Veilig online bankieren

Digitaal bankieren is niet meer weg te denken, de tijd van de papieren acceptgiro is voorbij. Via de website en/of app van je bank kan je al jouw bankzaken regelen. Denk aan geld overmaken, administratie, spaardoelen, extra rekeningen openen, betaalpassen blokkeren, etc. Helaas zijn er fraudeurs en hackers actief die jouw gegevens proberen te achterhalen.

Phishing

Hackers kunnen jouw inloggegevens proberen te achterhalen door e-mails te sturen die lijken alsof die van jouw bank komen. Dit heet phishing. De logo’s en beeldmerken van de ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, etc. zijn natuurlijk, ook voor hackers, gewoon te vinden op internet. Dit gebruiken ze in een e-mail waarin ze doen alsof ze van de bank zijn en vragen ze om je persoonlijke (inlog)gegevens te versturen.

Phishing kan daarnaast per telefoon gebeuren: iemand die belt en doet alsof ze bij de bank werken. Geef nooit persoonsgegevens en wachtwoorden door via de telefoon of per e-mail.

Jouw bank vraagt u nooit per telefoon, e-mail of sms om:

  • Een TAN/verificatiecode of pincode.
  • Jouw creditcardgegevens of CVC-code.
  • In te loggen op internetbankieren of een nieuwe website te testen.
  • Uw betaalpas of inlogapparaat naar uw bank terug te sturen.

Krijg je wel een dergelijk verzoek van de bank of vertrouw je het niet? Meld het aan de bank.

Veiligheid in betalingsverkeer

Hoe je veilig internetbankiert en hoe je kunt testen of je fraudeurs op afstand houdt kan je doen via https://www.veiligbankieren.nl. Dit is een website van Betaalvereniging Nederland. Banken werken steeds meer samen om de veiligheid te vergroten en gebruikers info te geven over fraudebescherming.

Veilig internetten

Veel van de regels voor het beschermen van jouw bankaccount gelden ook voor veilig internetten in het algemeen. De Rijksoverheid en het Nationaal Cyber Security Centrum hebben hier een website voor gemaakt, zie https://veiliginternetten.nl

Veilig wachtwoord

Een wachtwoord onder de grofweg 10 tekens is, in de meeste gevallen, binnen een paar minuten gekraakt door een hacker. Zorg ervoor dat jouw wachtwoorden altijd langer zijn dan 10 tekens! Met de tool ‘How Secure Is My Password‘ kan je zien hoe sterk jouw wachtwoord is.