Tips om brandstof te besparen

Brandstofprijzen blijven stijgen, terwijl autorijden al duur genoeg is. Hoewel de economie aantrekt blijft het voordelig om geld te besparen op je brandstof. Met deze tips kan je geld overhouden door je brandstofverbruik te verminderen en je rijstijl te verbeteren.

Er zijn voor de hand liggende tips om je verbruik te reduceren, zoals het kopen van een auto met een zuinige motor. Door je rijstijl aan te passen kan je veel brandstof besparen, want ook veel beter is voor het milieu. Probeer altijd kalm te rijden, zowel qua snelheid als optrekken en afremmen. Met deze tips bespaar je geld en brandstof:

Bandenspanning

Met een lage bandenspanning slijten je autobanden veel sneller en verbruik je meer brandstof door de hogere wrijving tussen het wegdek en je autoband. Ook stuurt en remt je auto minder goed met een lage bandenspanning. Voor je verbruik en veiligheid is het dus erg belangrijk om te zorgen voor de juiste bandenspanning.

Controleer je bandenspanning enkele keren per jaar, want ook per seizoen verschilt de bandenspanning. In het onderhoudsboekje van je wagen vindt je de juiste spanning.

Toerental

Als je rijdt met een hoog toerental verbruik je meer brandstof dan nodig is, want de motor moet harder werken. Het optimale toerental hangt van het type motor af en het bouwjaar. Voor alle (redelijk) moderne auto’s geld dat de motor het efficiëntst werkt tussen de 2.000 en 2.500 toeren voor een benzinemotor en tussen de 1.800 en 2.200 toeren voor een dieselmotor.

Airconditioning

De airconditioning verbruikt veel energie (en dus brandstof). Door je airco uit te zetten kan je veel brandstof besparen, helemaal in de zomer! Het daadwerkelijke brandstofverbruik van de airco verschilt per type airco, maar kan oplopen tot 60% meer verbruik op warme dagen. Dat kan neerkomen op 7,5 liter extra brandstof op een tank van 60 liter.

Wij raden je aan om op warme dagen eerst de auto te koelen door de ramen open te zetten en de airotemperatuur niet lager in te stellen dan 5 graden minder dan de buitentemperatuur.

Autobanden

Ook je autobanden hebben invloed op het brandstofverbruik van je auto. Banden kunnen tot wel 20% van het brandstofverbruik van je auto bepalen. Een winterband in de zomer gebruiken kost onnodig energie (door het zachtere rubber en dus meer wrijving tussen wegdek en band). Ook zijn er tegenwoordig speciale autobanden die zuinig, veilig en stil zijn. Brandstofefficiënte banden hebben minder energie nodig om te rollen (lage rolweerstand) en omdat de band gemakkelijker rolt, verbruik je minder brandstof.

Bagage

Een zwaar beladen auto (personen meegeteld) verbruikt meer brandstof. Dat is logisch, want de motor moet meer zijn best doen om het extra gewicht te verplaatsen. Neem dus nooit onnodig bagage of extra passagiers mee en zorg voor een lege kofferbak. Naast het hogere brandstofverbruik zorgt een zware auto ook nog eens voor een langere remweg.

Snelheid

Je verbruikt meer brandstof bij een hogere snelheid. Voor veel auto’s ligt de optimale efficiëntie rond de 90 km/h. Bij hogere snelheden neemt de luchtweerstand dermate toe dat het verbruik enorm omhoogschiet. Als je bijvoorbeeld 200 km/h wilt rijden in plaats van 100 km/h, is daar 8 (!) keer zoveel vermogen voor nodig. Nu even wat wiskunde: dit veel hogere benodigde vermogen komt omdat de luchtweerstand afhankelijk is van het kwadraat van de rijsnelheid en het vermogen is het product van de luchtweerstand en de rijsnelheid.

Kortom, houd je dus aan de aangegeven snelheiden, want die geven een goede indicatie van een ‘zuinige’ snelheid!

Cruise control

Als je auto cruise control heeft, gebruik die dan ook. Een constante snelheid rijden is namelijk zuiniger!

Remmen

Probeer tijdens het autorijden zo min mogelijk onnodig te remmen, maar anticipeer zo veel mogelijk. Laat liever op tijd je gas los om de kans op remmen te voorkomen, bijvoorbeeld bij het naderen van een stoplicht, rotonde, invoegende weggebruikers, etc.