De energieprijzen zijn de laatste tijd door het dak gegaan. Iedere Nederlander voelt dit in zijn portemonnee. Jij bent immers degene die opdraait voor de kosten van iedere kilowattuur stroom en kubieke meter gas die je verbruikt. Zijn jouw energiekosten explosief gestegen? Dan kun je overstappen naar een andere energieleverancier. Dit levert je zeer waarschijnlijk een besparing op. Daarnaast profiteer je vaak van een energie aanbieding als je overstapt. In deze tekst vertellen wij jou alles wat je moet weten over overstappen en energie aanbiedingen.
Wanneer is overstappen interessant?
Wie overstapt naar een andere energieleverancier kan geld besparen. Niet iedere energiemaatschappij hanteert namelijk dezelfde tarieven voor gas en/of stroom. Als je een partij gevonden hebt die een lager tarief rekent, kan overstappen interessant zijn. Jouw energierekening valt hierdoor namelijk lager uit. Toch is het niet verstandig je alleen op het maandbedrag te richten. Waarom niet? Omdat het maandbedrag slechts een voorschot is. Wanneer aan het einde van het jaar blijkt dat je meer energie verbruikt hebt, moet je bijbetalen. Kijk daarom ook naar vaste kosten en eventuele energie aanbiedingen. Op basis hiervan kun je inschatten of overstappen interessant is.
Verschillende soorten energie aanbiedingen
Energieleveranciers proberen het voor jou zo interessant mogelijk te maken om er een contract af te sluiten. Om jou over de streep te trekken, bieden zij vaak een interessante energie aanbieding aan. Denk overigens niet dat alle aanbiedingen hetzelfde zijn, want dat is niet het geval. Iedere energieleverancier geeft hier namelijk zelf invulling aan. Zo zijn er bijvoorbeeld leveranciers die cadeaukaarten inzetten om nieuwe klanten over de streep te trekken. Bij sommige maatschappijen krijg je zelfs een spelcomputer cadeau nadat je er een contract hebt afgesloten.
De energie aanbiedingen die we hierboven noemen zijn leuk, maar je bespaart er niet door.
Als dit een vereiste is, ga je op zoek naar energiemaatschappijen waarbij je korting krijgt op de energieprijs. Deze korting geldt vaak niet voor de hele looptijd, maar bijvoorbeeld alleen voor het eerste jaar. Desondanks maakt dit overstappen wel degelijk interessant. Je bespaart immers op jouw energierekening.
Een andere manier om te besparen is door te kiezen voor een energieleverancier met een welkomstbonus. Als je voor en leverancier met zo’n bonus kiest, krijg je geld cadeau. Soms krijg je dit direct nadat je bent overgestapt, maar er zijn ook energiemaatschappijen die de welkomstbonus in mindering brengen op de energiekosten over het eerste jaar. Wie per se geld terug wil krijgen na overstappen, kiest voor een energieleverancier met cashback. Je krijgt dan een x-bedrag teruggestort nadat je bent overgestapt.
Vergelijk energieleveranciers voordat je overstapt
Wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Kies dan nooit lukraak een partij uit, maar vergelijk energiemaatschappijen met elkaar. Vergelijken kost je weliswaar tijd, maar je kunt er flink wat geld door besparen. Wie eerst een vergelijking maakt, slaagt er namelijk in om de goedkoopste energieleverancier te vinden. Bij het vergelijken van energieleveranciers gebruiken veel mensen gemiddelden. Dit is een optie, maar wij raden je aan te vergelijken op basis van jouw eigen verbruik. Op deze manier ontdek je namelijk wat in jouw situatie de beste energieleverancier is.
Als je benieuwd bent welke energie aanbiedingen energieleveranciers voor jou in petto hebben, is vergelijken eveneens aan te raden. Omdat aanbiedingen niet door alle vergelijkingssites mee worden genomen, denk je dat je hier mogelijk de site van verschillende energieleveranciers voor moet bezoeken. Gelukkig is dit niet het geval, want er zijn namelijk ook sites die energie aanbiedingen van een groot aantal leveranciers voor jou op een rijtje hebben gezet. Hierdoor kost het je weinig tijd om de beste energie aanbieding te vinden.
Wanneer kan ik overstappen?
Heb je een energieleverancier gevonden waarbij je kunt besparen door over te stappen met een energie aanbieding? Dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk de overstap maken. Het moment waarop je over kunt stappen hangt af van jouw huidige situatie. Als je een contract hebt afgesloten bij een energieleverancier, heb jij je hieraan te houden. Wanneer deze overeenkomst binnenkort afloopt, kun je op zoek gaan naar een andere energieleverancier.
Denk overigens niet dat je zelf de overstap moet regelen. Energieleveranciers regelen dit namelijk onderling met elkaar. Jij hoeft enkel de einddatum van je huidige energiecontract en de meterstanden door te geven aan de energiemaatschappij waar je naar over wilt stappen. Jouw nieuwe energieleverancier doet de rest. Als je een slimme meter hebt, hoef je enkel de einddatum van jouw huidige contract door te geven. De meterstanden worden dan namelijk automatisch doorgegeven.
Bron(nen):
https://www.eigenhuis.nl/energie/snel-besparen/overstappen/energieleverancier-5-dos-donts#/
https://www.nibud.nl/consumenten/besparen-op-gas-en-elektriciteit/