Bescherm je kleding tegen motten

Bescherm je kleding tegen motten

Motten kunnen gaten veroorzaken in kleding, kussens, dekbedden en ga zo maar door. Gaten in je kleding is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig is er wat tegen mottenvraat te doen: je kunt motten bestrijden.

De motten komen af op de wolvezels. Kleding en textiel bestaan vaak (deels) uit wolvezels, deze vezels bestaan uit eiwitten waar de mot van leeft, hij eet het op. De mot eet je kleding op en zo ontstaan er kleine gaatjes in je kleding. Sommige kledingstukken bestaan uit synthetische vezels en worden niet door de larven aangevreten.

Motten (en hun larven) kunnen slecht tegen zonlicht, daarom gaan ze ook vaak in je kledingkast zitten waar het donker is. Kleding die je vaak draagt, en dus vaak in het zonlicht komt, zal ook niet zo snel door motten beschadigd worden. De meeste kans op gaten in je kleding door motten heb je bij wollen textiel dat voor een langere tijd in een kast wordt opgeslagen. Als je kleding nog vuil is dan voelen de motten zich helemaal aangetrokken tot het kledingstuk. Motten houden van zweet-, urine- en vetvlekken. Gelukkig valt dat te bestrijden!

Gaten in je kleding (door motten) voorkomen

 • Ruim je kledingkast goed op en maak het goed schoon (stofzuigen en dweilen). Resten van bont, veren en haar trekken ook motten aan. Heb je een erg oud huis, kijk dan of er geen resten van een vogelnest of iets dergelijks in je kast zitten.
 • Motten leggen hun eitjes aan het einde van de zomer of het begin van de herfst. Maak rond die periode extra goed schoon en was je kleding regelmatig.
 • Was kleding goed voordat je het in een kast legt. Stop het desnoods in een plastic tas of zak.
 • Geurende planten (lavendel, rozemarijn, etc.) schrikken de motten af. Stop deze tussen je kleding. Je kan eventueel gedroogde varianten gebruiken, als ze maar sterk ruiken.
 • Koop mottenbestrijdingsproducten, deze kunnen motten ook afschrikken!

Motten bestrijden

Het is erg vervelend als je toch motten hebt. Je hele kledingcollectie kan er aan kapot gaan. Toch kunt je goed motten bestrijden:

 • Anti-motten-papier. Dit papier bevat een chemische stof waar de motten en hun larven verlamd van raken.
 • Mottenballen. Ouderwetse mottenballen bevatten een chemische stof die tegenwoordig verboden is. De hedendaagse mottenballen (of eigenlijk anti-mottenballen) zijn sterk ruikende ballen wat de mot ook afschrikt.
 • Verpak kleding en stop het een paar dagen in de diepvries. De motteneitjes gaan hierdoor kapot.

Mocht dit allemaal niet helpen dan is het verstandig om op tijd professionele bestrijding in te schakelen. Doe je dit te laat, dan kun je al je kleding weggooien omdat ze allemaal kleine gaatjes hebben.

Gerelateerde berichten

 1. Voordelig kleding en fashion kopen

  Voordelig kleding en fashion kopen

  Dames opgelet, want leuke kleren kopen hoeft niet veel geld te kosten! Je kan echt voordeli…

Reacties (15)

 1. Ik heb gaten gekregen in mijn lievelingsshirt. Ik weet niet of het door motten komt. Maar hoe kun je weten of er ergens eitjes zitten. En waar?

 2. Ik haalde mijn wollen vest van zolder en deze zat met gaatjes, dus ben ik m’n kleren na gaan kijken en inderdaad zag ik de motten zitten in m’n vest en in een blazer. Ik had ze ook nog niet eerder gezien. Ik heb nu mottenballen en mottenhangers bij m’n kleren en ik ga een heleboel wassen, dan hoop ik dat ik ze kwijt ben.

 3. Ik heb ook geen motten, maar ik heb dan ook allang mijn voorzorgen genomen.
  nml: ik hang lavendelzakjes in mijn kleerkast, en op de planken, liggen houten bolletjes, die ik jaarlijks drenk in geurolie.
  in T-shirts zit meestal geen wol.
  die gaatjes op taillehoogte worden meestal veroorzaakt door:
  het schuren tegen het aanrecht( of tafel) en de knopen ( ceintuur) van je kledingstuk. niet iedereen heeft daar last van, hangt van je grootte af.

 4. Ik verzamel militaria uit de eerste wereldoorlog en heb een aantal poppen in huis staan met orginele kleding uit die tijd.
  Als ik iets koop is het meestal al een beetje aangevreten door mot.Kleine voorwerpen doe ik een week in de vriezer,maar met grote jassen is dit een probleem. Kan ik ook een mottenspray of een speciale behandeling gebruiken (misschien bij een stomerij)?

 5. Als je last hebt van een motten plaag raak je meestal in paniek. Niet doen, de vliegende motten eten niets meer. Het zijn de larven van de mot die dierlijke resten (wol,bont,leer) eten. probeer wel te voorkomen dat de motjes paren en weer eitjes op kleding afzetten. Paren voorkomen kan door ouderwets dood meppen, de mannetjes wegvangen met feromoon vallen of dagelijks de ruimte bespuiten met een pyrethrine spuitbus (voor mensen onschadelijk). Voorkom dat bevruchte vrouwtjes eitjes afzetten op kleding met weringsmiddelen zoals geurblokjes, cederhout of chemische geurballen. Geurballen scheiden wel een lange tijd een giftig gas af.
  Indien mogelijk. Zoek de plek waar de motten uit hun cocon komen en was/reinig deze plek en materialen.
  Hang wasgoed niet bij sombere vochtige dagen buiten en laat het niet tot de schemer buiten hangen. Ook Nederlandse pelsmotten en bruine motten kunnen dan eitjes afzetten op de kleding.

  • Thnx ik was helemaal in paniek en ondergedoken in mijn bed onder deken zonder adem bijna ik ben super bang voor beestjes maar nu ben ik gerustgesteld nogmaals bedankt 🙂

 6. Beetje late reaktie van mijn kant,maar heel erg bedankt voor de tips.de afdeling mottenmeppen had ik al in de praktijk gebracht. Groeten.

 7. Voor wie het wil weten: mottenlarven zijn vrij groot tegen de tijd dat ze klaar zijn om mot te worden, je kunt resten vinden, zijn een soort harde omhulsels van de motten van toen ze in hun larve fase waren. Deze zijn vrij donkerbruin (misschien wat rood/zwarte glans afhankelijk van het licht)en zien er opgerold uit.

 8. Er zitten twee motten in mijn ouwe jas
  En die twee motten zitten er pas(Charlotte en Bas)
  Zo zong Dorus het 100 jaar geleden al
  En er is nog niets veranderd
  Allen mijn SS petje van drie duizend euro is door de motten opgevreten
  Weet eigenlijk niet of ik dit erg vind
  Wel zonde van het geld ,maar is het ook zonde van de pet?
  Weet het niet, de tiid zal het leren
  Of niet
  Dat zou het beste zijn

 9. Ik heb 12 zakjes motten ballen neer ge gooit. maar de motten lachen mij gewoon uit. ik weet het niet meer. ik ga er maar weer 10 zakjes kopen.
  Ps Waar kan ik lavendel zakjes kopen. feromoon vallen waar koop ik die
  of pyrethrine spuitbus is dat gevaarlijk voor andere dieren zoals honden en vogels en waar koop ik dat

Plaats een reactie

Plaats een reactie