Cryptocurrency neemt al een voorname plaats in binnen de financiële wereld en is dat zeker niet onopgemerkt voorbij gegaan aan de autoriteiten. Waar in het begin er nog oogluikend werd toegelaten om extra inkomsten te genereren uit cryptocurrency wordt er daar nu wel streng op gelet en zal er daarom door de Belastingdienst ook wel controle op worden verricht. Het lijkt soms wel aantrekkelijk om tegoeden in de vorm van cryptocurrency niet door te geven en zo geen belasting over hoeven te betalen. Echter is dat niet alleen in strijd met de wet (belastingontduiking) met het risico voor een fikse belastingaanslag en boete achteraf, maar zijn gegevens ook vrij snel te achterhalen. Zo moet bij het aanmelden bij handelsplatforms, altijd eerst wat tegoeden in euro’s worden overgemaakt. Met die betalingsgegevens kan alle benodigde informatie achterhaald worden.

Crypto wordt gerekend tot het eigen vermogen in natura

Het is wel duidelijk dat cryptocurrency niet wordt gezien als een wettig betaalmiddel. Toch kan er belasting op worden geheven omdat cryptocurrency wordt beschouwd als een goed in natura. Met die omschrijving is het mogelijk om een wettelijke basis te creëren voor het heffen van belasting. Het is belangrijk om dit goed in acht te nemen omdat er bij velen, vooral beginners, er het idee heerst dat er over tegoeden in crypto geen belasting betaald hoeft te worden. Nu dat even is rechtgetrokken gelijk het volgende: belasting vrij crypto hebben is voor velen wel weggelegd.

Er geldt namelijk een ondergrens van € 50.000 en valt de grootste groep personen die hun intrede doet binnen de cryptowereld, daaronder. Let er wel op, dat het bedrag geldt voor het geheel belastbaar inkomen dus niet alleen voor de crypto tegoeden. Omdat de waarde van cryptovaluta nu eenmaal grote schommelingen ondergaat, is het belangrijk om in de gaten te houden wat de waarde is op het moment dat de belastingaangifte worden gedaan.

Maak eventueel een screenshot van de waarde en de datum en zijn er speciale websites waar alle meest gebruikte crytocurrencies keurig op een rijtje zijn geplaatst. Springt de koers dus na het ingeleverd hebben van het belastingformulier plots omhoog, dan zal dat koersverschil niet meegenomen worden. Bitcoin belasting vrij uitbetalen is natuurlijk voor velen ideaal, maar blijkt het voor de doorsnee niet om een hoog bedrag te gaan.

De uitbetaling wordt over schijven berekend

De belasting vrije grens van €50.000 wordt opgevolgd door nog twee verdelingen waar het percentage aan te betalen belasting ook verschillend is. Zo wordt de belastingdruk langzaam opgevoerd. Bij een vermogen hoger dan € 50.000 moet er een percentage van 2.017% betaald worden. Dat wordt berekend over het verschil dat overblijft na aftrek van het bedrag van €50.000. Er zijn rekenhulpjes te vinden online waarmee de berekening vanzelf uitgevoerd wordt.

Handig is het ook wanneer je er een gewoonte van maakt om elke grote koersontwikkeling, gelijk te bereken hoeveel je aan belastingen kwijt zal zijn. Dat kan een grote invloed hebben op de manier waarop er verder geïnvesteerd kan worden in crypto. Aan mogelijkheden is er geen gebrek en moeten alle kosten en daarmee ook de risico’s in beeld worden gebracht. Om verwarring te voorkomen moet het wel duidelijk zijn, dat er over de berekende bedragen 30% inkomensbelasting betaald wordt. Miljoen uitbetalen crypto aan belasting zal dus wel geen veelvoorkomend verschijnsel zijn.

En hoe zit het dan met Bitcoin uitbetalen buitenland? Daar gelden er immers weer andere regels en kan het wel een aantrekkelijke optie zijn voor Bitcoin belasting vrij uitbetalen. Er moet echter wel belangrijk om daarbij in de gaten te houden dat de bankrekening waarop het geld overgemaakt wordt, dan niet in Nederland geregistreerd zijn.

Waar kan ik bitcoin uitbetalen?

Dat is afhankelijk van het handelsplatform of de broker waar jij je geregistreerd hebt omdat er wel vereist wordt dat er een bankrekening aan gekoppeld wordt. Het komt niet alleen veiliger uit om daarbij gewoon uit te gaan van jouw eigen bankrekening, maar ook om ongerief later te voorkomen. Wie gaat voor Bitcoin investeren buitenland, zal ook wel rekening moeten houden met de regels die er daarvoor gelden. Laat daarbij niets aan het toeval over en is het altijd beter om te voldoen aan jouw verplichtingen. Dat geeft een gerust gevoel en is zeker altijd meegenomen bij het handelen in crypto.

Gerelateerd:

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!