Veel ouder vinden het niet prettig als hun kind tijdens de studie direct een studieschuld heeft. Ook grootouders zijn niet blij met deze gedachten. Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om hier iets aan te doen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te schenken aan je kind of kleinkind, ook specifiek voor studie.

Schenking of niet?

Het is natuurlijk mogelijk om geld over te maken aan je kleinkind voor bijvoorbeeld studieboeken of het betalen van collegegeld. Over het algemeen wordt dit ook gezien als schenking en dan zal je schenkbelasting moeten betalen. Schenking aan een kleinkind kan tot een bepaald bedrag belastingvrij per jaar. Je kan er ook voor kiezen om een grote bedrag voor de studie te schenken, daar dient alleen dan wel een schenkbelasting over betaald te worden zodra dat geschonken is. Als grootouder is het ook mogelijk de schenkbelasting voor je rekening te nemen, je schenkt dan recht vrij. Dit is echter ook weer een schenking waarover je dan ook schenkbelasting betaalt.

In de praktijk is het echter weer allemaal wat omslachtiger. Als je een kleinkind voor zijn verjaardag de boeken van het eerste schooljaar cadeau geeft. Is er dat dan ook een schenking? Hoe groter je vermogen hoe passender een duur verjaardagscadeau aan kan zijn dat je aan je kleinkind geeft. Het antwoord op deze vraag zal dus afhangen van de feiten en de omstandigheden. Ouders mochten bijvoorbeeld in 2020 onder voorwaarden € 54.114 belastingvrij schenken aan hun kinderen voor de studie. Deze hoge vrijstelling geldt niet voor grootouders.

Schenken aan je kind

Als ouder mag je jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken aan je kind. Ook kan een grootouder een bedrag schenken aan zijn eigen kind. Dit kan niet worden doorgeschonken, fiscaal wordt dat beschouwd als een schenking van grootouder aan kleinkind en is er toch schenkbelasting verschuldigd. Schenkt je aan je kind en deze betaalt vervolgens zijn of haar studie dan zal dit niet tot heffing leiden.

Schenking besteden aan studie

Hoe kan je voorkomen dat je schenking aan iets anders besteed wordt dan aan de studie? Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een aantal rekeningen voor de studie direct te betalen. Je kan er ook voor kiezen om een bewindvoerder te benoemen als je iemand het wilt laten controleren. De benoeming hiervan hoeft niet via een notaris, maar kan je zelf regelen via de schenkingsakte. Lees hier meer over schenken aan je kind voor studie.

Studiepot bij geboorte

Als er een (klein)kind geboren wordt zie je vaak dat de ouders of opa en oma een spaarrekening voor het kind wilt openen. Als de grootouders jaarlijks gebruik maken van schenken aan hun kleinkind dan kan het met beide ouders die schenken tot hun 18e een heel mooi bedrag worden. Tijdens de studie kunnen grootouders blijven schenken en kan het kleinkind het geld blijven gebruiken voor de studie.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!