Als je in 2020 voor het eerst wilt gaan beleggen is dit een stuk makkelijker dan 10 of 20 jaar geleden. Je kunt inmiddels namelijk eenvoudig online beleggen in aandelen, obligaties, indexfondsen en andere beleggingsproducten. Ook met kleinere bedragen. En met online brokers als DEGIRO, Binck of LYNX, kun je snel en relatief eenvoudig van start. Dit is wat je moet weten voor het openen van een account.

Online beleggen – hoe werkt dat eigenlijk?

Geld-verdienen-beleggenJe hebt niet veel nodig om online te kunnen beleggen. Met toegang tot het internet en wat spaargeld om mee te investeren, kun je aan de slag. Vooral door de lage spaarrentes is een gespreid beleggingsbeleid op dit moment in de meeste gevallen lucratiever dan al je geld op je spaarrekening bewaren. Maar als begrippen als AEX, aandelenindex, obligaties, stop loss of take profit bij jou vooral vraagtekens oproepen, is dit artikel een slim startpunt.

We geven je een beknopt overzicht van verschillende (online) beleggingsopties met hun voor- en nadelen, meer uitleg over online brokers en hoe deze te werk gaan en we delen onze top 3.

Waar wil je in investeren?

Als je gaat beleggen investeer je je geld met de verwachting dat de waarde van datgene waarin je investeert zal toenemen. Aangezien niemand de toekomst kan voorspellen, zijn hier uiteraard altijd risico’s aan verbonden, maar je kunt weloverwogen beslissingen nemen. Door jezelf goed te informeren over de producten en niet enkel “op 1 paard te wedden”, kun je een interessant rendement behalen dat de huidige spaarrentes met glans overtreft.

Er zijn verschillende opties of beleggingsproducten waar je in kunt investeren. Aandelen, obligaties en indexfondsen zijn de bekendste.

Aandelen

Aandelen worden ook wel effecten genoemd en zijn eigendomsbewijzen in een bedrijf of organisatie. Als je een aandeel koopt, wordt je dus voor een bepaald percentage eigenaar. Hoe groot dit percentage per aandeel is, is afhankelijk van de hoeveelheid aandelen die het bedrijf uitgeeft.

In de meeste gevallen besluiten bedrijven aandelen uit te geven of “publiek te gaan” om geld vrij te maken voor verdere groei en investeringen. Als dit goed uitpakt en het bedrijf in waarde stijgt, neemt de waarde van de aandelen toe.

Jouw mede-eigenaarschap als aandeelhouder geeft je ook bevoegdheden in de besluitvorming. Dit betekent in de praktijk vaak dat je stemrecht krijgt in de algemene vergadering van aandeelhouders. In veel gevallen deel je ook mee in de winst in de vorm van dividend (geld) of stockdividend (meer aandelen).

Obligaties

Bij obligaties investeer je je geld ook in een bedrijf of organisatie, maar in dit geval word je geen mede-eigenaar. Een obligatie is een leningdeel en als tegenprestaties ontvang je rente. Obligaties worden ook door overheden uitgegeven.

Zolang het bedrijf of de overheid niet failliet wordt verklaard, krijg je dus elk jaar een vergoeding en aan het einde van de looptijd krijg je je inleg terug. Zelfs als er sprake is van een faillissement krijgen obligatiehouders eerder hun geld terug dan aandeelhouders. Hierdoor worden obligaties als minder risicovolle beleggingsoptie beschouwd.

Indexfondsen

Kies je voor een indexfonds dan wordt er voor jou belegd in aandelen en obligaties volgens een bepaalde actuele beursindex (bijvoorbeeld de AEX); dit beleggingsfonds probeert namelijk exact hetzelfde rendement te behalen. De meeste indexfondsen doen dit door de samenstelling van de index nauwgezet na te bootsen. Daarom worden indexfondsen ook wel “trackers” genoemd. Doordat het volgen een passieve handeling is, zijn de kosten van indexfondsen vaak aanzienlijk lager dan die van actief beheerde beleggingsfondsen. Bovendien presteren indexfondsen vaak beter vanwege deze lagere kosten en doordat beurskoersen niet of moeilijk te voorspellen zijn.

Overige beleggingsproducten

Behalve in aandelen, obligaties en indexfondsen kun je ook beleggen in andere beleggingsfondsen, vastgoed, opties, grondstoffen (zoals goud, zilver en olie) en valuta, waaronder cryptovaluta.

Is online beleggen veilig?

Online beleggen via een gerenommeerde online broker is net zo veilig als beleggen via andere aanbieders. Beleggen is echter nooit zonder risico en online gelden dezelfde risico’s als wanneer je ergens anders je aandelen, obligaties of overige beleggingsproducten zou aanschaffen. Je doet er in alle gevallen verstandig aan om je beleggingen te spreiden over verschillende bedrijven, producten en/of brokers.

