
Schreven we de vorige keer over geld besparen op vakan tie, ook in het dagelijks leven is het een kleine moeite om je bij elke uitgave af te vragen of het niet elders goedkoper kan. Voor je het weet is dit automatisme erin geslepen en weet je niet beter. We nemen een gemiddelde weekdag met je door om alles af te vinken.
’s Morgens: koffie en de auto in
Ben jij er ook zo één die niet functioneert zonder koffie? Dan kun je, in plaats van je vaste bakkie bij een dure koffiebar of tankstation te scoren, beter investeren in een apparaat. Je favoriete smaken haal je in grote hoeveelheden online en je hoeft geen aparte stop te maken. Nu je toch in de auto zit: wees eens kritisch op de kosten hiervan. De auto verzekeren en aanschaffen heb je al gedaan, maar vraag je af hoe nuttig de auto daadwerkelijk is. De auto (of een van de twee) helemaal de deur uit, kan een forse besparing opleveren.
Lunch: smeer je eigen brood of warm een restje op
Eten weggooien is natuurlijk niet duurzaam. Een restje pasta of nasi kun je meenemen naar het werk en daar opwarmen. Wil je per se elke dag vers brood? Vries het gesneden bruin van je bakker in porties in. Ontdooi het voordat je naar bed gaat en beleg het ’s morgens. Elke keer tussen de middag naar een Appie lopen voor losse broodjes en plakjes kaas kost tijd en vooral geld. En aangezien je lunch toch al klaarligt in je trommeltje, heb je meer tijd over voor een wandelingetje achteraf.
’s Middags: boodschappen doen
Lang leve de (online) folders van de supermarkten! Al die adressen bezoeken kost wat meer moeite, maar als je alles op de fiets doet heb je meteen wat beweging. Lidl is een supermarkt met een prima prijskwaliteitverhouding, bovendien staat deze keten bekend om zijn award winning groenten en fruit. Maar diezelfde groente en fruit scoor je nóg goedkoper bij een Islamitische groentewinkel. Bovendien verkopen deze zaakjes veel uitheemse ingrediënten die elders niet verkrijgbaar zijn. Kortom: omfietsen en wat aandachtiger boodschappen doen loont de moeite. Kinderen van school halen? Dat doen we ook op de fiets!
’s Avonds: kook vooruit
Een weekmenu maken en ‘vooruit koken’ scheelt tijd en geld. Restjes gaan zoals gezegd mee naar je werk, of in de vriezer. Eten bestellen is duur en wie een beetje leert koken, komt erachter dat het allemaal geen hogere wiskunde is, een pizza bakken of een Turkse schotel klaarmaken. Koken geeft trouwens rust en voldoening en aan die twee begrippen hangt geen enkel prijskaartje.