Een huis kopen: waar je op moet letten

Nadat de financiering van een huis rond is moet je gaan zoeken naar een huis. Er zijn een aantal aspecten waar je goed op moet letten bij het zoeken van een huis, zoals de keuze voor een makelaar, het koopcontract, erfpacht, recht van overpad, kosten koper (k.k.) of vrij op naam (v.o.n.), etc.

Nadat we je eerder hebben verteld hoe je inzicht in je financiën krijgt, of je een huis moet kopen of huren en info over financiering met een hypotheek, vertellen wij je nu waar je op moet letten als je een huis gaat zoeken.

Er zijn meerdere manieren om een huis te kopen, maar de belangrijkste keuze is vrij eenvoudig te maken: waar wil je wonen? Kies je voor een woning in de stad (vaak een appartement) of kies je voor een huis in een rustig dorp. Wil je dichtbij je werk wonen of vind je dat minder belangrijk? Daarna komen andere belangrijke keuzes, zoals je keuze voor bestaande bouw of nieuwbouw, het type woning, de wijk, met of zonder tuin, etc. Bepaal eerst voor jezelf wat je wilt en stel een eisen- en wensenlijst op waarmee je een huis kunt gaan zoeken. Vervolgens zijn er een aantal aspecten die vaak naar voren komen bij het woningaanbod waar je goed op moet letten. Rekening houden met onderstaande punten maak het kopen van een huis makkelijker.

Makelaar

Je kan er voor kiezen om een makelaar in te schakelen om een huis te zoeken. Een makelaar kan je doorgaans goed advies geven over een woning en weet waar je op moet letten. Daarnaast onderhandelt te makelaar voor jou. Spreek wel van tevoren een tarief af met de makelaar. De een hanteert een vast tarief (tussen de € 800 en € 3000), maar de ander brengt een percentage van de aankoopprijs in rekening. Dat laatste kan een nare verrassing zijn als je het niet van tevoren wist, opletten dus!

Een makelaar is niet verplicht, je kunt ook een huis zoeken en kopen zonder een makelaar in te schakelen. Maar een makelaar kan vaak wel beter onderhandelen over de prijs dan jijzelf. Laat wel altijd (met of zonder de makelaar) een taxatierapport maken van de woning, kijk hiervoor eens op erkende-taxateurs.nl. Je kunt ook via de Vereniging Eigen Huis een aankoopkeuring aanvragen welke je ook nodig hebt bij de aanvraag van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Koopcontract

Als je een huis uitgezocht heb en alle partijen eruit zijn, teken je een koopcontract. Het wordt ook wel eens het ‘voorlopig koopcontract’ genoemd. Het woord ‘voorlopig’ is enigszins misleidend, want het is niet vrijblijvend. In ieder geval staat de prijs van het huis erin, de opleverdatum en de ontbindende voorwaarden. Als je wilt kan je extra voorwaarden erin op laten nemen, zoals dat mankementen die ontdekt zijn bij de bouwkundige taxatie worden gerepareerd.

Als je het (voorlopig) koopcontract heb getekend heb je drie werkdagen bedenktijd. Eventueel is een langere bedenktijd ook mogelijk, maar dan moet dat wel vastgelegd worden in het koopcontract. Als je het contract hebt getekend en de bedenktijd verstreken is, maar je ziet toch af van de koop, dan kost je dat 10% van de koopsom. En als de verkoper het huis daarna voor minder verkoopt, mag hij die schade op jou verhalen! De koop afzeggen kan je dus een hoop geld kosten.

Vrij op naam of kosten koper

De afkorting ‘k.k.’ staat voor ‘kosten koper‘ en wordt vaak vermeld bij de vraagprijs van een huis. Het houdt in dat alle kosten van de overdracht voor de koper zijn: de 2% overdrachtsbelasting, notariskosten en de kosten voor de kadasterinschrijving.

De afkorting ‘v.o.n.’ staat voor ‘vrij op naam‘ en zie je alleen bij nieuwbouwwoningen. Je hoeft dan geen overdrachtsbelasting te betalen, maar wel 21% BTW over de koopsom.

Recht van overpad

Het recht van overpad is het recht dat iemand heeft om gebruik te maken van (een gedeelte van) iemand anders zijn grond. Dat betekent dat je over de grond van de buren mag lopen of fietsen om bij je huis of ander eigendom te komen.

De ruzies bij het televisieprogramma ‘De Rijdende Rechter’ maken duidelijk dat het recht van overpad vaak voor conflicten zorgt tussen huiseigenaren. Controleer en vraag naar het recht van overpad voordat je een huis koopt: het kan zijn dat je zelf het recht hebt of iemand anders toegang moet geven tot jouw grond. Controleer ook de erfgrens zoals vastgelegd door het kadaster.

Erfpacht

Een huis met erfpacht betekend dat de grond niet van jou is of wordt. De grond moet je dan pachten van de grondeigenaar, wat vaak de gemeente is. Voor het gebruik van de grond betaal je dan een bepaald bedrag, erfpachtcanon genoemd. Soms is de erfpacht afgekocht voor een aantal jaren, maar eeuwigdurende afkoop is ook mogelijk. Controleer bij de gemeente hoe het zit met de erfpacht als het bij de woning van toepassing is.

Het kadaster

Alle grond- en woningeigendommen staan geregistreerd in het kadaster. Via het internet kan je die informatie opvragen om achter de eigenaar van een woning te komen. Maar je kunt ook meer info aanvragen bij het kadaster, zoals of er op de grond vervuiling is geweest, info over de fundering, perceelgrens, recht van overpad, etc.