Over elk vermogen dient er belasting betaald te worden en moet er wel een duidelijke omschrijving zijn van wat wel aan de Belastingdienst doorgegeven moet worden. Tegoeden in de vorm van Bitcoin vallen er ook onder en is het soms wel moeilijk om te weten wanneer er belasting betaald moet worden. De waarde van Bitcoin is namelijk wisselvallig en moet er rekening gehouden worden met de belastingvrije limiet van €30.000. Dat moet wel samengezien worden met alle andere inkomsten die extra verkregen worden. De Bitcoin belasting moet echter wel voldaan worden omdat cryptocurrency door de Belastingdienst wordt beschouwdt als vermogen in natura.

De koers op het moment van de belastingaangifte is van belang

De Belastingdienst heeft natuurlijk controlemechanismen om na te gaan of de aangifte wel volgens de regels heeft plaatsgevonden. Omdat de Bitcoinkoers sterk fluctueert, is de kans aanwezig dat het omgerekend vermogen bij controle veel hoger zal uitvallen. Geen nood, want er wordt bij de controle uitgegaan van de koers op het moment van de aangifte. Zo loop je geen risico op een boete en is het altijd een goed idee om zelf wat bewijsmateriaal achter de hand te houden. En wat als de koers daags na de aangifte sterk daalt?

Dat is een risico die je als Bitcoinhouder eenmaal bereidt moet zijn om te nemen. Het is daarom een goed idee om tenminste een deel van de Bitcoin te verkopen en zo voorkomen wordt dat het eventueel verlies te hoog zal oplopen. Er zijn zo een aantal manieren om de risico’s te verkleinen en kan er met de Bitcointegoeden ook gekeken worden naar andere manieren van beleggen. Bij de belasting op crypto wordt er jaarlijks uitgegaan van de koers op 1 januari om 00.00u. Velen kijken er daarom naar uit wat de koers op dat tijdstip heeft. Voor Bitcoins verkopen belasting gaat het eenvoudiger aan toe omdat het bedrag dan immers al omgezet is in euro’s.

Bitcoin wordt beschouwdt als betaling in natura

Wie een inkomen heeft in de vorm van Bitcoin, deels of geheel, zal bij het opmaken van de Belastingaangifte uit moeten gaan van de voorwaarden die er gelden genoemd onder box 3. De belasting Bitcoin valt onder die noemer en geldt er per 1 januari 2021 een belastingvrije grens van €50.000. Deze bedroeg voorheen €30.750 en kan de grens verder verruimd worden wanneer er sprake is van een gezamelijk inkomen van twee partners.

Est, netus aenean hendrerit sed purus ipsum amet. Facilisi quam.

Wist je dat je automatisch geld kunt verdienen met jouw cryptomunten?

Leer meer over het ontvangen van rente op je crypto via een van de onderstaande aanbieders: 

Bekijk nu snel alle mogelijkheden die de grootste Nederlandse crypto exchange jou biedt!