16 redenen om appelazijn iedere dag te gebruiken

Appelazijn (ook wel appelcider azijn genoemd) is de nieuwe superfood obsessie. Iedere dag een shot appelazijn is geweldig voor je gezondheid, en nog eens relatief goedkoop ook! Wij hebben 16 redenen op een rijtje gezet om iedere dag appelazijn te gebruiken, want het is niet alleen goed voor je gezondheid, je kan het voor nog veel meer gebruiken.

Appelazijn (gemaakt van appels) is voor toepassingen effectief: voor je huid, je haar, je huis, je huisdieren en natuurlijk de doodnormale salade. Biologisch, organisch, ongefilterd en ongepasteuriseerd, appelazijn is ontzettend veelzijdig en gezond. Het is niet voor niets de nieuwste superfood rage. Lang leve de appelazijn is het motto: het simpele wondermiddel om af te vallen. Biologisch, zonder chemische toevoegingen en ontzettend veelzijdig. Appelazijn vermindert vetopname in het lichaam én zorgt voor meer energie. Het verlaagt het cholesterolgehalte en bevordert de vetafbraak. Het remt je hongergevoel en bevordert de spijsvertering/stofwisseling en kan het lichaam ontgiften/ontslakken. Ook draagt het bij aan een mooie gladde huid en maakt het je buik strakker.

Appelazijn wordt ook wel ‘appelcider azijn’, ‘appel azijn’, ‘ACA’, en ‘ACV’ genoemd. Het is voor een paar euro te koop bij de meeste supermarkten (voor ongeveer € 2-5) en bij zo goed als alle natuurwinkels en speciaalzaken op het gebied van biologische voeding. Albert Heijn verkoopt het als ‘Biologische appelcider azijn’ en het is te vinden bij de ‘Olijfolie en Azijn’.

Tegenwoordig worden er ook appelazijncapsules verkocht (bijvoorbeeld van het merk Alli). De capsules zorgen ervoor dat je lichaam minder vet opneemt, waardoor je minder snel aankomt en afvalt. Het is een goedgekeurd afslankproduct waarmee je sneller af kunt vallen dan normaal. Wij zweren echter bij vloeibare appelazijn, omdat je dan zeker weet dat je geen onnodige chemische stoffen binnenkrijgt. Echter heeft afvallen met pillen zo zijn voordelen, omdat het gemakkelijker mee te nemen is naar bijvoorbeeld je werk.

16 manieren om appelazijn te gebruiken!

1: Appelazijn kan je huis ontgiften

Het is gemaakt van appelsap en wordt gefermenteerd tot appelcider. Vervolgens wordt het een tweede keer gefermenteerd om appelazijn te worden. Je kan het gebruiken om verstandig en biologisch je huis schoon te maken, want het bevat geen onnatuurlijke chemische stoffen.

2: Het laat je haar glanzen

Verdun appelazijn met water en smeer het in je haar, nadat je je haar met shampoo hebt gewassen. Spoel vervolgens goed uit met water en je haar gaat er geweldig van glanzen. Tip: gebruik een oude shampoofles en vul het met een halve eetlepel appelazijn, vul de fles met water, even goed schudden, en je hebt je eigen haar-glansmiddel.

3: Verwijder vlekken van je tanden

Appelazijn kan vlekken verwijderen van je tanden door het puur op je tanden aan te brengen en in te wrijven, en direct weg te spoelen met water. Let op: doe dit alleen in overleg met je tandarts.

Naast appelazijn kan je met baking soda ook witte tanden krijgen.

4: Kalmeer de zonverbrande huid

Kalmeer de zonverbrande huid met appelazijn door een kopje azijn aan je bad toe te voegen. Blijf vervolgens een minuut of 10 in bad zitten om het ongemak van een verbrande huid te verminderen.

5: Appelazijn als natuurlijke aftershave

Gebruik appelazijn als aftershave door een fles te vullen met gelijke delen appelazijn en water. Schud dit mengels en breng aan op je gezicht na het scheren voor een kalmerende werking.

6: Gebruik het als massageolie

Wrijf appelazijn in je handen en op je voeten voor een massage met de natuurlijke positieve werking van appelazijn om vermoeide handen en voeten tegen te gaan.

