Sparen in euro’s op een bankrekening was voor de financiële crisis van 2008 nog leuk. Sindsdien zijn de rentevoeten afgenomen en zijn banken zelfs al begonnen met de introductie van negatieve rente. Dit leidt ertoe dat mensen met hun euro’s gaan speculeren. Sparen heeft immers geen zin meer. De waanzinnige prijzen in de vastgoedmarkt zijn een veeg teken dat het vermogen liever kiest voor bakstenen dan digitale euro’s die door inflatie en negatieve worden opgegeten.

Zal ik dan bitcoin sparen of is dat ook pure speculatie?

Bitcoin is een bijzonder beestje, het wordt wel het witte konijn genoemd die je net zoals Alice in Wonderland door een konijnenhol stuurt om in een doldwaze wereld te komen. Bitcoin leidt namelijk tot de fundamentele vraag over wat geld is. Wat is geld eigenlijk? Waarom is Bitcoin geld? Het lijkt een eenvoudige vraag, maar het beantwoorden van deze vraag is allesbehalve eenduidig.

Eigenlijk vereist de beantwoording van deze vraag een vergaande bespreking van onze monetaire geschiedenis. Kort door de bocht, wat we daar zien is dat wat als geld heeft gewerkt altijd moeilijk te produceren en mede daardoor het meest waardevast was. Uiteindelijk werd goud door de markt en in de internationale handel verkozen. Iscaac Newton introduceerde uiteindelijk een goudstandaard met duidelijke gewichten voor o.a. goudbaren en munten voor het internationale betalingsverkeer.

De reden dat goud het won van andere edelmetalen, geldvormen en -soorten heeft te maken met het feit dat goud moeilijker te maken was doordat er afdoende voorraad was opgebouwd en producenten de prijs niet konden beïnvloeden door de productie te vergroten. Het onderliggende economische principe is de voorraad tot productieverhouding (stock-to-flow ratio). Deze is bij goud het hoogste. Hierdoor werd goud door de markt als een waardevast passend bemiddelend goed voor de afhandeling van handelstransacties. Goud wordt nog steeds door de centrale banken opgespaard en geheime kluizen bewaard.

Bitcoin als het nieuwe goud?

Bitcoin kan op vele manieren worden benaderd, maar vanuit een monetair standpunt wordt het gemakshalve als digitaal goud voor het informatietijdperk beschouwd. Als een nieuwe beleggingsklasse wordt bitcoin ook door de institutionele beleggers op deze manier benaderd. Dit is een ontwikkelingstraject. Bitcoin’s voorraad tot productieverhouding zal hoger worden dan die van goud. Bitcoin is verder strikt schaars. Uiteindelijk kunnen er maar 21 miljoen bitcoins worden geproduceerd. De voorraad van goud kan door de nieuwe productie van nieuwe goudmijnen altijd worden uitgebreid. Er is geen strikte schaarse. Bitcoin is een verbeterde digitale versie van goud; vooral doordat het juist digitaal is en daardoor niet locatie gebonden is. Bitcoin is een open protocol en monetair netwerk. De bitcoins zijn goudbaren over IP.

Vroeger was het sparen van goud normaal, aangezien het geld was en mensen vermogen wilde opbouwen. Zal bitcoin de plaats van goud daadwerkelijk overnemen? Dat is speculatie over de toekomst waarover de markt uiteindelijk zal beslissen.

Wat representeert een euro op een bankrekening? Dat is een wit konijn die de lezer verder mag volgen…..

Op de site bestebank.org worden deze vragen verder uitgediept en is er een complete gratis gids over bitcoin te vinden. Op basis van eigen onderzoek kun je dan zelf bepalen of je wilt sparen in euro’s, goudbaartjes of bitcoins. Wist je dat het sparen in bitcoin binnen de bitcoin gemeenschap stacking sats wordt genoemd? Wil je weten wat dit betekent en verder lezen over dit onderwerp, lees dan de gids: waarom en waar zal ik bitcoin kopen?

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!