Wat kost een kind?

De keuze voor een kind is niet niks. Helemaal als je ook andere grote uitgaven, zoals een huis, hebt gepland. Een baby’tje krijgen is niet altijd te plannen, maar wat meer inzicht in de kosten helpt je in het maken van een kostenplaatje voor de toekomst.

Groter wonen, verbouwen, huisdieren, kinderen, studie, auto… allemaal keuzes die impact hebben op jouw financiën. Wat kost een kind en kan ik dat wel betalen? Een zeer terechte vraag.

Gemiddelde kosten van een kind

Je inkomen, en die van je eventuele partner spelen een grote rol in hoeveel een kind daadwerkelijk kost. De vraag ‘Wat kost een kind?’ heeft geen standaardantwoord. Verdien je meer, dan koop je doorgaans wat duurdere spullen en zijn je uitgaven groter. Vind je merkkleding, designerspullen en kwalitatief eten belangrijk? Dan zullen de kosten groter zijn.

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft uitgerekend dat één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar inkomen kost. Heb je twee kids, dan kost het gemiddeld 26% van het inkomen, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%. Besteedbaar inkomen is alle opbrengsten bij elkaar opgeteld. Ook vakantiegeld, huurtoeslag en kinderbijslag moeten dus hierbij opgeteld worden.

Kosten eerste kind

Ben je in verwachting? Gefeliciteerd! De kosten voor je baby zijn helaas niet niks. Denk alleen al aan zwangerschapskleding. Nou kan je natuurlijk op marktplaats.nl of een tweedehands winkel goedkoop positiekleding kopen. Echter, dan ben je er nog niet.

Volgens het Nibud zijn de kosten van een baby gemiddeld €645 euro. Er zijn veel artikelen die je moet kopen (box, buggy, kinderstoeltjes, kinderwagen, flessen, spenen, melkpoeder, babyfoon, weekendbedje, luiers (gemiddeld zo’n €30 per maand), traphekje, vitaminen, babykamerinrichting, etc. Denk daarnaast ook aan een verlies in komen omdat je misschien minder gaat werken. Meer boodschappen, een hoger water- en energieverbruik en kosten van kinderopvang.

Babyuitzet in euro’s (bron: nibud.nl)
Kleding 99,50
Verzorging 170,90
Babykamer 372,50
Kosten babyuitzet 642,90
Baby-artikelen in euro’s (bron: nibud.nl)
Box 90
Boxkleed 30
Buggywagen 80
Kinderstoel 70
Autostoeltje 130
Kinderwagen 400
Matrasbeschermer 10
Fles en speen 6
Flesverwarmer 30
Flessenreiniger 2
Melkpoedercontainer 2
Buikdrager 80
Babyfoon 70
Weekendbedje 45
Traphekje 40
Wipstoeltje 35
Luiers gemiddeld € 28,50 per maand

Moeders en vaders, gelukkig zijn er een aantal toeslagen en bijslagen mogelijk…

Extra geld voor ouders

De kinderbijslag is de bekendste regeling voor ouders. Er zijn echter meer tegemoetkomingen die de kosten van kinderen wat kunnen drukken: kinderbijslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en pleegvergoeding.

De kinderbijslag ligt tussen de €190-€280 euro per kwartaal, afhankelijk van de leeftijd van je kind. Het is alleen van toepassing op thuiswonende eigen kinderen, stiefkinderen en soms pleegkinderen onder de 16 jaar. In sommige gevallen kunnen uitwonende kinderen tot 18 jaar kinderbijslag krijgen.

Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke bijdrage vanuit de overheid en wordt bepaald aan de hand van je verzamelinkomen.

Kinderopvangtoeslag is een toeslag voor als je kinderen naar de opvang gaan. Ook deze toeslag hangt af van je inkomen en het type opvang (dagopvang, creche, gastouders).

Als je als pleegouder werkt (een kind in jouw gezin opneemt) dan kan je in aanmerking komen voor pleegvergoeding. Je zult deze ontvangen via de organisatie die het pleegkind plaatst. Je ontvangt bijv. € 543 euro per maand voor een kind tot en met acht jaar.