Tips om verstandig met je geld om te gaan

Tips om verstandig met je geld om te gaan

Het zijn slechte tijden voor de financiële markten. De koersen dalen, de banken lijden zware verliezen en een hoop mensen worden ontslagen. Het is crisis, en juist nu moet je verstandig met je geld omgaan. Hier volgen vijf tips om verstandig met je geld om te gaan. Op deze manier heb je meer inzicht in je eigen financiële situatie en bespaar je uiteindelijk geld.

Tip #1: Los je schulden af

Schulden kunnen een verschrikkelijke last zijn. Of je nou een studieschuld of creditcardschuld hebt, schulden zijn altijd erg vervelend. Het kan lijden tot veel zorgen en stress. Probeer dan ook als eerste je schulden (of in ieder geval zoveel mogelijk) af te lossen zodat je met een frisse lei kan beginnen.

Schulden aflossen, hoe doe je dat?

Om je schulden af te lossen heb je sowieso veel discipline nodig. Toch gaat het vaak mis, hoe vastberaden je ook bent. Dit komt vaak omdat mensen beginnen met het aflossen van de grootste schulden. Omdat dit niet zomaar gebeurt is, want grote schulden duren nou eenmaal lang om af te lossen, wordt de hoop vaak al snel opgegeven.  Je moet beginnen met het aflossen van je kleine schulden, als je deze hebt afgelost krijg je snel een goed gevoel en heb je meer zin om door te gaan.

 1. Sorteer je schulden, begin met de kleinste en eindig met de hoogste.
 2. Reserveer iedere maand een bedrag om een schuld af te lossen. Los één schuld per keer af en ga niet meerdere schulden tegelijk aflossen.
 3. Als je eenmaal een schuld hebt afgelost, verander dan niet het bedrag dat je per maand uitbesteed aan het aflossen van je schulden. Ga gewoon door zoals je bent begonnen, wordt niet overmoedig.

Bij het aflossen van schulden is het belangrijk om gemotiveerd te blijven en door te gaan. Hou dus vast aan deze methode en ga niet de methode tussendoor aanpassen want dan gaat het uiteindelijk vaak mis.

Tip #2: Automatiseer je geld

Het is verstandig om je geld te automatiseren. Zorg ervoor dat je vaste lasten (verzekeringen, gas, water, tv, internet, zakgeld voor de kinderen, etc.) iedere maand automatisch over worden geschreven. Deze periodieke betalingen kunt u bij uw bank (internetbankieren) instellen.

Het grote voordeel van het automatisch overmaken van uw geld is dat u uiteindelijk precies weet wat u overhoudt. Het zal even wennen zijn om uw persoonlijke financiën uit handen te geven, maar uiteindelijk is het een last die u uit handen geeft. U hoeft u minder zorgen te maken omdat het allemaal vanzelf gaat!

Tip #3: Verdien extra geld

Veel van je financiële doelen kan je bereiken om slim met je geld om te gaan, maar ook om wat extra geld te verdienen:

 • Vraag om een loonsverhoging. Het is moeilijk, maar wie niet waagt die niet wint. Bekijk wat tips om om loonsverhoging te vragen (externe website).
 • Wissel van baan. Niet iedere werkgever is in staat om je een loonsverhoging te geven, als je ergens anders meer geld kan verdienen, doe dat dan. Soms moet je jezelf op de eerste plaats stellen!
 • Neem een extra baan(tje). Natuurlijk is dat niet leuk, maar als je echt veel schulden hebt dan moet het wel. Het zal een tijd veel van je vragen, maar denk aan het gevoel dat je krijgt als je schulden weg zijn.
 • Verdien gratis geld op het internet. Op deze website kan je veel informatie vinden over gratis geld verdienen op het internet. Op deze manier kan je tientallen en zelfs wel honderden euro’s per maand verdienen! Het is 100% echt en betrouwbaar.
 • Gebruik je hobby’s. Je kan soms geld verdienen met je hobby’s. De meeste hebben geen zin in de moeite, maar je kan er echt geld mee verdienen. Maak je bijvoorbeeld zelf wenskaarten, verkoop deze dan. Bewerk je graag meubels, verkoop deze dan weer op Marktplaats.
 • Doe mee aan medisch onderzoek. In de krant staan vaak oproepen voor vrijwilligers bij een medisch onderzoek. Er worden dan bijvoorbeeld nieuwe medicijnen getest. Hier kan je echt veel geld mee verdienen, soms wel een paar duizend euro.

Tip #4: Bewaar geld voor noodgevallen

Natuurlijk is het fijn om al het geld dat er binnenkomt te spenderen. Dit levert ook meestal geen problemen op. Totdat je auto er een keer mee ophoudt…

Zet iedere maand een klein deel van je inkomsten opzij, naar een spaarrekening bijvoorbeeld. Zo heb je altijd een reserve als er iets mis gaat en duik je niet meteen in de schulden. Het kan verstandig zijn om je bank opdracht te geven iedere maand automatisch een bedrag te laten sparen om te sparen met een spaarplan.

Tip #5: Budget, budget, budget!

Het allerbelangrijkste bij het op orde houden van je financiële situatie; maak een budget. Als je minder geld uitgeeft dan dat er binnenkomt dan kom je nooit in de schulden terecht. Zorg dat je weet hoeveel je uit kan geven en wat je eigen vermogen is.

Een richtlijn voor een budget; 50% van je geld gaat naar behoeftes, 20% gaat naar je spaarrekening en de rest gaat naar dingen die je wilt, maar niet echt nodig hebt. Het moet natuurlijk wel leuk blijven!

Gerelateerde berichten

 1. Wat is het EuroClix spaarprogramma?

  Wat is het EuroClix spaarprogramma?

  EuroClix is een gratis website waarbij je geld kunt verdienen door via…

 2. Tips om brandstof te besparen

  Tips om brandstof te besparen

  Brandstofprijzen blijven stijgen, terwijl autorijden al duur genoeg is. Hoewel…

 3. Verdien een fortuin: vreemde manieren om aan geld te komen

  Verdien een fortuin: vreemde manieren om aan geld te komen

  Geld hebben we allemaal wel nodig, en meer geld verdienen is sowieso prettig.…

Reacties (3)

 1. Heel interessant artikel. Bedankt! Heb mijn leven omgegooid en wil vanaf nu verstandiger met geld omgaan. Het boek “rich dad, poor dad” is een eyeopener, en er zijn ook heel wat websites die je op de goede weg zetten (teljecenten.be, budgetsaresexy.com, …)

  Meer dan genoeg om verstandig te leren omgaan met geld, je moet het gewoon willen doen, zo denk ik erover.

 2. Heel belangrijk is om te kijken hoeveel rente je op je schulden betaald. Zorg er dan voor dat je al je schulden naar de rekening met laagste rente over te hevelen. Dit kan je heel veel rente op een jaar schelen.
  Los naar verhouding het meeste af op de schuld met de meeste rente.

 3. Een aanvullende tip. Kijk eens kritisch naar jouw vaste lasten. In de meeste gevallen kun je bijvoorbeeld goedkoper verzekeren. Door de verzekeringen, en met name de autoverzekering, te vergelijken kun je veel geld besparen.

Plaats een reactie

Plaats een reactie