Geld besparen door te vergelijken en over te stappen

Door te vergelijken kan je veel geld besparen: verminder de vaste lasten in je leven en houd geld over voor leuke dingen. Door slim te wisselen van abonnementen en financiële producten kun je een hoop geld in je zak houden. Bespaar enkele euro’s per maand op je sportschool, tot wel duizend euro per jaar op je hypotheek: vergelijken loont.

Wij geven je tips waarop je makkelijk kunt besparen door te vergelijken. Vergelijk je abonnementen en bespaar veel geld door over te stappen naar een andere aanbieder. Bespaar op telefonie, verzekeringen, energie en je sportschool.

Mobiele telefonie

Als je telefonie contract bijna afloopt, loont het om rond te kijken (en rond te bellen!) langs verschillende aanbieders. Ze zullen je met open armen ontvangen en doen je graag een goede aanbieding om je als klant te behouden. Vaak krijg je goedkopere telefoons aangeboden of kan je korting op je abonnement ontvangen. Wat ook werkt is dreigen met overstappen: reken maar dat je dan een goede aanbieding aangeboden krijgt! En meestal kan je het opzeggen laten regelen door je nieuwe aanbieder.

Sportschool

Sinds 1 december 2011 kun je je sportschoolabonnement elke maand opzeggen. En als je iedere maand vooruit betaald, is je sportschoolhouder verplicht het openstaande bedrag terug te storten. Stap over naar een andere sportschool en profiteer van gunstige welkomstaanbiedingen en/of goedkopere maandlasten. Je huidige abonnement opzeggen gaat met een opzegbrief; als je je abonnement op internet of telefonisch hebt afgesloten, mag je ook opzeggen via soortgelijke manier.

Energie

Per 1 juli 2004 mogen energieaanbieders elkaar beconcurreren, omdat de energiemarkt toen is geliberaliseerd. Voor de consument is dat gunstig, want er valt meer voordeel te behalen, ondanks de stijgende energieprijzen. Door over te stappen kan je honderden euro’s per jaar besparen. Overstappen is het gemakkelijkst via een vergelijkingswebsite: zij kunnen je nieuwe abonnement aanvragen en je oude opzeggen. Het enige waar je op moet letten is dat je je huidige contract pas opzegt na de afloopdatum (tip: neem contact op met je beoogde nieuwe energieleverancier voor meer informatie, ze helpen je graag!).

Hypotheek

Een andere hypotheek afsluiten is wat minder gemakkelijk dan de andere bespaartips, maar het kan zeker lonen. Een andere hypotheekvorm of -aanbieder kan veel geld besparen, maar bij een zoektocht naar de laagste hypotheekrente loop je tegen kosten aan als advies-, taxatie- en notariskosten en heb je kans op een boeterente. Op de lange termijn kan het voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur voor advies.

Zorgverzekering

De meeste Nederlanders hebben nog nooit van zorgverzekering gewisseld. Een gemiste kans, want door zorgverzekeraars te vergelijken en over te stappen bespaar je al snel 100 euro per jaar. Let wel op, want je kan alleen per 1 januari overstappen. Op internet zijn veel websites te vinden die zorgverzekeringen voor je vergelijken.

Reisverzekering

Als je graag op reis gaat, zeg meer dan één keer per jaar, is het vaak voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Door reisverzekeraars te vergelijken kun je op jaarbasis enkele tientjes besparen, waardoor je geld overhoudt voor op vakantie. Kortlopende reisverzekeringen zijn alleen gunstig als je maar één keer per jaar op vakantie gaat, voor een korte periode van 1–2 weken.

Spaarprogramma’s

Geld verdienen op internet met een spaarprogramma is een leuke manier om een extra zakcentje te verdienen. Je verdient geld door e-mails te lezen en websites te bezoeken, en je kan er per maand wel honderden euro’s mee verdienen. Als je nog geen lid bent, schrijf je dan in bij een spaarprogramma. Als je al lid bent bij een spaarprogramma, dan kan je meer geld verdienen door spaarprogramma’s vergelijken: kies een spaarprogramma dat beter betaald.