Goedkoop en gezond koken onmogelijk? Dat is niet waar. Zo moeilijk is het niet om onder de €10 euro voor 4 personen eten te koken. Kook goedkoop en voordelig met deze tips.

Bij goedkoop koken hanteren wij de richtlijn van €10 euro per maaltijd voor 4 personen. Deze tips kan je hanteren als richtlijn om voordelig te koken. Uiteraard ligt het ook aan je recept, een budget recept is gelukkig niet zo moeilijk te vinden. De meeste recepten websites hebben wel een optie ‘budget recepten’.

Energiebewust koken

Als je tijdens het koken een deksel op de pan legt verbruik je al snel tot 3 keer minder energie (gas of elektrisch). Als je elektrisch kookt, dan kan je een paar minuten voordat je klaar bent de kookplaat al uitschakelen, want de kookplaat geeft nog een paar minuten voldoende warmte.

Koop een diepvries

Een goede, grote diepvriezer kopen is natuurlijk een flinke uitgave. Toch kan je dit vrij snel terugverdienen. Vul de vriezer met vlees- en visproducten, snacks, groenten, friet, ijs, etc. die in de aanbieding zijn om bijna over datum zijn. Op deze manier heb je altijd goedkope producten tot je beschikking die in de aanbieding waren. Aanbiedingen kunnen soms wel 50% goedkoper zijn!

Ga naar de markt

En ga dan naar de markt, net voordat de markt sluit. Op dat moment worden er vaak flinke kortingen gegeven, de winkeliers willen dan namelijk van hun voorraad/producten af. Dit is helemaal het geval op zaterdag, op zondag verkopen ze niks en veel spullen blijven niet goed tot maandag. Kortingen vind je vooral bij versproducten als groente, fruit en brood.

Voordelig boodschappen doen

Ook al is dit redelijk vanzelfsprekend, toch een aantal tips om voordelig boodschappen te doen. Allereerst, ga naar een goedkope supermarkt als de Lidl of de Aldi. Zitten deze niet in de buurt, ga dan naar de Dirk, Hoogvliet of Nettorama. De daaropvolgende supermarkten van goedkoop naar duur zijn grofweg: C1000, Jumbo, Albert Heijn en Super de Boer. Daarnaast is het verstandig altijd voor de huismerken te kiezen, deze kunnen wel 40% goedkoper zijn dan A-merken. Extra voordeel is natuurlijk te behalen met aanbiedingen: bekijk altijd de folders om geen aanbieding mis te lopen.

Koop seizoensgroenten en -fruit

Groente en fruit uit het seizoen zijn veel goedkoper, dit komt omdat ze niet verscheept hoeven te worden uit landen die ver weg liggen. Daarnaast smaken groente en fruit uit het seizoen ook veel beter. Heb je een diepvries, dan kan je ook diepvriesgroenten kopen om voordelig te koken.

Verbouw je eigen groente en fruit

Om je eigen groente en fruit te verbouwen heb je uiteraard wel een tuin nodig, en bij voorkeur ook een kas. Ben je in het gelukkige bezit hiervan, dan kan je zeker voordelig koken door je eigen groente en fruit te verbouwen. Dit kan per jaar al snel €500 euro schelen. In een moestuin kan je aardappels, wortels, sla, boontjes, bieten, bloemkolen, kruiden, appels, peren, tomaten, etc. verbouwen.

Voorkom te veel koken

Te veel koken is zonde, eten weggooien is in de meeste gevallen ook niet nodig. Bedenkt goed hoeveel eten je bereid. Als je toch wat over houdt, kan je dit invriezen, bewaren voor het diner morgen of als lunch voor de dag erna gebruiken. Ingevroren maaltijden kan je in de vriezer zeker een aantal dagen bewaren en in de koelkast een dag of 2-3.

Oud brood gebruiken

Brood dat een paar dagen oud is, is niet meer lekker. Toch hoef je dit niet weg te gooien, je kan geld besparen door het her te gebruiken. Oud brood kan je gebruiken om wentelteefjes te maken, tosti’s te bereiden of croutons voor in de soep te maken.

Gebruik een broodtrommel

Iedere dag je brood meenemen in een plastic zakje kost al snel honderden zakjes per jaar. Hoewel plastic zakjes niet zo duur zijn, loopt het in een jaar toch aardig op. Daarnaast komen deze zakjes vaak in het milieu terecht, wat schadelijk kan zijn. Bespaar geld door een broodtrommel te gebruiken. Het is een eenmalige aanschaf die lang meegaat.

Kook zonder vlees

Vlees is vaak het duurste ingrediënt van een recept. Zonder vlees koken, of met minder vlees koken, kan erg voordelig uitpakken. Ook kan je vleesvervangers gebruiken om goedkoop te koken.

Naast deze tips zijn er nog 53 andere manieren om geld te besparen op voedsel.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!