Wat doet een online broker precies?

Online brokers zijn tussenpersonen die de handel in beleggingsproducten faciliteren. Je kunt als particuliere belegger alleen actief zijn op de beurs via een broker. Dit kan een gespecialiseerde effectenbank zijn of een van de grootbanken die functioneert als broker.

Een online broker gebruikt het internet om orders van particuliere klanten snel naar de beurs te kunnen sturen. Doordat ze zich gespecialiseerd hebben in online effectenhandel, zijn ze vaak voordeliger en meer servicegericht dan de traditionele banken.

Alle brokers en banken brengen transactiekosten in rekening voor de aan- of verkoop van aandelen of obligaties, maar deze kosten zijn een stuk lager geworden door de komst van het internet. Overige kosten die brokers in rekening kunnen brengen, zijn onder andere kosten voor koersinformatie, het uitbetalen van dividend of het bewaren van je aandelen.

Echt geld verdienen met beleggen

Om geld te verdienen met beleggen, kun je verschillende strategieën hanteren. Zo kun je bijvoorbeeld opteren voor korte termijn handelen, lange termijn vasthouden of kiezen voor aandelen waarbij de winst jaarlijks in geld wordt uitgekeerd (dividend).

Korte termijn handelen

Hoewel de meeste mensen beleggen associëren met investeringen voor lange termijn, zijn er ook mogelijkheden om op korte termijn geld te verdienen met beleggingen. Bij korte termijn handelen of “speculeren” (short), zet je in op de evolutie die een bepaalde koers op dit moment meemaakt. Je wilt je aandelen in dit geval binnen enkele uren of dagen alweer van de hand doen.

Voor deze vorm van beleggen kiezen de meeste beleggers echter niet voor aandelen, maar voor een CFD (Contract For Difference). Hiermee word je geen aandeelhouder, maar koop je een contract waarmee gespeculeerd wordt of een aandeel in waarde zal dalen of stijgen. Heb je het goed, dan maak je winst.

Lange termijn vasthouden

Bij investeringen in aandelen gaan de meeste mensen voor rendement op lange termijn. Hiermee moet je denken aan periodes langer dan vijf jaar. Je krijgt namelijk altijd te maken met mee- en tegenvallers en als je tijd hebt, is de kans groter dat je tegenvallers goed kunt maken.

Denk je het geld na drie jaar alweer nodig te hebben, dan kun je risicovolle individuele aandelen beter vermijden en bijvoorbeeld beter kiezen voor een indexfonds.

Op lange termijn brengen aandelen historisch gezien zo’n zeven tot acht procent per jaar op. Op korte termijn zijn koersen vaak erg onzeker, maar op lange termijn ben je bij veel beleggingsproducten vrijwel verzekerd van rendement.

Dividend aandelen

Als je belegt in aandelen krijg je bij de meeste aandelen – indien het bedrijf winstgevend is – jaarlijks ook een winstuitkering in de vorm van dividend. Sommige bedrijven keren alleen stockdividend uit. Dat wil zeggen: meer aandelen voor aandeelhouders bij winst. Andere keren wel jaarlijks geldbedragen uit.

De hoogte van het dividend is behalve van de winst uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid aandelen die je hebt en wordt in percentages van de waarde van je aandeel uitgekeerd. Het zijn doorgaans de conglomeraten als Philips en Ahold die een hoog dividend verstrekken.

Voordelen beleggen in aandelen

Ten opzichte van de overige beleggingsproducten zoals obligaties en indexfondsen, zijn er aantal voordelen aan het beleggen in aandelen. Vooral als je kijkt naar de lange termijn blijken aandelen namelijk in de meeste gevallen meer rendement op te leveren. Over een periode van 20 jaar leveren aandelen in 95% van de gevallen bijvoorbeeld meer op dan obligaties. Bovendien neemt je vermogen niet alleen toe doordat de aandelen meer waard worden, maar ook doordat het bedrijf dividend uitkeert. Daarnaast krijg je ook wat zeggenschap tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Wel is het van belang dat je je goed in het bedrijf van je keuze verdiept en dat je er rekening mee houdt dat je rendement hoger moet zijn dan het percentage dat je betaalt voor de aan- en verkoop van je aandelen.

Onze top 3 online brokers

Om je verder te verdiepen in de mogelijkheden of direct aan de slag te gaan met online beleggen, hebben we een top 3 van online brokers voor je gemaakt. Voor deze top 3 keken we zowel naar reviews van gebruikers als naar het aanbod van beleggingsproducten en de kosten.

1.        DEGIRO

Bij DEGIRO kun je zelf eenvoudig beleggen op wereldwijde markten. De online broker is sinds 2013 actief en is op dit moment de grootste broker van Nederland als je kijkt naar het aantal transacties dat het platform verwerkt.

