Overstappen van zorgverzekering

Aan het einde van het jaar kun je in december van zorgverzekering wisselen en dus geld besparen. Waar moet je op letten en wat is verstandig?

Door de zorgverzekering 2019 te vergelijken en over te stappen kan je snel en gemakkelijk veel geld besparen. Je moet alleen goed kijken dat je een zorgverzekeraar kies die bij jouw situatie en budget past. Gelukkig zijn daar handige vergelijkingswebsites voor, zoals die van de ConsumentenBond.

Waar op te letten

Bij het kiezen van een zorgverzekering kan je veel keuzes maken. Let bijvoorbeeld op de volgende dingen:

  • Eigen risico wel of niet en hoeveel.
  • Vrije keuze van zorgaanbieder/ziekenhuizen? Wil je alle zorgaanbieders kunnen kiezen, ga dan voor een ‘restitutiepolis’.
  • De zorg (fysiotherapie, opticien/brillen, gehoorapparaten, hulpmiddelen, tandarts en orthodontie, alternatieve geneeskunde, etc.) die je vergoed kunt krijgen.
  • Sport je vaak en/of heb je veel kans op blessures? Ga dan voor een aanvullende verzekering.

Kiezen voor de laagste premie?

De zorgpremie (kosten) die je per maand betaald hangt natuurlijk af van de zorgverzekeraar en de dekking die je kiest. Vaak bieden zorgverzekeraars een aantrekkelijk lage premie aan, maar soms is het uiteindelijk duurder.

  • Een hoog eigen risico geeft een maandelijks lagere premie. Reserveer wat geld om eigen risico te kunnen opvangen, dan kom je niet in de problemen.
  • Als je de premie per jaar in één keer betaalt krijg je vaak wat korting. Je kunt nu natuurlijk al beginnen met maandelijks geld opzij te zetten voor de premiebetaling van volgend jaar.
  • Een tand(arts)verzekering vergoedt vaak maar een bepaald bedrag. Bedenk hoe vaak je naar de tandarts gaat en hoeveel euro je dan meestal kwijt bent. Vaak is het goedkoper als je zelf de tandarts betaalt.

Opzeggen en afsluiten

In november heb je als het goed is de nieuwe voorwaarden en de premie van je huidige zorgverzekeraar ontvangen. Heb je de verzekeraars vergeleken met je huidige polis? Wil je overstappen? Dan kun je de nieuwe zorgverzekering afsluiten en je oude verzekering opzeggen.

  • De zorgverzekering moet je vóór 1 februari afsluiten. De startdatum van de verzekering is dan met terugwerkende kracht 1 januari.
  • Zeg je oude zorgverzekering op vóór 1 januari.
  • Een zorgverzekering is verplicht. Niet verzekerd zijn kan grote gevolgen hebben. Je krijgt bijvoorbeeld niet meer de medische hulp die niet direct noodzakelijk is of je moet een enorme rekening zelf betalen. Je kunt zelfs een boete krijgen van de overheid.