Bespaar brandstof met de juiste bandenspanning

Het is belangrijk uw autobanden in goede conditie te houden. Autobanden kunnen beschadigd zijn door bijvoorbeeld spijkers, het profiel van de band kan niet diep genoeg zijn of de bandenspanning kan te laag zijn. Voor uw portemonnee en de veiligheid is het belangrijk dat u uw banden regelmatig controleert. Bespaar brandstof met de juiste bandenspanning.

Door een te lage bandenspanning slijten de banden sneller: er is meer wrijving tussen het wegdek en de band. Deze wrijving brengt ook warmte met zich mee, de banden kunnen zelfs oververhit raken en raken daardoor onherstelbaar beschadigd. Ook stuurt en remt de auto slechter bij een te lage spanning.

Een te lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofverbruik. U moet dus vaker naar de benzinepomp, wat erg veel geld kost bij de huidige brandstofprijzen! De rede dat er meer brandstof wordt gebruikt is omdat bij zachte banden de auto meer kracht moet geven om vooruit te komen. Denk maar aan een zachte fietsband: het kost meer kracht om te fietsen.

Een ander belangrijk nadeel van zachte banden is dat het gevaarlijk is. Door zachte banden slijten ze en wordt ook het profiel van de banden minder. Het profiel in banden is erg belangrijk voor de afvoer van water en vuil. Als het profiel te weinig is kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan omdat uw auto niet genoeg grip heeft: bij nat weer gaat uw auto glijden!

Het is dus belangrijk om de juiste bandenspanning aan te houden. Wij raden u aan om iedere maand wel een keer de banden te controleren. Bij de benzinepomp kunt u doorgaans de banden controleren. Als u nog vragen heeft dan kan het personeel van de pomp u doorgaans wel helpen! En…vergeet uw reserveband niet.