Motten kunnen gaten veroorzaken in kleding, kussens, dekbedden en ga zo maar door. Gaten in je kleding is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig is er wat tegen mottenvraat te doen: je kunt motten bestrijden.
De motten komen af op de wolvezels. Kleding en textiel bestaan vaak (deels) uit wolvezels, deze vezels bestaan uit eiwitten waar de mot van leeft, hij eet het op. De mot eet je kleding op en zo ontstaan er kleine gaatjes in je kleding. Sommige kledingstukken bestaan uit synthetische vezels en worden niet door de larven aangevreten.
Motten (en hun larven) kunnen slecht tegen zonlicht, daarom gaan ze ook vaak in je kledingkast zitten waar het donker is. Kleding die je vaak draagt, en dus vaak in het zonlicht komt, zal ook niet zo snel door motten beschadigd worden. De meeste kans op gaten in je kleding door motten heb je bij wollen textiel dat voor een langere tijd in een kast wordt opgeslagen. Als je kleding nog vuil is dan voelen de motten zich helemaal aangetrokken tot het kledingstuk. Motten houden van zweet-, urine- en vetvlekken. Gelukkig valt dat te bestrijden!
Gaten in je kleding (door motten) voorkomen
- Ruim je kledingkast goed op en maak het goed schoon (stofzuigen en dweilen). Resten van bont, veren en haar trekken ook motten aan. Heb je een erg oud huis, kijk dan of er geen resten van een vogelnest of iets dergelijks in je kast zitten.
- Motten leggen hun eitjes aan het einde van de zomer of het begin van de herfst. Maak rond die periode extra goed schoon en was je kleding regelmatig.
- Was kleding goed voordat je het in een kast legt. Stop het desnoods in een plastic tas of zak.
- Geurende planten (lavendel, rozemarijn, etc.) schrikken de motten af. Stop deze tussen je kleding. Je kan eventueel gedroogde varianten gebruiken, als ze maar sterk ruiken.
- Koop mottenbestrijdingsproducten, deze kunnen motten ook afschrikken!
Motten bestrijden
Het is erg vervelend als je toch motten hebt. Je hele kledingcollectie kan er aan kapot gaan. Toch kunt je goed motten bestrijden:
- Anti-motten-papier. Dit papier bevat een chemische stof waar de motten en hun larven verlamd van raken.
- Mottenballen. Ouderwetse mottenballen bevatten een chemische stof die tegenwoordig verboden is. De hedendaagse mottenballen (of eigenlijk anti-mottenballen) zijn sterk ruikende ballen wat de mot ook afschrikt.
- Verpak kleding en stop het een paar dagen in de diepvries. De motteneitjes gaan hierdoor kapot.
Mocht dit allemaal niet helpen dan is het verstandig om op tijd professionele bestrijding in te schakelen. Doe je dit te laat, dan kun je al je kleding weggooien omdat ze allemaal kleine gaatjes hebben.