten de EU kunnen hier helaas niet terecht.
Klantenservice
Bitvavo heeft een goede klantenservice. De circulerende reviews zijn dan ook erg positief. Als Nederlander is het fijn om een Nederlandstalige klantenservice te hebben dicht bij huis.
De klantenservice is momenteel wel enkel via mail bereikbaar en niet via telefoon. Maar op zich is dat niet echt een probleem, tenzij voor super dringende zaken.
Staking
Bitvavo kosten
Een van belangrijkste redenen waarom Bitvavo zo populair is, is omdat het de goedkoopste Nederlandstalige broker is. Het verschil met andere exchanges is echt wel aanzienlijk.
Handelsvolume
De kosten zijn afhankelijk van je handelsvolume. Dat is de hoeveelheid aan crypto’s dat jij verhandelt in een periode van 30 dagen. Indien je meer dan 100.000 euro handelsvolume hebt, geniet je van nog meer voordelen. Maar gelukkig is Bitvavo ook de goedkoopste voor de meer alledaagse handelaars.
Taker en maker kosten
Er zijn eigenlijk 2 soorten kosten: taker kosten en maker kosten. Taker kosten betekent dat je iemands anders order invult, wanneer deze iets aanbiedt. Deze kosten zijn 0,25%. De maker kosten betaal je als je een specifieke order op de markt zet. Je stelt bijvoorbeeld een limiet order in aan X euro.
De maker kosten zijn 0,15%. Deze kosten zijn opvallend laag. Bij veel exchanges betaal je hier bijna 1% voor. Op jaarbasis en bij grotere transactie tellen de verschillen aardig op.
Geen verborgen kosten
Bij Bitvavo moet je niet op zoek gaan naar verborgen kosten. Die zijn er niet. Zo zijn er bijvoorbeeld ook geen kosten voor iDEAL. Dat is dan ook ideaal als je wilt beginnen met investeren met een klein bedrag per maand. Voor alternatieve betaalmethodes zoals Sofort zijn er wel kosten (2%) verbonden. Deze wordt vooral in Duitsland gebruikt. Daarnaast kan je nog betalen met Bancontact, Giro Pay en je kredietkaart.
Lage spread
Tot slot is er bij Bitvavo een enorm lage spread tussen de koop en verkoopprijs van cryptocurrency. Voor sommige aanbieders is hier wel een verschil van soms wel 2%, terwijl er niet eens over gesproken wordt. De spread bij Bitvavo ligt vaak tussen de 0 en de 0,2%, afhankelijk van de crypto.
Hoe werkt Bitvavo?
Op het online platform kan je op een overzichtelijke manier de historie van je wallet raadplegen. Je ziet er hoeveel crypto’s je in je bezit hebt en hoeveel euro’s je nog beschikbaar hebt om verder te investeren.
Je kan er heel eenvoudig stortingen doen of bedragen weer opnemen. Crypto’s kopen en verkopen gebeurt met slechts enkele kliks. Telkens je iets wil kopen zie je hoeveel crypto je krijgt voor je euro’s, of hoeveel euro’s je betaalt voor x aantal crypto.
Het platform is erg gebruiksvriendelijk en dat maakt het wel aangenaam om op een overzichtelijke manier je crypto’s te beheren.
Geavanceerde functies
Als je echter op de tab “geavanceerd” klikt kom je in een heel ander scherm terecht. De Bitvavo expert-interface met de nodige grafieken is speciaal ontworpen voor de meer gevorderde handelaars. Hier kan je met euro’s en Bitcoin handelsparen vormen. Je kan er terecht voor het orderboek en in plaats van enkel marktorders, kan je er ook limit orders, stop limit orders, fill-or-kill orders en immediate-or-cancel plaatsen.
Crypto trading bots
Indien je meer interesse hebt in daytrading in plaats van enkel het investeren op lange termijn wil je misschien gebruik maken van een trading bot. Bitvavo heeft een samenwerking met cryptohopper. Zo kan je cryptohopper makkelijk verbinden met je Bitvavo account voor geavanceerde trading.
Cryptohopper kenmerkt zich net als Bitvavo door een heel gebruiksvriendelijk platform. De trading bot rekent enkel een maandelijks bedrag aan, maar geen trading kosten.
Bitvavo app - Veilig?
De mobiele app is eigenlijk vrij gelijkaardig aan de website. De focus ligt er op een overzichtelijk beheer van je portefeuille. Je kan er het verloop van je portefeuille zien per dag, week of maand.
Je kan er net als op de site je tegoeden raadplegen in euro’s en crypto’s. Indien je dat wenst kan je alerts instellen om een notificatie te krijgen wanneer een bepaalde crypto een bepaalde waarde bereikt.
De geavanceerde functies zijn niet beschikbaar op de mobiele app. Hiervoor moet je naar het online platform. Dat is op zich geen slechte zaak, dat zou de app alleen maar onoverzichtelijk maken.
Kortom, Bitvavo is een geweldige Nederlandse crypto exchange met een ruim aanbod en lage kosten. Beginnende investeerders genieten van een overzichtelijk platform met Nederlandstalige klantenservice. En ervaren traders kunnen er gebruik maken van meer geavanceerde functies.
Indien je echt een nog ruimer aanbod aan crypto’s wil, dan is een internationaal platform zoals Binance beter geschikt.