Als ondernemer heb je er vast wel eens last van: niet-betalende klanten. Ontzettend vervelend, want je kunt er een hoop geld door mislopen. Om dit te voorkomen, kun je de desbetreffende klant een laatste waarschuwing geven door een zogenaamde ‘laatste aanmaning’ te versturen. Hiermee doe je een vriendelijk verzoek aan de klant om alsnog te betalen. Een laatste aanmaning kun je zelf opstellen en versturen. Je kunt echter ook een laatste aanmaning laten versturen door een professioneel bedrijf: een incassobureau. Wat is nu de beste keuze?

Laatste aanmaning moet voldoen aan wettelijke eisen

Een correcte laatste aanmaning moet aan enkele eisen voldoen. Dit zijn de eisen die geregeld zijn in de Wet Incasso Kosten (WIK). In een correcte laatste aanmaning dient o.a. de betalingstermijn te worden opgenomen van tenminste 14 dagen. Deze 14 dagen gaan in na ontvangst van de brief – wat overigens ook dient te worden meegedeeld in de brief. Daarnaast moet het bedrag aan incassokosten worden opgenomen wat door de debiteur moet worden betaald indien tijdige betaling uitblijft.

Een laatste aanmaning geldt dus pas als deze voldoet aan de wettelijke eisen. Het internet staat vol met voorbeeldbrieven en tips, zodat je een laatste aanmaning ook zelf op correcte wijze kunt opstellen. Toch is dit geen garantie. Wil je er zeker van zijn dat je een correcte brief verstuurd? Neem dan een incassobureau in de arm.

Let op: de wettelijke eisen gelden voor laatste aanmaningen aan consumenten, niet aan bedrijven.

Actieve aansporing en middelen

Als de betaling al een tijdje uitblijft, dan is het vaak noodzaak om wat meer druk uit te oefenen. Schrijf je zelf een aanmaning, dan heb je ook zelf in de hand wat je schrijft. Toch kan het van toegevoegde waarde zijn om de brief door een incassobureau te laten versturen. Een incassobureau verstuurt de laatste aanmaning op eigen briefpapier, met eigen logo en bedrijfsgegevens. Dit maakt vaak net iets meer indruk.

Een incassobureau heeft ook de mogelijkheid om een laatste aanmaning via aangetekende E-mail™ te versturen. Een aangetekende E-mail™ heeft dezelfde juridische waarde als een aangetekende brief en kan bovendien niet geweigerd worden. Een aangetekende E-mail™ geeft de aanmaning meer daadkracht, wat vaak zorgt voor vlottere betaling.

Tijd en geld

Een incassobureau verstuurt een laatste aanmaning uiteraard niet gratis. Aan een professional inschakelen, zijn altijd kosten verbonden. Gelukkig is dit voor een losse aanmaning vaak maar een paar euro. Als dit uiteindelijk leidt tot een snellere betaling, is dit absoluut de moeite waard. Zelf een laatste aanmaning opstellen is uiteindelijk de goedkoopste optie, maar je moet er wel de tijd voor hebben. En tijd = geld.

Laatste aanmaning zelf versturen of laten versturen? Hopelijk kun je door bovenstaande informatie gemakkelijker een keuze maken.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!