Last Updated on 29 mei 2014 by dick

Heb jij ook altijd te weinig cash op je bankrekening? Wil je graag bezuinigen maar ontbreekt het je aan motivatie? En bezuinig je liever niet op uitgaan, winkelen, vakantie en andere luxe? Met onze coaching en ons bespaarplan zorg je voor een beter budget door beter om te gaan met geld, en toch leuk te leven.

De vuljespaarpot.nl geldcoach geeft je tips om beter om te gaan met geld, om zo geld te verdienen en besparen. Met onze tips zorg je voor een partyproof budget om leuke dingen te blijven doen en toch geld over te houden. Luxe hoeft niet duur te zijn, luxueus leven met een klein budget is mogelijk!

Ik wil iedere maand nieuwe kleding kopen en uitgaan met vriendinnen, maar ik heb er geen geld voor. Geldcoach, hoe zorg ik ervoor dat ik toch luxe kan leven en ook nog geld overhoud?

Geld besparen betekent niet dat je moet stoppen met leuke dingen doen, maar wel inzicht krijgen in je geld. Je moet weten wat je uitgeeft en wat er binnenkomt en dat begint met inzicht in je eigen financiën. Een goed beeld van je eigen geld zorgt vaak automatisch tot besparingen. Dus ga er eens goed voor zitten en maak een overzicht met wat er per maand binnenkomt en wat je vaste lasten zijn. Reken uit wat je overhoudt als je de vaste laten hebt betaald.

Als je eenmaal weet wat je op je bankrekening hebt staan om van te leven, kan je de volgende vraag aan jezelf stellen: waar kan je en wil je op bezuinigen? Maak een lijstje met de dingen waar je op wilt bezuinigen, gesorteerd van belangrijk naar minst belangrijk. Bijvoorbeeld: (1) bezuinigen op uit eten, (2) bezuinigen op uitgaan, (3) bezuinigen op kleding, (4) bezuinigen op eten koken, etc. De dingen onderaan op je lijst zijn waarschijnlijk het makkelijkst om op te besparen, dus begin daar eens mee.

Bespaarplan

Waar je precies je geld aan uitgeeft wordt inzichtelijk door een (digitaal) kasboek bij te houden. Dan kan je ook precies zien hoeveel je waaraan uitgeeft en stelt je in staat een spaardoel op te stellen, en je ziet dan direct waarop je kunt consuminderen. Misschien zie je dat je teveel geld uitgeeft aan shoppen, uitgaan of feestjes. Misschien pak je wel veel te makkelijk je PIN-pas om te strooien met geld en vrienden en vriendinnen te trakteren. Herken je jezelf hierin? Met deze tips leer je besparen als de beste en je eigen bespaarplan op te stellen:

  • Laat wat vaker je PIN-pas thuis, tijdens uitgaan bijvoorbeeld. Als je alleen contant geld meeneemt geef je minder snel teveel geld uit.
  • Koop je vaak dure koffie bij grote koffieketens? Is een kop koffie echt € 4 waard? Sla de dure koffie over en neem eens veel goedkopere koffie op je werk, of gewoon thuis.
  • Koop je vaak je lunch bij een broodjeszaak of bakker? Of lunch je buiten de deur? Tel eens op wat je per maand kwijt bent aan je gekochte lunch. Je kunt makkelijk besparen door je eigen broodje te beleggen en mee te nemen. Of spreek met jezelf af maximaal twee keer per week buiten de deur te lunchen.
  • Boodschappen doen kan ook wel bij de iets goedkopere supermarkt.
  • Koop je kleding online. Online kunt je gemakkelijk prijzen vergelijken.
  • Verdien geld door je oude spullen te verkopen op internet.
  • Bespaar op telefoon, internet, televisie en sportschool door abonnementen te vergelijken over te stappen. En sommige abonnementen gebruik je misschien niet eens, die kan je ook wel opzeggen.
  • Verdien extra geld op internet bij een online spaarprogramma. Het is een perfecte manier van extra inkomen verdienen.
  • Ga thuiswerken met je computer. Er zijn allerlei manieren om thuis extra geld te verdienen waardoor je sneller kunt sparen.
  • Houd websites met deals (zoals Groupon) in de gaten voor scherpe aanbiedingen op luxe producten.

Met je eigen bespaarplan weet je concreet waar je op kunt besparen en bezuinigen. Je zult merken dat je plan motiverend werkt, want je zult geld over gaan houden terwijl je leuke dingen kunt blijven doen. Luxe zit hem in de kleine dingen en vereist wat creativiteit!