7:  Appelazijn kan helpen met afvallen

Appelazijn is een wondermiddel voor je spijsvertering en kan dus helpen bij gewichtsverlies. Gebruik het als kuur voor je gezondheid en om af te vallen. Appelazijn zit in veel afslankproducten, capsules en tabletten. Het versnelt je stofwisseling en vermindert het hongergevoel. Gewicht verliezen op een natuurlijke manier dus!

Daarnaast heeft appelazijn een urine afdrijvende werking en helpt het te ontslakken. Voedingsvetten worden minder door je lichaam opgenomen als je (verdunde!) appelazijn inneemt en het bevordert de vetafbraak.

Het appelazijn dieet: verdun per keer 2 theelepels appelazijn met water of appelsap en neem dit maximaal 3 keer per dag in. Bij een kuur van 30 dagen kan je wel een paar kilo extra afvallen door de appel(cider)azijn. Je kan het ook innemen met de thee of gewoon via een salade als dressing.

8: Breng je innerlijke balans op orde met appelazijn

Naast afvallen met appelazijn heeft het nog meer gezondheidsvoordelen. Je lichaam streeft er naar een natuurlijk evenwicht te bereiken in de stoffen in je lichaam. Appelazijn helpt het lichaam om op een gezond pH-niveau te blijven. Onderzoek toont aan dat een hogere zuurgraad (lagere pH) leidt tot een gebrek aan energie en hogere kans op infecties.

9: Het helpt je lichaam te ontgiften (detoxen)

Onderdeel van het beheren van je pH-niveau, help appelazijn je lichaam om te ontgiften. Onderzoek heeft aangetoond dat het de bloedsomloop kan stimuleren en de lever helpt met detoxen.

10: Appelazijn is goed voor je lymfesysteem

Dit wonderazijn helpt om slijm in je lichaam op te lossen en je lymfeknopen te reinigen.  Geloof het of niet, onderzoek suggereert dat appel cider azijn kan helpen met allergieën vanwege zijn vermogen om slijm en sinus congestie te verminderen. Daarnaast helpt het bijbehorende symptomen te verminderen, zoals keelpijn en hoofdpijn.

11: Het helpt tegen candida

Dit azijn is rijk aan natuurlijke enzymen die kunnen helpen je lichaam te ontdoen van candida-gisten. Candida (schimmelinfectie) veroorzaakt symptomen van vermoeidheid, een verminderd geheugen, verlangen naar suiker en gistinfecties.

12: Verminder brandend maagzuur

Het klinkt vreemd, om een zuur te gebruiken om maagzuur te verhelpen. Uit onderzoek blijkt echter dat het azijn helpt tegen maagzuur door lage zuren te verminderen en zodoende maagzuur op te lossen. Het helpt direct nadat je 2 theelepels appelazijn hebt ingenomen met een glas water.

13: Verjaag vlooien op huisdieren

Appelazijn vermengd met een gelijk deel water kan op de vacht van huisdieren worden aangebracht om vlooien te verjagen. Wrijf het mengsel goed in op de vacht en herhaal het enkele dagen tot een week. De vlooienbesmetting zal zeker minder worden.

14: Appelazijn als kalkoplosser en luchtverfrisser

Laat toiletten en badkamers ruiken naar appels. Giet een kopje appelazijn in het toilet en laat het een uurtje intrekken, spoel het daarna weg. Het lost kalk op en geeft een appeltjesgeur.

15: Appelazijn tegen kalknagels

Nog een voorbeeld van de veelzijdigheid van appelcider azijn: het geneest kalknagels. Doe enkele dagen lang iedere dag een druppel op de kalknagel. Na enkele dagen wordt de kalknagel minder!

16: Verminder vermoeidheid en krijg extra energie

Appelazijn vermindert vermoeidheid, omdat het appelzuur je extra energie geeft. Het azijnzuur bevordert de spijsvertering en brengt je lichaam in balans.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van appelazijn per 100 ml, afgaande op de appelciderazijn van Albert Heijn:

  • energie: 5 kcal
  • eiwit: 0 g
  • koolhydraten: 1,5 g (waarvan suikers: 0,3 g)
  • vet: 0 g
  • voedingsvezels: 0 g
  • natrium: 0,04 g
  • toegevoegd zou: 0 g

Laatste tip

Neem de appelazijn niet puur in; het is niet lekker, maar ook niet goed voor je maag en slokdarm. Verdun appelazijn die je inneemt altijd met water, appelsap of thee.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!