Zes slimme tips om goedkoper te printen

Printer cartridges zijn een van de duurste accessoires voor je printer. Print je veel voor school of werk? De kans is groot dat je je geld weggooit/print. Wij hebben een paar tips om goedkoper te printen.

Tip 1 – Print niet

Zo simpel is het, print niet of zo weinig mogelijk. Moet je dat verslag echt uitprinten of kan je ook een PDF mailen? Moet het toch? Lees je document dan nog even goed door en bekijk de “preview”.

Tip 2 – Gebruik het juiste lettertype

Het klinkt als een minimaal verschil; een ander lettertype. Hoeveel kan dat nou echt schelen? Matt Robinson heeft een vrij unieke studie gedaan om het inkt verbruik van verschillende lettertypes te meten. Er werden simpele balpennen gebruikt om tekst met de hand te tekenen. Alles op dezelfde grootte maar in verschillende lettertypes. Uit de test kwam lettertype Garamond als winnaar naar voren. Deze gebruikt aanzienlijk minder inkt dan Helvetica, Times New Roman of Comic Sans.

Ook zijn er de zogenaamde Ecofonts. Dit zijn lettertypes met kleine ronde gaatjes in het midden van de letters. Uitgeprint zie je niets meer van deze gaatjes; maar bespaar je wel. Ecofont is op één lettertype na helaas wel betaalt.

Tip 3 – Weet waar je koop

De lokale supermarkt, kantoorhandel, boekhandel en computerwinkel verkopen allemaal inkt cartridges en toners. Echter zijn deze aanzienlijk duurder dan online webshops. In sommige gevallen wel tot 40% duurder. Online zijn er vele webshops die goedkope inkt aanbieden eveneens in verschillende prijscategorieën.

Tip 4 – Print geen onzin

Webpagina’s printen is niet prettig. Veelal zijn de websites zo ontworpen dat alles word geprint, van de advertenties op de pagina tot het logo. Jij wil alleen de tekst. Gelukkig zijn de huidige browsers wat slimmer hierin geworden maar de beste optie is PrintWhatYouLike.com. Een online tool waarmee je gemakkelijk kan aangeven welke delen van een pagina je wil printen. Slim.

Tip 5 – Goedkope printer? Dure cartridges

De vuistregel in de printerwereld is: “Goedkope printer in aanschaf betekent duurder printen”. Voor € 40 vind je al een printer, echter kost een setje kleuren en zwarte cartridges al snel hetzelfde. Een duurdere printer is wel een investering maar als je veel print wel een die je snel terugverdien.

Tip 6 – Hervul je cartridges of koop huismerk

Bijna elke gemeente heeft een navulstation, van pompstations en videotheken tot een gespecialiseerde winkel. Ook kan je zelf je cartridge navullen. Een voordelige optie die helaas wel risicovol is. Cartridges moeten gerest worden, kunnen stuk gaan en de printer kan er slecht op reageren. Verder zijn er namaak cartridges. De ene noemt ze alternatief, huismerk of compatible maar alle komt op hetzelfde neer. De inkt is nagemaakt maar zeker niet inferieur met de originele variant. Deze zijn veelal stukken goedkoper en beter gevuld (ml).

Heb jij nog een tip om voordeliger te printen? Laat een reactie hieronder achter met jou tips.

Tip: Bij inktpatroonshop.nl verkopen ze goedkope inktcartridges.