DEGIRO biedt altijd en overal toegang tot je beleggingsportefeuille, op elk device. Een rekening heb je hier snel en gemakkelijk binnen enkele minuten geopend en je kunt beleggen vanaf elk bedrag. DEGIRO hanteert geen minimum.

Voor elk type broker biedt DEGIRO een ander type pakket aan met verschillende functies, variërend van Basic tot Day Trader. Hoewel het een zeer eenvoudig te gebruiken platform is met een groot aanbod, biedt het voor beginners niet de meeste informatie van de 3 in dit rijtje. Het biedt wel de scherpste tarieven. Vandaar dat wij deze aanbieder hier op 1 zetten.

Voordelen DEGIRO:

  • Scherpe tarieven
  • Groot aanbod
  • Eenvoudig platform
  • Geen minimum bedrag

Nadelen DEGIRO

  • Geen educatie voor beginners
  • Minder uitgebreide analyse mogelijkheden

2.        Binck

Online broker Binck werd opgericht in 2000 en is in Nederland inmiddels de grootste onafhankelijke belegger; ruim 600.000 mensen beleggen al via Binck. Behalve in Nederland is Binck ook in andere Europese landen actief, zoals België, Frankrijk en Spanje.

Binck biedt een betrouwbare, veilige handelsomgeving met een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform. Hier kun je zelf beleggen, je geld laten beleggen, sparen of pensioenbeleggen. Als je zelf wilt beleggen, kun je een keuze maken uit een van Binck’s drie pakketten op basis van je ervaring; de broker biedt zowel pakketten voor beginners aan als voor actieve en ervaren beleggers. Je vindt heldere instructies op de site van deze aanbieder.

Voor een aandelenorder betaal je bij Binck 10 euro per transactie op de Nederlandse markt. Op de Amerikaanse markt betaal je 14 euro. Bij telefonische orders betaal je 5 euro meer, maar alles is prima online te regelen dus bellen is absoluut optioneel.

Voordelen Binck:

  • Veel mogelijkheden en divers aanbod
  • Educatie voor beginners
  • Gebruiksvriendelijk platform

Nadelen Binck:

  • Hogere prijzen
  • Matige mobiele app

3.        LYNX

Het handelsplatform van LYNX is al meerdere keren bekroond als beste platform ter wereld. Deze online broker biedt dan ook een zeer gebruiksvriendelijk beleggingsplatform met uitgebreide functionaliteiten voor zowel experts als beginners. Een account is eenvoudig te openen en je krijgt de eerste drie maanden een persoonlijke accountmanager die je uitleg en instructies geeft.

Hoewel de service zeer uitgebreid is, met name voor nieuwkomers, is het LYNX Handelsplatform vanwege de complexiteit van de functies met name geschikt voor de meer ervaren beleggers of (aspirant) daytraders. Omdat een beginnende belegger veel tijd kwijt zal zijn om het handelsplatform volledig onder de knie te krijgen, kunnen zij met LYNX Basic starten. Dit een vereenvoudigde versie die niet over alle functionaliteiten beschikt.

LYNX is meerdere keren uitgeroepen tot Beste Broker en klanten hebben de klantenservice het afgelopen jaar beloond met een 8,8. De service behoort dan ook zeker tot de pluspunten van deze online broker. De kosten voor transacties zijn bovendien ook laag te noemen. Nadeel is wel dat je een hoge minimum storting moet doen van minimaal 3000 euro. Ook betaal je 5 euro per maand bij inactiviteit.

Voordelen LYNX:

  • Uitgebreide functies en analysemogelijkheden
  • Goede klantenservice en educatie
  • Lage transactiekosten
  • Snel platform

Nadelen LYNX:

  • Hoge inactiviteitskosten
  • Minimum storting van 3000 euro

Wel of niet online beleggen?

Je kunt op veel verschillende manieren online je geld beleggen, maar het is belangrijk om de verschillende risico’s vooraf goed af te wegen. Door gespreid te beleggen, kun je risico’s inperken en meer rendement behalen, maar je dient jezelf goed te informeren. Voor de lange termijn geldt dat je vermogen op je spaarrekening in elk geval niet zal groeien door de lage spaarrente en met de grote hoeveelheid beschikbare informatie online kun je makkelijker dan ooit je vooronderzoek doen en weloverwogen keuzes maken.

Heb je behoefte aan meer educatie en instructies dan kun je het beste kiezen voor een online broker als Binck of LYNX. Ben je van plan om actief te gaan beleggen en ga je voor de scherpste tarieven dan kom je al snel uit bij DEGIRO. Je kunt voor scherpe tarieven ook bij LYNX terecht, maar hier zul je wel met minimaal 3000 euro moeten starten.

Gerelateerd:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!