Firefox sneller maken

Firefox is al een aardig snelle browser. Toch kan je Firefox met een aantal slimme trucs sneller maken. Firefox kent veel instellingen die verborgen zijn, maar door deze instellingen te wijzigen kan je FireFox sneller maken. Geef Firefox een snelheidsboost met deze tips.

Firefox

Firefox wordt ontwikkeld door de open-source Mozilla corporatie. In Maart 2012 had Firefox ongeveer een marktaandeel van 25% van alle internetbrowsers. Daarmee is Firefox de derde meest gebruikte browser. Firefox is beschikbaar voor diverse besturingssystemen als Microsoft Windows, Linux en Mac OS X. Op moment van schrijven (mei 2012) is Firefox 12 de huidige versie.

Tip 1: Onnodige add-ons uitschakelen

In Firefox is het mogelijk om add-ons (extensies) te installeren die extra functionaliteit toevoegen. De meeste gebruikers hebben wel een aantal add-ons geïnstalleerd. Echter, hoe mee add-ons je installeert, des te instabieler en langzamer Firefox wordt.

Add-ons uitschakelen: ga naar de add-ons pagina.

  • Windows: klik op de oranje Firefox knop linksboven en kies voor ‘Add-ons’. Kies vervolgens links voor ‘Extensies’.
  • Mac OS X: in de menubalk, kies voor ‘Extra’ en dan ‘Add-ons’. Kies vervolgens links voor ‘Extensies’.

Op de add-ons pagina kan je extensies uitschakelen en eventueel verwijderen. Ga bij jezelf na of je de extensies wel gebruikt en of het een langzamere browser waard is. Met deze tip kan je Firefox al aanzienlijk sneller maken.

Tip 2: Onnodige plug-ins uitschakelen

Plug-ins zijn stukjes code die je browser in staat stellen bijv. video’s op het internet te tonen. Enkele voorbeelden van plug-ins zijn de Java Applet, QuickTime, Flash, Silverlight, Windows Media, Google Update, etc. Plug-ins maken Firefox instabieler en langzamer, schakel daarom ongebruikte plug-ins uit.

Plug-ins uitschakelen: ga naar de plug-ins pagina.

  • Windows: klik op de oranje Firefox knop linksboven en kies voor ‘Add-ons’. Kies vervolgens links voor ‘Plug-ins’.
  • Mac OS X: in de menubalk, kies voor ‘Extra’ en dan ‘Add-ons’. Kies vervolgens links voor ‘Plug-ins’.

Op de plug-ins pagina kan je plug-ins uitschakelen. Plug-ins die je vaak wel nodig hebt zijn Flash, Silverlight, Quicktime en Windows Media Player. De rest kan je vaak zonder problemen uitschakelen.

Tip 3: Vergroot cache geheugen

Het cache geheugen is een plek waar Firefox afbeeldingen, HTML-bestanden, scripts en dergelijke tijdelijk opslaat tijdens het internetten. Als je dan dezelfde website nogmaals bezoekt, wordt de data uit het cache geheugen opgevraagd, in plaats van het opnieuw te downloaden. Dit maakt Firefox sneller.

Je kan zelf de grootte van het cache geheugen instellen om Firefox sneller te maken. Typ about:config in de adresbalk en druk op ENTER. Je komt op een pagina terecht met veel instellingen (je komt eventueel een waarschuwing tegen die zegt dat je voorzichtig moet zijn). Rechtsklik op deze pagina en kies voor ‘Nieuw‘ > ‘Integer‘. Typ ‘browser.cache.memory.capacity‘ (zonder aanhalingstekens) en druk op OK. Vul dan 65536 in en druk nogmaals op OK. Herstart Firefox en je hebt een groter cache geheugen.

Tip 4: Schakel interface animaties uit

Standaard toont Firefox mooie animaties bij het openen en sluiten van tabs. Je kan deze animaties uitschakelen zodat de tab-bar sneller aanvoelt. Ga wederom naar de about:config pagina (typ about:config in je adresbalk). Vul ‘browser.tabs.animate‘ (zonder aanhalingstekens) in het zoekveld in. Dubbelklik op de gevonden regel om de waarde op false te zetten.

Tip 5: Verhoog het aantal verbindingen met een server

Standaard maakt Firefox maximaal 6 verbindingen met een server. Op erg zware websites (met veel afbeeldingen en video’s) kan dit te weinig zijn. Verhoog dit aantal naar 8 verbindingen om Firefox sneller te maken.

Ga wederom naar de about:config pagina en zoek naar ‘network.http.max-persistent-connections-per-server‘. Dubbelklik op de gevonden regel en vul vervolgens 8 in.

Tip 6: Pipelining activeren

Firefox sneller maken gaat erg voorspoedig door pipelining te activeren. Pipelining zorgt er voor dat Firefox meerdere verzoeken tegelijk naar een server kan sturen, in plaats van 1.

Ga wederom naar de about:config pagina en zoek naar ‘pipelining‘. Wijzig de instellingen als volgt:

  • network.http.pipelining: true
  • network.http.pipelining.maxrequests: 8
  • network.http.proxy.pipelining: true

Tip 7: Flash animaties blokkeren

Hoewel het aantal afneemt, maken veel websites nog gebruik van Flash animaties en Flash video’s. Deze kunnen je browser (en je gehele computer) erg langzaam maken. Schakel Flash uit om Firefox veel sneller te maken.

Er is een extensie ontwikkeld om Flash te blokkeren: FlashBlock.

Dit waren de tips om Firefox sneller te maken. Deze tips gaan zo goed als altijd goed, maar kan toch onverhoopt een probleem met je browser veroorzaken. Deze tips zijn op eigen risico.